Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Gdy zobaczyłam to ciasto u Małgosi wiedziałam, że muszę takie zrobić i to koniecznie. Ciasto wyglądało tak apetycznie a do tego jeszcze tak szybko się go robi. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz. Poza tym chciałam zrobić niespodziankę mojej teściowej, bo bardzo lubi ciasta drożdżowe a jechaliśmy do niej w odwiedziny.
No i z pustą ręką ja nigdzie nie jeżdżę. Teściowa bardzo zadowolona a ciasto bardzo jej smakowało, nie pytajcie ile kawałków od razu zjadła. Ja zdecydowanie Wam je polecam, zróbcie dla rodzinki.
Drożdżówkę podałam na paterze z kolekcji Ametyst Gold Porcelana Bogucice.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej typ 500
- 3/4 szklanki cukru - ja dałam trzcinowy
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka oleju - ja dałam słonecznikowy
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 10 dkg drożdży
- szczypta soli
- 300 - 350 g truskawek
kruszonka - 100 g masła, 1 szklanka mąki pszennej typ 500 , 2/3 szklanki cukru - ja dałam trzcinowy.
Wykonanie:
Na dno dużej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Produkty dodajemy w podanej kolejności i rozkładamy je warstwowo, równomiernie na całej powierzchni. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny, nic więcej z tym nie robimy. Przygotowujemy kruszonkę - po prostu wszystko razem ze sobą mieszamy palcami, aż składniki się połączą. Po 3 godzinach mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Blaszkę (38x25) wykładamy papierem do pieczenia na spodzie a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i wyrównujemy, na ciasto wysypujemy 1/3 kruszonki i układamy pokrojone truskawki, na nie resztę kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z kawką lub kubkiem kakao.
Marzenko mój M już mnie męczy takim drożdżowym ciachem :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł:)
Już sobie wyobrażam ten cudowny smak :p Uwielniam truskawki w ciastach i sama muszę jakieś stworzyć w końcu :p
OdpowiedzUsuńCiacho jest pyszne. Polecam :-)
UsuńPysznie ♥
OdpowiedzUsuńDoskonale samo się zrobiło. Ten przepis warto mieć, bo tak wyrośnięte ciasto przy minimalnym nakładzie pracy.... to czary :)
OdpowiedzUsuńOj tak Krysiu raz dwa i już mamy pyszne ciacho :-)
UsuńPyszna drożdżówka, do tego szklanka zimnego mleka i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńtotalnie bezproblemowe drożdżowe ciasto! takich mi właśnie teraz potrzeba.. :)
OdpowiedzUsuńCudnego dnia kochana :********
Wzajemnie słonko :-)
UsuńOd niedawna mam ten przepis.Drozdowka z truskawkami i rabarbarem jest pyszna
UsuńKlasyk mojej babci. :) Polecam jeszcze dodanie rabarbaru ;)
OdpowiedzUsuńPyszne:) też takie piekę:)
OdpowiedzUsuńNie ma lepszej drogi do serca teściowej niż przez żołądek:)))))
OdpowiedzUsuńNo czasami trzeba :-)
UsuńCudowne ciacho :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Uwielbiam drożdżowe :) Ba! Kocham, a z truskawkami najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńciasto, które samo się robi:) cudowne!
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne :-)
UsuńSolidna porcja pyszności!
OdpowiedzUsuńWyglada obłędnie, mniam
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńŻałujemy, że nie możemy za bardzo ciasta drożdżowego, bo swego czasu to było nasze ulubione. My zjadłybyśmy na raz z pół blachy :D
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńOj pyszna i to bardzo :-)
UsuńPiękne ciasto i na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe z owocami :) pycha :)
OdpowiedzUsuńCudna! Zaraz będę!
OdpowiedzUsuńCzekam Agnieszko i kawkę zaparzam :-)
UsuńKocham kruszonkę, bez niej drożdżówka jest dla mnie za sucha dlatego Twoja jest idealna! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńProste ciasto a zawsze jest hitem!
OdpowiedzUsuńOj tak. Przepis wart wypróbowania :-)
UsuńJuż lecę po kawałek!.
OdpowiedzUsuńChyba nie ma smaczniejszego połączenia ;)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi niemalże identyczne.Jest to moje ulubione ciasto na lato ... i nie tylko ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńSuper! Mąż mnie akurat męczy o taką drożdżóweczkę z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńo tak :) świetne ciacho szczególnie do szklaneczki mleczka :)
OdpowiedzUsuńale cudnie wygląda, a ja aż tutaj czuję jej smak :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :):) uwielbiam takie ciasta :):) mam truskawki więc muszę koniecznie zrobić :):)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Ja też bardzo lubię ciasta drożdżowe, a te z owocami to już w ogóle ubóstwiam :) Pychota
OdpowiedzUsuńPyszne, pachnące ciasto :)
OdpowiedzUsuńMarzenko do tego jeszcze mleko i więcej już nic nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńJa też ją zrobiłam, wyszła pyszna! :) Poszła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z sezonowymi owocami! Twoje wygląda pięknie;)
OdpowiedzUsuńNajlepsza drożdżówka na świecie! No i ta kruszonka. Już się rozpływam. Pyszna :) U mnie zawsze święto w domu jak na stół wjeżdża drożdżówa :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Z sezonowymi owocami smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńPychota, nie ma jak domowa drożdżówka :)
OdpowiedzUsuńJa też gości z pustymi rękami nie jeżdżę :)
Pamiętam smak tych drożdżówek jeszcze z czasów dzieciństwa- to były wspaniałe lata, nasze pobyty u babci
OdpowiedzUsuńWspaniała! Pięknie wyrośnięta, z sezonowymi owocami i najważniejsze- z kruszonką :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne. Nie od Ewy Wachowicz, a od każdej babci! ;)
OdpowiedzUsuńI do tego kubek mleka, pyszności.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto , uwielbiam z mleczkiem :)
OdpowiedzUsuńPycha :) piekłam kiedys sypana ale bez dodatków, z truskawkami trzeba by wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńTo o piekę od 10 lat tylko jest trochę mniej drożdży i wkładam na noc do lodówki
OdpowiedzUsuń