Pizza pieczona na kamieniu


Jakiś czas temu udało mi się nawiązać bardzo interesującą współpracę z Podstawki.pl. Zamówiłam sobie kamień do pieczenia pizzy i inne fajne produkty. Bardzo byłam ciekawa jak będzie smakowała pizza wypieczona na takim kamieniu i czy będzie inna w smaku, od tej co piekę na blaszce. I powiem Wam, że różnica jest wielka. Pizza pieczona na kamieniu wychodzi jak z najlepszej prawdziwej pizzerii. Cienkie i chrupkie po bokach ciasto, pizza bardzo szybko się piecze i jest lekko strawna.
A teraz troszkę informacji o samym kamieniu. Jest wykonany z granitu w kolorze czarnym, ma polerowaną powierzchnię i boki. Granit ze względu na swoje właściwości świetnie nadaje się do wypieku pizzy, bardzo dobrze akumuluję ciepło i równomiernie go oddaje. Pochłania także wilgoć. Użycie jest bardzo proste, wkładamy kamień na kratkę w piekarniku, nagrzewamy go przez 30 minut, kładziemy pizzę na rozgrzany kamień i wystarczy dosłownie 7 minut i pizza jest gotowa. Wymiary kamienia to 38 cm, grubość 1 cm. Używanie takiego kamienia jest łatwe i przyjemne, jak nam się pobrudzi, zostaną jakieś resztki po pizzy to wystarczy woda i ściereczka i już jest czysty. To, że jest gładki jest wielką zaletą w utrzymaniu czystości i nic do niego nie przywiera. Pizza idealnie zsunęła się z kamienia na talerz, ja nie wyciągałam kamienia tylko dwoma łopatkami pizzę. Na życzenie klienta można sobie zamówić inny rozmiar czy kształt kamienia. Ja jestem bardzo zadowolona i bardzo dziękuje Podstawki.pl

A teraz zapraszam Was na pizzę :-)


Składniki:

- 15 g świeżych drożdży
- 130 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy
- rukola
- 2 garście zielonego świeżego groszku
- średnia cukinia
- kilka suszonych pomidorów
- 4 cienkie kabanosy
- 150 g sera żółtego
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, do ciepłej wody wkruszamy drożdże i rozpuszczamy mieszając. Wlewamy do mąki, dodajemy sól, pieprz i oliwę. Wszystko zarabiamy rękami. Odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem pomidorowym. Cukinie kroimy na cienkie plasterki i chwilkę podsmażamy na oliwie na patelni, chwilkę aby tylko lekko zmiękły. Układamy na pizzach. Rozkładamy groszek, suszone pomidory, pokrojone kabanosy, starty żółty ser i przyprawę. 
Kamień wkładamy na pół godziny na kratkę i nagrzewamy go przez 30 minut w temperaturze 230 stopni. Następnie wkładamy pizzę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy dwiema łopatkami i wkładamy drugą pizzę. Na upieczoną pizzę układamy rukolę i kroimy na kawałki. Ja podałam pizzę na desce do przystawek.

















Komentarze

  1. Wyszła Ci jak z pizzerii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również pieke pizzę na kamieniu, jest rewelacyjna! :) też mam granitowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja piekę pizzę właśnie na blaszce i jestem ciekawa jak smakuje ta z kamienia. Może kiedyś sobie zakupię i sama się przekonam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kamieniu smakuje inaczej, jest taka super cienka i chrupiąca :-)

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie :) Bardzo lubię dodatek zieleniny na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała pizza :) Gratuluję współpracy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Lepsza niż z najwspanialszej pizzerii! Ten kamień jest świetny. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko pizze uwielbiamy, ale nasza musi być na grubym spodzie, ciekawe czy na kamieniu też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja,ja też nie jadłam takiej pizzy z kamienia a szkoda bo uwielbiam cienkie i chrupiece ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłyśmy kiedyś u znajomych pizzę pieczoną na kamieniu :) była przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  10. używałem różnych kamieni, ale granit rządzi :) piecze super i łatwo umyć

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pizzę z rukolą, muszę sobie sprawić taki kamień:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piza wyglada pysznie, takie podstawki sa bardzo przydatne

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna pizza ,czy na tym kamieniu chleb wyszedłby lepszy czy się nie nadaje?Przypomniało mi się ,że od roku w kuchni czekają granitowe pułeczki do przyczepienia w kuchni ,zostały po robieniu blatu ,może się nadadzą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lauro trzeba spróbować :-) testuje na razie co na kamieniu wychodzi :-)

      Usuń
  14. Och, taką pizze to ja chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna pizza :) Dzisiaj też robię:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pizza wygląda super. Zastanwiałam się kiedyś nad kupnem takiego kamienia, ale stwierdziłam, że pewnie pizza niczym się nie różni w smaku. Jesli mówisz, że jest inaczej to się jeszcze raz zastanowię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się wspaniale ! Coś czuję, że zjadłabym całą, ciasto idealne i te kolorki <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Słyszałam o ty kamieniu do pizzy ale nie wiedziałam, że tak się na nich ją piecze.
    Super musi być ten kamień a pizza jak z najlepszej pizzerii.

    OdpowiedzUsuń
  19. pizza ze świeżą rukolą ! Trawiłaś 100 % w moje ulubione smaki pizzy ! Genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie wiedziałam, że można coś takiego kupić i wielkie zdziwienie, że kamień jest lepszy o.0
    Pizza wygląda pysznie <3

    http://lazurytoweniebo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow to pieczenie na kamieniu już nam jakiś czas chodzi po głowie :D Chciałoby się to cudeńko wypróbować, ciekawe jakby słodkości na tym wyszły :P

    OdpowiedzUsuń
  22. Myślałam kiedys o takim kamieniu do piekarnika!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pizza z kamienia jest najlepsza. Generalnie wszystkie potrawy z pieczonego ciasta są lepsze na kamieniu, zwłaszcza w piecu opalanym drewnem. Znano to już w starożytności. Ostatnio odkryto w Egipcie najstarszy piec mający kilka tys. lat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.