Dżem truskawkowy z miętą
Dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na dżem truskawkowy zrobiony z cukrem trzcinowym żelującym od Diamant. Wystarczy dosłownie chwila i już możemy się cieszyć pysznym smakiem owoców zamkniętych w słoiku. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i już mam miejsce w piwnicy na nowe przetwory. Do truskawek dodałam posiekaną miętę, która nadała bardzo fajny i orzeźwiający posmak.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 opakowania cukru trzcinowego żelującego
- kilka listków świeżej mięty (ja dałam 20)
Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek i umyć. Wrzucić do garnka i zmiksować blenderem, ja zmiksowałam tak nie do końca na papkę. Dodać posiekaną drobno miętę i cukier trzcinowy żelujący. Wstawić na gaz i podgrzać, gotować około 5 minut i przełożyć do słoików, zakręcić i ustawić na chwilę do góry dnem. I już mamy gotowy pyszny dżemik.
Swietny pomysl z ta mieta! musze sprøbowac!
OdpowiedzUsuńWygląda super, dżemu z miętą nigdy nie robiłam ; ) I ten cukier wygląda ciekawie... Ma on jakieś konserwanty w sobie ?
OdpowiedzUsuńAniu nie ma konserwantów :-) a dżemik pyszny, polecam :-)
Usuńz miętą jeszcze dżemu nie próbowałam :) ale też w tym roku chyba raczej nie spróbuję... może w przyszłym :) :********
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny dzem
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńCo prawda wolę konfitury-całe owoce, ale muszę przyznać,że taki dżem od kaszki manny-to musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńtaki dżem musi być pyszny!!
OdpowiedzUsuńBardzo :-)
Usuńbardzo lubie przetwory z truskawek :) dżemik wyśmienity, ale z mietą jeszcze nie próbowałam :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNo pyszniutki :)) My wszyscy za truskawkami przepadamy, więc na pewno by nam bardzo smakował :))
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana, jestem pewna że będzie smakował :-)
UsuńWidzę, że szybko się robi to coś dla mnie :) I dodatek mięty brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńDodanie świeżej mięty to świetny pomysł, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńakurat mamy mięte na balkonie :)
Koniecznie :-)
UsuńJakie cudeńko :) Powiem babci,by coś takiego zrobiła.Ona uwielbia robić dżemy :)
OdpowiedzUsuń:) smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńŚwietne połączenie Marzenko!
OdpowiedzUsuńOjej jak ja dawno nie jadłam takiego domowego dżemu... coś fantastycznego! :-) Jeszcze pomysł z miętą jest genialny, fajne orzeźwienie słodkiego smaku.
OdpowiedzUsuńTak racja, ma fajny orzeźwiający smak :-)
UsuńWłaśnie mi Pani uświadomiła, że pora robić dżem z truskawek. Z pewnością wypróbuję przepis oraz podzielę się opinią
OdpowiedzUsuńSmakosz
Cieszę się bardzo :-)
Usuńrobiłam taki dżem z mięta i truskawkami rok temu. Moja rada ? Zostaw jeden słoiczek na za rok, i po roku otwórz. Aromat jest niesamowity ! Mięta jest o wiele lepiej wyczuwalna :} pycha...zjadłam słoiczek za jednym posiedzeniem, łyżeczką :}
OdpowiedzUsuńpycha,a do tego świeże pieczywko albo chałka :)
OdpowiedzUsuńOj smakuje rewelacyjnie :-)
UsuńNie mogę przekonać się do robienia przetworów, może za rok:))
OdpowiedzUsuńZ miętą musi być pyszny, ja ostatnio robiłam z rabarbarem i truskawkami, także wyszedł bardzo dobry :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAguś pyszny :-) ja z rabarbarem robiłam rok temu i z kokosem :-)
Usuńlubię gęste dżemy, truskawkowy musi być obowiązkowo na zimę;)
OdpowiedzUsuńMarzenko, ale smaka robisz takimi domowymi przetworami! Już widzę milion deserów, czy śniadań z jego użyciem! :) Obstawiam, że kolejny przepis to będzie właśnie deser z tym rewelacyjnym i prostym dżemem :)
OdpowiedzUsuńMadziu muszę zrobić kolejną porcję bo już mało co zostało :-)
UsuńJeśli truskawkowy to na pewno był pyszny :):)
OdpowiedzUsuńMy już mamy swój zapas dżemów truskawkowych też zrobiony :D
OdpowiedzUsuńJa dopiero zaczynam :-)
UsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, idealny dżem do naleśników.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj jadłam z nim naleśniki :-)
UsuńPyszny dżemik, do chałki z kruszonką pasowałby idealnie. Dodatek mięty jest ciekawy :)
OdpowiedzUsuńŚwietna konfitura, bardzo lubię takie dżemy
OdpowiedzUsuńDziękuje Martuś :-)
UsuńU mnie dżemik w planach, ale czekam na ładniejszą pogodę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały dżemik do świeżej bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNo proszę i już można spiżarnię pomału zapełniać. Ale myślę, że był tak smaczny, że nie zdążył znaleźć się w słoiku....
OdpowiedzUsuńNo masz rację Krysiu, już prawie nic nie ma :-) ale planuje już kolejne porcję :-)
UsuńDzemy domowe są najlepsze.Ze śliwek powidła również są pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :D
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl na domowy dzemik. Jutro zabieram sie do pracy,czyli robie dzemik z Twojego przepisu:-). A ile gram ma jeden,taki cukier zelujacy,bo musze zlecic komus ten zakup:-P? Dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMario jeden cukier ma 500 g i starcza na 500 g owoców :-) cieszę się, że spróbujesz :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały dżemik :)
OdpowiedzUsuńpychotka, dżemy truskawkowe i truskawka-rabarbar już za mną. z mięta nigdy nie robiłam. Świetny jest ten cukier! :)
OdpowiedzUsuńPolecam kochana, ma świetny smak :-)
UsuńA do tego domowa bułeczka drożdżowa...pycha:)
OdpowiedzUsuńMięta doskonale komponuje się z truskaweczkami, pycha :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie musze wypróbować! uwielbiam truskawki, uwielbiam mięte, uwielbiam dżem! :D
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/