Bigos z młodej kapusty



Uwielbiam wiosnę, młode warzywa i bogactwo natury.  Zawsze maksymalnie wykorzystuje ten czas, w kuchni powstają pyszne dania. Dzisiaj mam dla Was mój bigos z młodej kapusty. Ja mogę jeść go ciągle, przez cały tydzień, najeść się a potem znowu czekać na młodą kapustę. Chodzą także za mną gołąbki. Ale na to danie potrzebuje więcej czasu. Miłego dzionka i całego długiego weekendu.

Bigos podałam w naczyniu z kolekcji Gina Porcelana Bogucice

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 młode kapusty
- pęczek młodych marchewek
- pęczek koperku
- 400 g pieczarek
- 2 cebule (najlepiej też młode)
- słoik domowych pomidorów (jak nie macie mogą być z puszki lub 3-4 pomidorki pokrojone w kostkę)
- szczypta chili
- pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego

Wykonanie:

Do garnka wlewamy domowe pomidory (lub z puszki krojone lub 3-4 pomidory świeże pokrojone w drobną kostkę). Dolewamy 1,5 szklanki wody i wrzucamy pokrojone marchewki. Następnie podsmażamy pieczarki z cebulą i dodajemy do garnka. Wrzucamy poszatkowaną kapustę (nie za drobno) i dusimy. Na koniec przyprawiamy - przyprawą do bigosu i kapusty, kminem rzymskim, solą himalajską i pieprzem oraz opcjonalnie szczyptą chili. Dorzucamy posiekany świeży koperek i mieszamy. Przekładamy do miseczek. Przechowujemy w lodówce, możemy mrozić. 







Komentarze

  1. Super bigosik. Z młodej kapustki z chęcią bym zjadła.
    Bardzo piękna jest ta porcelana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bigos z młodej kapusty to jedyny bigos jaki mogę zjeść, delikatny i taki wiosenny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka Marzenko- do młodych ziemniaczków pasuje taki bigosik jak ulał;) Porcelana cudo;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Od wieków nie jadłam takiego bigosu (w ogóle unikam bigosów, bo nie przepadam za mięsem z niego, a ciężko jest wyłuskiwać je po kolei) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna kapusta. Bardzo lubię, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki bigosik, dawno nie jadłam, muszę sobie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym roku jeszcze nie jadłam! Zgadzam się, z komentarzem, że masz piękny ten zastaw. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis :) U nas się robi taką kapustkę bez pomidorów i pieczarek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczny bigosik :D Na pewno pyszny a porcelana ślicznie się prezentuje, bardzo ładny zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja bym z chęcią zjadła taką kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności , uwielbiam taką kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co tam wiosna, niedługo lato i jeszcze więcej pysznych warzyw i owocków!
    Uwielbiam bigos, a zwłaszcza z młodej kapuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam bigosik a porcelana cudna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Taki bigos musi być równie smaczny.łagodny i wiosenny;)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam taki bigosik ... z młodej kapustki z koperkiem...
    dokładnie taki zaplanowałam na jutro :)
    Miłego długiego weekendu kochana :***

    OdpowiedzUsuń
  16. wieki nie jadłam bigosu z młodej kapusty. Robię ją pod różnymi postaciami, w niektórych smakiem nawet przypomina bigos, ale to nie to samo, co miska takiego "młodego bigosu"!

    OdpowiedzUsuń
  17. W tym roku jeszcze nie szalałam z młodą kapustką, czas nadrobić zaległości. Miłego wypoczynku Marzenko :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie jadłam bigosu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super to wygląda - z chęcią bym się na skupiła na taki obiadek. W ogóle, jak czytam Twojego bloga to ciągle się robię głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Taki bigos to moje marzenie:)) Zapisuję do zrobienia:)) Jak dobrze że do Ciebie zajrzałam:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda bardzo apetycznie. :-)
    Pozdrawiam i obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten bigos jest naprawdę bardzo smaczny- w podobny sposób robi go moja mama-również mogła by go jeść na okrągło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że młoda kapusta nie jest dostępna cały rok :-)

      Usuń
  23. Pyszny bigos!
    robiłam ostatnio podobny i wszyscy się zajadali aż miło:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Taki bigosik z młodej kapusty jest najlepszy na świecie. Pyszności! Jeszcze w tym roku takiego nie jadłam. Choć przyznam się, że dań z młodą kapustą nie brakuje na moim stole. Bardzo lubię no i sezon jest :D Pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ooo, muszę zaproponować domownikom dodanie marchewki do bigosu następnym razem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Za mną też chodzi taki bigos od kilku dni... W weekend na pewno pomyślę;))

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam taki bigosik :) Twój pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  28. haha widzę,że nie tylko ja mam ochotkę na taki bigos,,chyba w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Tak gorąco, że nie chce się jeść. Szukałam obiadu na dziś, zrobiłam pyszny bigosik z Twojego przepisu. Lekki i smaczny, w sam raz na takie upały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ci smakował. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  30. Bigos pierwsza klasa-do wypróbowania:)porcelana śliczna,ale chlebuś obok bardziej mój wzrok przyciaga-jaki to chleb? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś na zakwasie - mieszanka mąki gryczanej, jaglanej, żytniej i pszennej typ 750 z dodatkiem słonecznika i złocistego siemienia lnianego. Robiłam na próbę i wyszedł pyszny. Upiekę go ponownie to go wstawię :-)

      Usuń
    2. To będę czekać i dziękuję:)))

      Usuń
  31. Wspaniały bigosik! U nas też na okrągło gotuje się kapusta ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetne danie i ten Twój chlebuś do tego! Istne niebo w gębie:-)

    OdpowiedzUsuń
  33. O tej porze roku kapusta smakuje rewelacyjnie, warto ten fakt wykorzystać na wszelkie sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  34. U mnie też często powstaje taki bigosik z młodej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.