Miód z orzechami



Bardzo lubię miód, zawsze go znajdziecie w mojej szafie kuchennej. Słodzę nim wodę, lemoniadę, koktajle, herbatę, dodaje do ciast, ciasteczek lub mięs, do sosów sałatkowych. Uwielbiam świeżo upieczony chleb posmarowany masłem i miodem. Ale najbardziej lubię twarożek polany miodem z orzechami, lub żółty ser. A ser pleśniowy z miodem i orzechami to już istna poezja smaku.
Spróbujcie. W zasadzie do miodu możecie dodać każdy rodzaj orzechów, ale najlepiej smakuje z orzechami włoskimi. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 garście posiekanych orzechów włoskich
- 150 g miodu gryczanego 

Wykonanie:

Do miseczki przełożyć miód rzepakowy i gryczany, ja akurat miałam świeże miody, więc są jeszcze lejące. Jak już są gęste to należy je lekko podgrzać. Dodajemy posiekane grubo orzechy włoskie i mieszamy. Przekładamy do miseczki lub słoika. Podajemy z serami, na kanapki. 





Komentarze

  1. Obłędne! Nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda cudownie ;)
    Kiedyś często jadłam orzechy z dodatkiem miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne połączenie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, miód i twaróg to genialna para ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. MNiam, smaki mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam kiedyś takie orzechowo-migdałowe batoniki oblane miodem,pyszne były:)przypomniałaś mi ich smak:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, cudowny i zdrowy dodatek do śniadania. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne są takie orzechy w miodzie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie proste połączenie a w smaku niebo :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też już powoli zaczynam miodowy sezon ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za miodem,chociaż od czasu do czasu nie odmówię ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudo - orzechy bardzo się lubią z miodami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie próbowałyśmy takich połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste połączenie a jednocześnie tak pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z chęcią polałabym sobie tym owsiankę, mniaaaam!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Połączenie idealne. A gdyby tak dodać tutaj gruszkę, to byłabym w niebie;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności, szkoda że ja nie mogę jeśś midu :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.