Bułki grahamki



Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie organizowane przez Pawła i Magdę. Tym razem padło na bułki grahamki. Już myślałam, że nie zdążę ich zrobić a tak bardzo chciałam, ale się udało w ostatniej chwili. Buły wyszły rewelacyjne w smaku, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Takie jak lubię i takie jakie kiedyś można było kupić w piekarniach. Najlepiej mi smakowały z masłem i domowym dżemem z truskawek. Spróbujcie koniecznie takie zrobić. 


Zapraszam :-)


Składniki:

- 315 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru - ja dałam trzcinowy
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto, możemy zrobić to w robocie. Dokładnie wyrabiamy ciasto około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na 8 części i formujemy bułki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanego mąką. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę pod przykryciem, aby podrosły. Bułki pieczemy w temperaturze 220 stopni, grzanie góra-dół przez 20 minut. Upieczone bułki studzimy na kratce. 









Bułki piekłam razem z:




Komentarze

  1. przesmaczne są takie grahamki! prawdziwe, treściwe, najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich nigdzie w sklepie się nie dostanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowa grahamka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie bułeczki, ojej. <3 Te muszą być geniaaaalne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, świetne bułeczki! Takie domowe muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę sobie takie zrobić.Nie ma to jak domowe pieczywko na śniadanko lub kolację ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowe pieczywo:))) Jest najlepsze:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne grahamki. Do nich tylko świeże masełko i kubek mleka. Poezja. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nigdy sama nie piekłam dla siebie pieczywa, ale chyba najwyższy czas to zmienić. A grahamki wyglądają bardzo apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale świetne te bułeczki, porwałabym jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie domowe grahamki to muszą smakować magicznie, zwłaszcza z masłem i dżemem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Jedną poproszę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. o jejku marzą mi się takie bułeczki :) pewnie są przepysznie chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Każde domowe pieczywo nie ma sobie równych. A bułeczki... tak, pamiętam kiedyś można było kupić pyszne. Zostało tylko wspomnienie po nich. Chętnie upiekłabym takie. Zapiszę przepis i spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ma to jak domowa bułeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiałam grahamki gdy jeszcze jadłam pieczywko

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli chodzi o bułki to grahamki mają wszystko pod sobą. Są rewelacyjne. A w domowej wersji to już w ogóle - tylko jeść. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Samo zdrowie
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne grahamki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bulki pyszne i zdrowe, dziękuję Marzenko za wspólna zabawe przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Marzenko cudowne bułeczki:) Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepsze na śniadanie :) Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajne bułeczki, grahamek jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Akurat mąkę pełnoziarnistą muszę zużyć, bo za duże zapasy narobiłam :) Zabieram do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię grahamki, a najbardziej takie domowe, świeżutkie, cieplutkie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.