Zapiekane ziemniaki



Chodziły za mną pewne ziemniaczki, jadłam je w tamtym roku na imprezie u znajomych. Bardzo mi smakowały i teraz sobie o nich przypomniałam. Takie danie możecie przygotować w domu i upiec je w piekarniku lub zrobić na grillu. Świetnie pasuje do nich jakaś ulubiona sałatka lub sos czosnkowy. Koniecznie spróbujcie takie zrobić, możecie użyć serka o dowolnym smaku. 

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 1 kg młodych ziemniaków (wybierajmy takie mniejsze i równe)
- 1 opakowanie dowolnego serka kremowego 
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do wysmarowania naczynia
- kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i wrzucamy je do wrzącej i osolonej wody i gotujemy, aż zmiękną. Odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką otwór. Serek mieszamy w misce z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, posiekaną bazylią i pozostałym miąższem z ziemniaków. Taką masą napełniamy ziemniaki, zamykamy i owijamy szynką. Takie małe ziemniaki wystarczy jak owiniemy połową plasterka szynki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy ziemniaki, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, grzanie góra dół. Podajemy z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym.









30 minut z Apetiną

Komentarze

  1. Ziemniaki nigdy mi się nie znudzą ,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite i pyszne na całego.Buziaki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę rewelacyjnie i zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega ciekawy blog! x

    http://ewhem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ziemniaczki Marzenko, życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na tak ciekawie zawijane ziemniaczki każdy by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ziemniaczki to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadła bym takie ziemniaczki :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez tej szynki to chyba bym nie pogardziła takimi ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tak, tak! Takie ziemniaki są świetne, właśnie na imprezach też się świetnie sprawdzają jako ciepłe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie te ziemniaczki wyglądają. Pomysłowo! Kto powiedział, że ziemniaczane dania muszą być nudne czy banalne. Absolutnie nie. Taka ich wersja nadaje się nie tylko na obiad, ale też dla gości czy jako poczęstunek na imprezie okolicznościowej. Pozdrowionka, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też kiedyś jadłem. Dziękuję Ci za przypomnienie. Są naprawdę smaczne oraz wyglądają dość ciekawie. Polecam wszystkim.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe te ziemniaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ziemniaczki w takiej wersji muszą być pyszne :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ziemniaczki nie ma to jak właśnie takie proste dania, są one bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne takie młode, zapiekane :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, ja robiłam dzis na grillu ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Skopiowałam sobie, bo czuję, że pyszne. Dodatkowo udostępniłam na FB znajomym :)
    Pozdrawia, Dorota Kalinowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo Dorotko :-) spróbuj z pewnością będą Ci smakowały :-) pozdrawiam również :-)

      Usuń
  19. Wyglądają bajecznie. :) Faktycznie, świetna przekąska na imprezy. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, muszę to koniecznie przygotować!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.