Łosoś na kołderce ze szparagów




Szparagi ach te szparagi, uwielbiam pod każdą postacią. I pomyśleć, że odkryłam ich wspaniały smak całkiem niedawno. Jakoś tak wcześniej szparagi omijałam szerokim łukiem. A teraz mogłabym jej jeść codziennie. Pomysł na tak przygotowane szparagi podpatrzyłam ostatnio na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim. Bardzo mi smakowały, tak więc postanowiłam je odtworzyć z dodatkami jakie lubię i które mi pasują. Danie idealne, pyszne i aromatyczne.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 2 kawałki świeżego łososia
- pęczek zielonych, cienkich szparagów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do ryby Ale Raj
- sól czosnkowa Ale Raj
- pieprz kolorowy  Ale Raj (świeżo zmielony)
- olej (u mnie kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią)
- opcjonalnie ziemniaki

Wykonanie:

Łososia przyprawiamy przyprawą do ryby. Przygotowujemy szparagi, odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na pół. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy szparagi, delikatnie solimy i na małym ogniu podsmażamy pod przykryciem, można dać odrobinę wody. Czosnek drobno siekamy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem układamy łososia i smażymy go na rumiano ze wszystkich stron. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Gdy szparagi będą już miękkie (nie trzymajmy ich na patelni zbyt długo) to wrzucamy czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy, pieprzymy i w razie potrzeby jeszcze solimy. Na talerzu układamy szparagi i na nie naszego łososia, podajemy z tłuczonymi ziemniakami.







Komentarze

  1. A ja dodam jeszcze... łosoś, wspaniały łosoś. Marzenko zrobiłaś taki wspaniały obiad, że chętnie się na niego do Ciebie wproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedzenie jak z najlepszej restauracji:) wspaniałe danie, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja średnio lubię szparagi, nie we wszystkim je zjem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko pyszne, zarówno łosoś, jak i ta kołderka szparagowa;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja sama nigdy nie byłam do końca przekonana do szparagów, jednak może mi zasmakują :))
    Uwielbiam łososia, a samo danie wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny, zdrowy obiad, ja też jeszcze nigdy nie jadłam szparagów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie uwielbiam łososia, to moja ulubiona rybka. :-) Jeszcze do tego moje szparagi, które też uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne danie :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio też tak podałyśmy łososia :D Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łosoś zawsze i wszędzie :) a kołderka ze szparagów też mi się podoba...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyśmienite danie, uwielbiam takie rybne dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny obiad, aż zachciało mi się jeść:))

    OdpowiedzUsuń
  13. super, trzeba korzystać ze szparagów póki jeszcze są!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie podana rybka, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Łeee, nie lubię szparagów ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie przepadam za szparagami,ale dobrze zrobionego łososia chętnie jem ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne, zdrowe danie :) Bardzo lubię takie.

    OdpowiedzUsuń
  18. To ja będę wybrzydzać i poproszę samą rybkę bez kołderki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmm, jak smacznie, idealne danie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam łososia, pysznie go zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Teraz to mi zrobiłaś "psikusa", początek dnia, do obiadu daleko, a ja marzę o takiej rybce.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak dla mnie łosoś ze szparagami zawsze jest na tak! ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dawno nie jadłam łososia, ale smaka to mi narobiłaś powiem Ci :))

    OdpowiedzUsuń
  24. pyszny obiad, ma wszystko co lubię czyli łososia i szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Obiad akurat dla mnie! Uwielbiam i łososia i szparagi :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.