Łosoś na kołderce ze szparagów
Szparagi ach te szparagi, uwielbiam pod każdą postacią. I pomyśleć, że odkryłam ich wspaniały smak całkiem niedawno. Jakoś tak wcześniej szparagi omijałam szerokim łukiem. A teraz mogłabym jej jeść codziennie. Pomysł na tak przygotowane szparagi podpatrzyłam ostatnio na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim. Bardzo mi smakowały, tak więc postanowiłam je odtworzyć z dodatkami jakie lubię i które mi pasują. Danie idealne, pyszne i aromatyczne.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 2 kawałki świeżego łososia
- pęczek zielonych, cienkich szparagów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do ryby Ale Raj
- sól czosnkowa Ale Raj
- pieprz kolorowy Ale Raj (świeżo zmielony)
- olej (u mnie kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią)
- opcjonalnie ziemniaki
Wykonanie:
Łososia przyprawiamy przyprawą do ryby. Przygotowujemy szparagi, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na pół. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy szparagi, delikatnie solimy i na małym ogniu podsmażamy pod przykryciem, można dać odrobinę wody. Czosnek drobno siekamy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem układamy łososia i smażymy go na rumiano ze wszystkich stron. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Gdy szparagi będą już miękkie (nie trzymajmy ich na patelni zbyt długo) to wrzucamy czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy, pieprzymy i w razie potrzeby jeszcze solimy. Na talerzu układamy szparagi i na nie naszego łososia, podajemy z tłuczonymi ziemniakami.
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńmmmmmniam! kocham ten duet!
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńA ja dodam jeszcze... łosoś, wspaniały łosoś. Marzenko zrobiłaś taki wspaniały obiad, że chętnie się na niego do Ciebie wproszę :)
OdpowiedzUsuńJedzenie jak z najlepszej restauracji:) wspaniałe danie, Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Beatko :-)
UsuńJa średnio lubię szparagi, nie we wszystkim je zjem;)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńOj smakowicie :-)
UsuńPyszne danie :) Samo zdrowie.
OdpowiedzUsuńwszystko pyszne, zarówno łosoś, jak i ta kołderka szparagowa;)
OdpowiedzUsuńBardzo nam smakowało :-)
UsuńJa sama nigdy nie byłam do końca przekonana do szparagów, jednak może mi zasmakują :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, a samo danie wygląda apetycznie :D
Pyszny, zdrowy obiad, ja też jeszcze nigdy nie jadłam szparagów ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz spróbować :-)
UsuńAbsolutnie uwielbiam łososia, to moja ulubiona rybka. :-) Jeszcze do tego moje szparagi, które też uwielbiam!
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie :) Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńOstatnio też tak podałyśmy łososia :D Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŁosoś zawsze i wszędzie :) a kołderka ze szparagów też mi się podoba...
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńŚwietny przepis, zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite danie, uwielbiam takie rybne dania :-)
OdpowiedzUsuńJa też Małgosiu, bardzo :-)
UsuńDanie idealne dla mnie:)
OdpowiedzUsuńpyszny obiad, aż zachciało mi się jeść:))
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńOooj ale mi apetytu narobilas :)
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńsuper, trzeba korzystać ze szparagów póki jeszcze są!
OdpowiedzUsuńPysznie podana rybka, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńŁeee, nie lubię szparagów ;)
OdpowiedzUsuńtaka rybka musi być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za szparagami,ale dobrze zrobionego łososia chętnie jem ;)
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe danie :) Bardzo lubię takie.
OdpowiedzUsuńmmmm to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo ja będę wybrzydzać i poproszę samą rybkę bez kołderki :)
OdpowiedzUsuńMmm, jak smacznie, idealne danie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała rybka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia, pysznie go zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTeraz to mi zrobiłaś "psikusa", początek dnia, do obiadu daleko, a ja marzę o takiej rybce.... ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie łosoś ze szparagami zawsze jest na tak! ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam łososia, ale smaka to mi narobiłaś powiem Ci :))
OdpowiedzUsuńpyszny obiad, ma wszystko co lubię czyli łososia i szparagi :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńObiad akurat dla mnie! Uwielbiam i łososia i szparagi :)
OdpowiedzUsuń