Pizza pieczona na kamieniu
Jakiś czas temu udało mi się nawiązać bardzo interesującą współpracę z Podstawki.pl. Zamówiłam sobie kamień do pieczenia pizzy i inne fajne produkty. Bardzo byłam ciekawa jak będzie smakowała pizza wypieczona na takim kamieniu i czy będzie inna w smaku, od tej co piekę na blaszce. I powiem Wam, że różnica jest wielka. Pizza pieczona na kamieniu wychodzi jak z najlepszej prawdziwej pizzerii. Cienkie i chrupkie po bokach ciasto, pizza bardzo szybko się piecze i jest lekko strawna.
A teraz troszkę informacji o samym kamieniu. Jest wykonany z granitu w kolorze czarnym, ma polerowaną powierzchnię i boki. Granit ze względu na swoje właściwości świetnie nadaje się do wypieku pizzy, bardzo dobrze akumuluję ciepło i równomiernie go oddaje. Pochłania także wilgoć. Użycie jest bardzo proste, wkładamy kamień na kratkę w piekarniku, nagrzewamy go przez 30 minut, kładziemy pizzę na rozgrzany kamień i wystarczy dosłownie 7 minut i pizza jest gotowa. Wymiary kamienia to 38 cm, grubość 1 cm. Używanie takiego kamienia jest łatwe i przyjemne, jak nam się pobrudzi, zostaną jakieś resztki po pizzy to wystarczy woda i ściereczka i już jest czysty. To, że jest gładki jest wielką zaletą w utrzymaniu czystości i nic do niego nie przywiera. Pizza idealnie zsunęła się z kamienia na talerz, ja nie wyciągałam kamienia tylko dwoma łopatkami pizzę. Na życzenie klienta można sobie zamówić inny rozmiar czy kształt kamienia. Ja jestem bardzo zadowolona i bardzo dziękuje Podstawki.pl.
A teraz troszkę informacji o samym kamieniu. Jest wykonany z granitu w kolorze czarnym, ma polerowaną powierzchnię i boki. Granit ze względu na swoje właściwości świetnie nadaje się do wypieku pizzy, bardzo dobrze akumuluję ciepło i równomiernie go oddaje. Pochłania także wilgoć. Użycie jest bardzo proste, wkładamy kamień na kratkę w piekarniku, nagrzewamy go przez 30 minut, kładziemy pizzę na rozgrzany kamień i wystarczy dosłownie 7 minut i pizza jest gotowa. Wymiary kamienia to 38 cm, grubość 1 cm. Używanie takiego kamienia jest łatwe i przyjemne, jak nam się pobrudzi, zostaną jakieś resztki po pizzy to wystarczy woda i ściereczka i już jest czysty. To, że jest gładki jest wielką zaletą w utrzymaniu czystości i nic do niego nie przywiera. Pizza idealnie zsunęła się z kamienia na talerz, ja nie wyciągałam kamienia tylko dwoma łopatkami pizzę. Na życzenie klienta można sobie zamówić inny rozmiar czy kształt kamienia. Ja jestem bardzo zadowolona i bardzo dziękuje Podstawki.pl.
A teraz zapraszam Was na pizzę :-)
Składniki:
- 280 g mąki pszennej typ 750
- 15 g świeżych drożdży
- 130 g ciepłej wody
- pół łyżeczki soli i cukru
- 1 łyżka oliwy
- rukola
- 2 garście zielonego świeżego groszku
- średnia cukinia
- kilka suszonych pomidorów
- 4 cienkie kabanosy
- 150 g sera żółtego
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, do ciepłej wody wkruszamy drożdże i rozpuszczamy mieszając. Wlewamy do mąki, dodajemy sól, pieprz i oliwę. Wszystko zarabiamy rękami. Odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem pomidorowym. Cukinie kroimy na cienkie plasterki i chwilkę podsmażamy na oliwie na patelni, chwilkę aby tylko lekko zmiękły. Układamy na pizzach. Rozkładamy groszek, suszone pomidory, pokrojone kabanosy, starty żółty ser i przyprawę.
Kamień wkładamy na pół godziny na kratkę i nagrzewamy go przez 30 minut w temperaturze 230 stopni. Następnie wkładamy pizzę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy dwiema łopatkami i wkładamy drugą pizzę. Na upieczoną pizzę układamy rukolę i kroimy na kawałki. Ja podałam pizzę na desce do przystawek.
To ci dopiero pizza!!!! :)
OdpowiedzUsuńWyszła Ci jak z pizzerii ;)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :-) mniam :-)
Usuńja również pieke pizzę na kamieniu, jest rewelacyjna! :) też mam granitowy.
OdpowiedzUsuńJa piekę pizzę właśnie na blaszce i jestem ciekawa jak smakuje ta z kamienia. Może kiedyś sobie zakupię i sama się przekonam :))
OdpowiedzUsuńNa kamieniu smakuje inaczej, jest taka super cienka i chrupiąca :-)
UsuńRewelacyjna, uwielbiam pizzę <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Bardzo lubię dodatek zieleniny na pizzy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Aniu :-)
UsuńWspaniała pizza :) Gratuluję współpracy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuje bardzo :-)
UsuńLepsza niż z najwspanialszej pizzerii! Ten kamień jest świetny. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna pizza
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMarzenko pizze uwielbiamy, ale nasza musi być na grubym spodzie, ciekawe czy na kamieniu też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak Renatko :-)
Usuńale bym zjadła taką:)
OdpowiedzUsuńZapraszam Justynko :-)
UsuńRewelacja,ja też nie jadłam takiej pizzy z kamienia a szkoda bo uwielbiam cienkie i chrupiece ciasto
OdpowiedzUsuńJadłyśmy kiedyś u znajomych pizzę pieczoną na kamieniu :) była przepyszna
OdpowiedzUsuńNo mi też bardzo smakuje :-)
Usuńużywałem różnych kamieni, ale granit rządzi :) piecze super i łatwo umyć
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńUwielbiam pizzę z rukolą, muszę sobie sprawić taki kamień:)
OdpowiedzUsuńPiza wyglada pysznie, takie podstawki sa bardzo przydatne
OdpowiedzUsuńMartuś są fajne :-) bardzo :-)
UsuńPyszna pizza Marzenko :)
OdpowiedzUsuńPyszna :) ciekawe i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńCudowna pizza ,czy na tym kamieniu chleb wyszedłby lepszy czy się nie nadaje?Przypomniało mi się ,że od roku w kuchni czekają granitowe pułeczki do przyczepienia w kuchni ,zostały po robieniu blatu ,może się nadadzą ?
OdpowiedzUsuńLauro trzeba spróbować :-) testuje na razie co na kamieniu wychodzi :-)
UsuńOch, taką pizze to ja chętnie!
OdpowiedzUsuńPyszna pizza :) Dzisiaj też robię:)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda super. Zastanwiałam się kiedyś nad kupnem takiego kamienia, ale stwierdziłam, że pewnie pizza niczym się nie różni w smaku. Jesli mówisz, że jest inaczej to się jeszcze raz zastanowię :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszko różni się w smaku :-)
UsuńPrezentuje się wspaniale ! Coś czuję, że zjadłabym całą, ciasto idealne i te kolorki <3
OdpowiedzUsuńSłyszałam o ty kamieniu do pizzy ale nie wiedziałam, że tak się na nich ją piecze.
OdpowiedzUsuńSuper musi być ten kamień a pizza jak z najlepszej pizzerii.
No wyszła rewelacyjna :-)
Usuńwow ale obłędna :)
OdpowiedzUsuńpizza ze świeżą rukolą ! Trawiłaś 100 % w moje ulubione smaki pizzy ! Genialne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Aniu :-)
UsuńNie wiedziałam, że można coś takiego kupić i wielkie zdziwienie, że kamień jest lepszy o.0
OdpowiedzUsuńPizza wygląda pysznie <3
http://lazurytoweniebo.blogspot.com/
Dzięki i polecam. Kamień jest świetny :-)
UsuńWow to pieczenie na kamieniu już nam jakiś czas chodzi po głowie :D Chciałoby się to cudeńko wypróbować, ciekawe jakby słodkości na tym wyszły :P
OdpowiedzUsuńMyślałam kiedys o takim kamieniu do piekarnika!!!
OdpowiedzUsuńWarto go sobie kupić :-)
UsuńBardzo udana:)
OdpowiedzUsuńPizza z kamienia jest najlepsza. Generalnie wszystkie potrawy z pieczonego ciasta są lepsze na kamieniu, zwłaszcza w piecu opalanym drewnem. Znano to już w starożytności. Ostatnio odkryto w Egipcie najstarszy piec mający kilka tys. lat. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń