Tarta z rabarbarem
Uwielbiam rabarbar. Co prawda jako dziecko go nie znosiłam, pamietam jak mama robiła kompot z rabarbarem, ciasta a ja uciekałam wtedy z kuchni. A teraz mogę go jeść bez końca. Mamy już rabarbar w sklepach, więc można poszaleć. Moją pierwszą propozycją jest tarta z rabarbarem, wyszła pyszna. Kwaśny rabarbar miesza się ze słodyczą, płatkami owsianymi i migdałowymi. Jak dla mnie rewelacja, do kawki pasuje idealnie.
Zapraszam :-)
- 100 g mąki pszennej razowej
- 160 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- rabarbar - około 350 g po obraniu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki brązowego cukru
- 50 g płatków migdałów
Wykonanie:
Do miski wrzucamy pokrojone, zimne masło i mąki. Rozdrabniamy palcami jak na kruszonkę. Jak już się wszystko ze sobą dobrze połączy to dodajemy żółtka, jogurt, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chowamy na godzinę do lodówki.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier i płatki, podgrzewamy i mieszamy, aż się cukier rozpuści a płatki będą oblepione słodyczą. Dodajemy do rabarbaru i mieszamy.
Przygotowujemy formę do tarty, smarujemy ją olejem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wyciągamy ciasto z lodówki. Na podsypanym mąkę blacie rowałkowujemy na owalny placek, nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę, wylepiamy całość. Ciasto podpiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie wyciągamy i wkładamy na ciasto nasz rabarbar, pieczemy jeszcze 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i kroimy na kawałki. Można podać na ciepło z lodami.
Rabarbar to właściwie pierwsze sezonowe warzywo z którego robi się doskonałe słodkie desery. Tarty nie piekłam. Chyba spróbuję, bo to szybko się robi i smacznie wychodzi :)
OdpowiedzUsuńRabarbar lubię, moje sadzonki są jeszcze malutkie i znoszę go kilogramami:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis Marzenko i chętnie poczęstuje się kawałkiem do porannej kawki:)
miłego dnia
Smacznego Renatko :-)
UsuńPychotka :)))
OdpowiedzUsuńJak tylko dorwę rabarbar to koniecznie albo zrobię go z ciastem kruchym i pianką, albo właśnie z taką tartą. Piękna! Dawno już nie smakowałam rabarbaru. Pychotka. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńZ pianką ciasto rabarbarowe uwielbiam :-) miłego dzionka :-)
UsuńMarzenko to się zgrałyśmy z tartami. :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńU mnie też rabarbar prosi się o zerwanie i jakiś wypiek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam takie tarty namiętnie rok temu, pyszne są:)
OdpowiedzUsuńJa tarty uwielbiam :-)
UsuńU nas kiedyś rósł w ogrodzie i nikt go nie chciał jeść więc mama go rozdawała, a w końcu wykarczowałą. A teraz człowiek zmądrzał a rabarbaru w ogrodzie brak :( Wpraszam się do Ciebie na kawałeczek!
OdpowiedzUsuńAniu już parzę kawkę :-)
UsuńMy za to zawsze uwielbiałyśmy rabarbar z cukrem xD Taka tarta jest idealna dla nas :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nic z rabarbarem nie zrobiłam :( Muszę to nadrobić, bo bardzo go lubię :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie kochana. Korzystajmy póki jest :-)
Usuńmusi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper tarta, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
Usuńrabarbar,,pycha! ja od zawsze lubiłam,kiedyś to nawet taki surowy jadłam bez cukru,:D
OdpowiedzUsuńOch tak, idealna tarta <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńJa również kiedyś nie lubiłam rabarbaru, pamiętam jak babcia robiła kompot a ja go nie znosiłam. Od momentu jak zrobiłam z nim ciasto stałam się jego fanką.
OdpowiedzUsuńTarta na pewno jest smaczna no i pięknie wygląda.
Kocham tarty i bardzo lubie rabarbar, pyszności:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
Usuńbardzo lubię ciasta z rabarbarem :) podoba mi się przepis na ciasto :) chętnie taką zrobię :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna tarta! Musze w końcu kupić rabarbar :)
OdpowiedzUsuńdla mnie koniecznie z gałką lodów! pyszne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńNo u nas szybko zniknęła, następnym razem zrobię z lodami :-)
UsuńPycha! uwielbiam tarty z rabarbarem jest przepyszna
OdpowiedzUsuńKupiłam wczoraj rabarbar i tak sobie czeka na swoją kolej;) Jutro muszę się za niego zabrać a tarta z pewnością pycha!
OdpowiedzUsuńświetne wykorzystanie rabarbaru!
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
UsuńU mnie też rabarbar, ale w ciście sypanym :)
OdpowiedzUsuńJa od zawsze lubię rabarbar i w sezonie jem go bardzo często;)
OdpowiedzUsuńJa od jakiegoś czasu :-)
UsuńJak byłam mała to zajadaliśmy rabarbar z cukrem :)
OdpowiedzUsuńTarta z rabarbarem to jest to! Pysznie to zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPyszna , uwielbiam tarty i rabarbar :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Zjadłabym z ogromną checią..
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
Usuńpoproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńTeż przepadam za rabarbarem, tarta musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOj była pyszna :-)
Usuńprzymierzam się do tarty z rabarbarem! Twoja wygląda mocno zachęcająco
OdpowiedzUsuńtez kiedyś nie przepadałam za rabarbarem, a teraz z nim szaleję w kuchni! :)
OdpowiedzUsuń