Pasta z fasoli na słodko i naleśnik
Bardzo lubię pasty z fasoli, ale do tej pory robiłam je tylko w wersji wytrawnej. Widziałam gdzieś w telewizji pasty z fasoli na słodko i postanowiłam spróbować taką zrobić. Nie pamiętałam dokładnie składników, które były użyte, więc pokombinowałam i wyszła bardzo pyszna, słodka wersja pasty z fasoli. Rewelacyjna na bułeczkę lub jako nadzienie do naleśników, czy do posmarowania placków.
Myślę, że będzie super pasowała także jako krem do ciast. Mi bardzo zasmakowała i dodaje ją na stałe do mojej kuchni.
Myślę, że będzie super pasowała także jako krem do ciast. Mi bardzo zasmakowała i dodaje ją na stałe do mojej kuchni.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 150 g fasoli adzuki
- 100 g daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 30 g płatków migdałów
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka karobu
Wykonanie:
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy najlepiej na całą noc, tak samo postępujemy z daktylami i suszonymi śliwkami. Następnie fasolę płuczemy i odcedzamy z wody, gotujemy ze szczyptą soli do miękkości (ja ugotowałam w szybkowarze). Ugotowaną fasolę studzimy i miksujemy blenderem na papkę, dodajemy zmielone płatki migdałów, odciśnięte z wody namoczone daktyle i śliwki, sok z cytryny i karob. Wszystko miksujemy na gładką masę. I już mamy gotową pastę - krem.
Ja podałam pastę z naleśnikami, które dodatkowo polałam syropem klonowym i posypałam płatkami migdałów.
Naleśniki - 300 ml mleka, 2 jajka, 7 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli - miksujemy najpierw jajka z cukrem, następnie dodajemy mleko i mąkę z solą. Smażymy na patelni na oleju kokosowym.
O jakie fajne smaki, naprawdę ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą pastą jako dodatek do naleśników, ciekawi mnie jej smak, czy bardzo jest wyczuwalna fasola? Pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńMarzenko nie czuć tak bardzo fasoli :-) bardziej taką domową nutelkę :-)
Usuńtakiej pasty jeszcze nie jadłam, ciekawi mnie jej smak :)
OdpowiedzUsuńpasta genialna! moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Madziu :-)
UsuńŚwietny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńKusisz, kusisz i w dodatku masz nieograniczony zasób pomysłów na ciekawe dania.W życiu nie miałam okazji jeść fasoli na słodko. Wiele straciłam. Apetycznie wygląda i jeszcze ten naleśnik. Mmm smakowitości. Pozdrowionka serdeczne, miłej reszty niedzieli :)
OdpowiedzUsuńMadziu koniecznie spróbuj, ja się w niej zakochałam :-)
UsuńSuper odmiana, dotąd jadłam pastę z fasoli tylko na słono, z kiszonym ogórkiem.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa pasta Marzenko, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna pasta, totalnie w moim guście :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Łukaszu :-)
UsuńMam fasolę adzuki i przymierzam się do zrobienia z niej ciasta. Podobno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńniedawno odkryłam dla siebie fasolowy smalczyk, pora na kolejną odsłonę - na słodko :)
OdpowiedzUsuńTen naleśnik wygląda tak apetycznie, że nie oparłabym mu się:)
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńWygląda naprawdę smacznie! Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńafterglowpoint.blogspot.com
Już od dawna jesteśmy fankami past fasolowych na słodko :D Naszym zdaniem genialnie łączy się z kakao :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten naleśnik :) Ja pasty z fasoli na słodko uwielbiam, ale do tej pory robiłam jedynie wersję z bananem :P
OdpowiedzUsuńAniu polecam spróbuj koniecznie :-)
UsuńFasola to bardzo wdzięczne dziewczę :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pasty z fasoli, a tym bardziej na słodko! Zaciekawił mnie Twój przepis! Trzeba będzie wypróbować! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) smacznego :-)
UsuńPasta z fasoli na słodko? Ok wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smakowe! :)
OdpowiedzUsuńDzięki Martuś :-)
UsuńŚwietna pasta, nigdy jeszcze nie przygotowywałam podobnej,nawet wytrawnej;)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe nadzienie!
OdpowiedzUsuńoo ciekawy pomysł.. czy ta pasta sprawdzi się też na kanapki lub krakersy? jako przystawka? :)
OdpowiedzUsuńTak Karinko, świetnie będzie pasować jako przystawka a na kanapki zamiast nutelli :-)
UsuńWiem coś na ten temat, bo a fasoli robiłam praliny na słodko i smakowały jak marcepan :) Pysznie musiało być, Marzenko!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe!
OdpowiedzUsuń