Zapiekanka wiosenna
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zapiekankę, którą przygotowałam wzorując się na zapiekance jaką robiliśmy na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Lidla z Karolem Okrasą. Ja do mojej zapiekanki dałam filet z kurczaka, w orginalnej wersji użyty był dorsz. Następnym razem przygotuje ją właśnie z rybą.
Troszeczkę ją zmodyfikowałam i dodałam składniki jakie miałam pod ręką i jakie udało mi się kupić. Wyszła pyszna i polecam ją Wam do zrobienia. Pyszne smaki i bogactwo aromatów. W smaku jest lekko pikantna, ale możecie ją przygotować bez papryczki peperoni, lub dać jej znacznie więcej jak wolicie ostrzejsze smaki. Zapiekankę przygotowałam z warzyw jakie dostałam od Eko Farma Świętokrzyska jako nagrodę za wygraną w konkursie.
Troszeczkę ją zmodyfikowałam i dodałam składniki jakie miałam pod ręką i jakie udało mi się kupić. Wyszła pyszna i polecam ją Wam do zrobienia. Pyszne smaki i bogactwo aromatów. W smaku jest lekko pikantna, ale możecie ją przygotować bez papryczki peperoni, lub dać jej znacznie więcej jak wolicie ostrzejsze smaki. Zapiekankę przygotowałam z warzyw jakie dostałam od Eko Farma Świętokrzyska jako nagrodę za wygraną w konkursie.
Zachęcam do spróbowania :-)
- świeży karczoch (lub w puszce)
- mały fenkuł
- 1 kg młodych ziemniaków
- połowa brokuła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małego pora
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- kawałeczek imbiru
- garść świeżej kolendry
- oliwki czarne - 2/3 słoiczka
- 1 mała cukinia
- 1 papryczka peperoni
- sól i biały pieprz
- podwójny filet z kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki tartego imbiru
- łyżka posiekanej świeżej kolendry
- oliwa - 2 łyżki
- ocet sherry - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Filet z kurczaka zamarynować - łyżkę oliwy mieszamy z sosem sojowym, miodem i posiekanym drobno imbirem. Polewamy mięso i posypujemy po wierzchu posiekaną kolendrą. Chowamy do lodówki na kilka godzin albo najlepiej na całą noc.
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinkach do miękkości, wystudzić. Najlepiej wybrać małe ziemniaki i ugotować je w całości. Papryki pokroić w większą kostkę i wrzucić na patelnię lub duży rondel z łyżką oliwy. Posypać solą i białym pieprzem. Dodać brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć chwilkę i dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię. Karczocha obrać z wierzchnich liści i wyciąć środek, pokroić na kawałki, fenkuł także pokroić najlepiej w paski. Dodać do papryki i dalej dusić na małym ogniu. W razie potrzeby można dodać ciut wody. Dodać pokrojony w kostkę por, szalotkę i czosnek w płatki. Wrzucić oliwki przekrojone na pół oraz pokrojoną paprykę peperoni i posiekany drobno imbir. Warzywa powinny być lekko podduszone, tak na pół twardo.
Kurczaka wrzucić na patelnię i podsmażyć. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry i wymieszać z warzywami, można jeszcze doprawić solą i białym pieprzem, ewentualnie dodać odrobinę papryki ostrej mielonej (jak ktoś lubi bardziej pikantne smaki, lub dodać więcej papryczki peperoni). Dodać posiekaną kolendrę - garść wystarczy i wymieszać ze sobą.
Do naczynia żaroodpornego włożyć 3/4 warzyw i rozłożyć kurczaka pokrojonego w grubsze paski, przykryć pozostałymi warzywami. W kubeczku rozmieszać 1 łyżkę oliwy, małą łyżeczkę octu sherry, posiekany drobno czosnek i 2 łyżki wody, polać takim sosem warzywa po wierzchu. Naczynie wstawić do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół, na początu można przykryć na 10-15 minut i ostatnie 10 minut piec bez przykrycia.
Podawać posypane świeżą kolendrą.
Robię czasami podobne zapiekanki, ale bez kurczaka i zawsze wychodzą przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki. Nigdy nie próbowałam karczocha. Muszę coś takiego pysznego zrobić :)
OdpowiedzUsuńPowiem, że już po samym wyglądzie bym jej chciała skosztować. Baaa, skosztować- skusić się na większą porcyjkę :) Uwielbiam takie zapiekanki o wyrazistym smaku. Dawno nie jadłam i bardzo tego żałuję. Przepis konfiskuje, będzie jak znalazł na obiadek kiedyś. Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńMadziu polecam, ta zapiekanka to prawdziwe bogactwo smaków :-)
Usuńwłaśnie za te wszystkie warzywa kocham wiosnę!
OdpowiedzUsuńIle tu dobrego,palce lizać:)
OdpowiedzUsuńTakie dobroci z samego rana... mniam :)
OdpowiedzUsuńOj mniam :-)
UsuńBardzo ciekawe i oryginalne składniki. Chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna Marzenko:) cudownie wygląda!!
OdpowiedzUsuńZnakomita zapiekanka :) Talerz pełen smaków :)
OdpowiedzUsuńPyszna, zdrowa i pełna warzyw zapiekanka, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńDo karczoch się przymierzam. Ale Twoja zapiekanka podoba mi się. Już czuję jak pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zapiekanki, karczocha i fenkułu jeszcze nie jadłam ale myślę, że ta zapiekanka i tak by mi bardzo smakowała :) wyglada bardzo apetycznie :) Pozdrawiam majówkowo :)
OdpowiedzUsuńZapiekankę można przygotować z różnych warzyw :) pozdrawiam Gabrysiu :-)
UsuńNiezły skład, można powiedzieć, a raczej napisać...niezły wypas :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJej te zapieczone warzywka to od razu byśmy z talerza zwinęły :P
OdpowiedzUsuńCóż za bogactwo pysznych składników i przypraw - to musi być przepyszne
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :) i ma ciekawe składniki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania, w których królują warzywa!
OdpowiedzUsuńWiosenna, smaczna, zdrowa i kolorowa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki.
Świetna zapiekanka :) Lubię takie warzywne!
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńTakie dobroci.
OdpowiedzUsuń