Pizza i szparagi w towarzystwie szynki
Dzisiaj na obiad poleca się pizza, na cienkim cieście z moimi ulubionymi składnikami. Szparagi to obowiązkowa pozycja wiosną, oczywiście ser, pesto i bazylia, towarzystwo szynki pata negra dopełniło smaku. Macie ochotę na kawałek to zapraszam. Pizze zrobiłam wczoraj, chodziły za mną szparagi i zdecydowane smaki. Pogoda wczoraj też paskudna, najpierw duchota a potem deszcz. Jakoś ten maj taki w kratkę. Miłego dnia Wam życzę.
Zapraszam na kawałek :-)
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 120 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy
- połowa pęczka szparagów
- 2 łyżeczki zielonego pesto
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- 2 łyżeczki przyprawy pomidor suszony z bazylią i czosnkiem
- 200 g sera żółtego
- 1 gałązka selera naciowego
- kawałek pora
- 40 g szynki pata negra
- pół papryki czerwonej szpiczastej
- ketchup
- garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier oraz oliwę, wodę mieszamy z drożdżami i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ja wyrobiłam w moim Thermomix - czas 1,5 minuty, poz. Interwał.
W tym czasie obgotowujemy chwilę szparagi i kroimy je na mniejsze części. Przekładamy do miski. Ser ścieramy na tarce, paprykę kroimy na kawałki a szynkę rwiemy na mniejsze porcję.
Ciasto na pizze rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę posmarowaną olejem. Ja mam taką specjalną balszkę do pizzy z dziurkami. Rozciągamy dłońmi na całej powierzchni, robimy dziurki widelcem na całej powierzchni. Pizzę smarujemy pesto i ketchupem, rozkładamy połowę sera, układamy pokrojony por i seler naciowy, szparagi, paprykę i szynkę. Posypujemy przyprawą do pizzy oraz pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 20 minut. Następnie posypujemy pizzę posiekaną bazylią i pozostałym serem i pieczemy jeszcze 15 minut. Po upieczeniu kroimy na kawałki i przekładamy na talerze. Możemy polać ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko nie mogę zaglądać na Twojego bloga.:) Narobiłaś mi ochoty na pizzę. Pyszna :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :-) podzielę się :-)
UsuńPesto świetnie się nadaje na podkład do pizzy, ja je zmieszam ze śmietaną, fajnie się uzupełniają. Wiesz...ja kawałek bardzo chętnie, ale szparagi to sobie możesz wziąć. Nie jestem ich wielką fanką :) Miłego dnia
OdpowiedzUsuńNiezbyt lubię pizzę, ale taką wersję na pewno bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńZdecydowanie wersja domowej pizzy na bogato. Ile tu wspaniałych dodatków. Domowe pizzę są najlepsze, choć przyznam się szczerze, że domowej na bardzo cienkim cieście jeszcze nie jadłam :( pozdrowionka serdeczne, miłego dnia życzę :) :)
OdpowiedzUsuńPyszności . Uwielbiam wszystkie składniki, to więc zdecydowanie cos dla mnie
OdpowiedzUsuńDziękuje Martuś :-)
UsuńMuszę przyznać, że szparagi nas nie zachwyciły, ale pizzę bym wciągnęła:))
OdpowiedzUsuńTo mi smaka narobiłaś teraz tą pizzą :)) Oj :))
OdpowiedzUsuńOj :-) to zapraszam. Podzielę się - obiecuję :-)
UsuńCudowna pizza, moje smaki zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńPizza obojętnie z czym by nie była zawsze smakuje genialnie xD Aż czujemy jej zapach :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :-) smakuje zawsze :-)
UsuńCiekawy pomysł. Pizzy ze szparagami jeszcze nigdy nie jadłam. Moja z reguły jest bardziej klasyczna- pieczarki, ser, kukurydza, papryka i ogórki;)
OdpowiedzUsuńPizza idealna, bardzo ciekawe dodatki, pycha:)
OdpowiedzUsuńUświadomiłaś mi jak dawno nie robiłam pizzy, a wiadomo że własnoręcznie wykonana smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda bardzo smacznie, a w połączeniu ze szparagami to już w ogóle mistrzostwo :)
Dziękuje bardzo :-)
UsuńWygląda bardzo smakowicie, chętnie bym spróbowała :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńno taka pizza to musi byc pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pizze, pycha :)
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńJuż jestem! ;) Siedzę gotowa z podbródkiem i czekam na ten apetyczny kawałek ;)
OdpowiedzUsuńŁap leci :-) smacznego :-)
Usuńporządny kawał pizzy ze składnikami na bogato!
OdpowiedzUsuńZe szparagami mniom.
OdpowiedzUsuńSame pyszności! I to połączenie smaków - mmmm ;)!
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSzparagowa fantazja, tak bym ją nazwała ;) pycha!
OdpowiedzUsuńNajlepsza pizza wychodzi na cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńOch tak! Idealna! Szparagi podczas sezonu to obowiązkowa pozycja na pizzy :)
OdpowiedzUsuńSzparagi ach te szparagi, wszędzie szparagi :-)
UsuńIdealna domowa pizza :) Ze szparagami to super pomysł.
OdpowiedzUsuńPrzecudowne! Aż mi ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńOj wyszła faktycznie pyszna :-)
UsuńPizza pysznie skomponowana w smaki...
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ewuś :-)
UsuńAle super!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja. Wygląda pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńPycha! Wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPyszna domowa pizza:)
OdpowiedzUsuń