Porozmawiajmy o mące



Tak sobie pomyślałam, że napisze ściągę na temat dostępnych mąk. Tak aby wszystko zebrać w całość i uporządkować. Może komuś się to przyda, bo mi z pewnością. Zapraszam :-)

Mąka pszenna typ 500 - ma jasny i kremowy kolor. Powstaje z przemiału pszenicy. Ta mąka zawiera w swoim składzie gluten, który przyczynia się do lepszego wyrastania ciast. Używamy ją do pierogów, klusek, do zasmażek i sosów, możemy ją dodać do chleba, do ciasteczek i różnego rodzaju ciast. Mąka pszenna jest bogata w aminokwasy, składniki mineralne takie jak fosfor, potas, wapń, magnez czy cynk oraz witaminy - E, B1, B2, kwas foliowy. Zawiera oprócz glutenu białko, węglowodany oraz błonnik. 

Mąka pszenna typ 550 - jest podobna do mąki typ 500, świetnie nadaje się do ciast drożdżowych i smażonych potraw. 

Mąka tortowa typ 450 - najlepsza do ciast biszkoptowych.

Mąka krupczatka typ 500 - używamy jej najczęściej do ciast kruchych oraz półkruchych, rewelacyjna do ciast parzonych. 

Mąka pszenna typ 750 - jest to mąka chlebowa, rewelacyjnie nadaje się do wypieku domowego chleba. Śmiało możemy ją łączyć z innymi rodzajami mąki i za każdym razem piec inny, smaczny chleb.

Mąka pszenna typ 1850 - zawiera gluten, rewelacyjna do wypieku pieczywa, do makaronów. Powstaje ze zmielenia całych ziaren pszenicy czyli mąka razem z otrębami. 

Mąka gryczana - powstaje z nasion gryki, jest to mąka o kolorze szaro-brązowym. Jest to mąka, która nie zawiera glutenu, możemy z niej zrobić naleśniki czy bliny oraz dodać do chleba. Można zrobić z niej makaron, dodać do ciasteczek, babeczek czy pizzy. Mąka ta zawiera dużo białka, skrobi, węglowodanów i białka.

Mąka jęczmienna - zawiera bardzo dużo glutenu, jest taka zbita i ciężka, poleca się ją jako dodatek do wypieku pieczywa. 

Mąka kukurydziana - produkt bez glutenu, ma odcień żółty. Można ją dodać do naleśników czy placków w połączeniu z innymi mąkami. 

Mąka owsiana - ma lekko orzechowy posmak i kremowy kolor. Można ją dodać do chleba czy bułek, do wypieków w połączeniu z mąką pszenną. Do ciast i placków, do ciasteczek czy naleśników, pierogów i pizzy. Super do zagęszczania sosów. Zawiera śladowe ilości glutenu. 

Mąka żytnia (możemy wyróżnić różne jej typy, ja się spotkałam z mąką żytnią typ 2000, 1450, 997, 700, 500). Ma barwę jasno-szarą i lekko zbożowy zapach. Rewelacyjna do wypieku domowego chleba czy bułek. Można ją dodać do ciasta na pizze czy do placków. Zawiera witaminy i składniki mineralne podobnie jak mąka pszenna, błonnik, białko i węglowodany. 

Mąka razowa - świetnie nadaje się do wypieku pieczywa, jako dodatek do ciast czy ciasteczek. 

Mąka jaglana - smak słodko-gorzki, lekko orzechowy. Produkt bez glutenu, do ciast, ciasteczek, do naleśników i placków, wypieku chleba i bułek. 

Mąka orkiszowa - znam jej dwa typy - 700 i 1850. Polecana do wypieku chleba czy bułek, naleśników, placków, do pizzy, ciast i ciasteczek. Bardzo zdrowa mąka, zawiera gluten.

Mąka z cieciorki - powstaje z nasion cieciorki, zawiera dużą ilość kwasu foliowego, błonnika i żelaza, zawiera witaminy - B1, B6, fosfor, magnez, cynk, potas, cynk i selen. Może służyć do wypieków jako dodatek do zwykłej mąki np. pszennej, do zagęszczania zup i sosów, może zastąpić bułkę tartą w daniach. 

Mąka kokosowa - produkt bez glutenu o fajnym kokosowym posmaku, powstaje ze zmielonych orzechów kokosa. Jest doskonała do słodkich wypieków, naleśników czy placków, bułeczek.

Mąka ryżowa - powstaje z brązowego ryżu, ma lekko słodkawy posmak. Produkt bezglutenowy, do makaronu i papieru ryżowego, można ją dodać do ciasteczek. 

Mąka amarantusowa - polecana do wzbogacenia wartości odżywczych wypieków, ciast czy ciasteczek, do naleśników i placków. Nie zawiera glutenu.

Mąka kasztanowa - powstaje z kasztanów jadalnych suszonych. Ma bardzo fajny słodkawy smak. Do wypieku chleba, do naleśników i placków, do kruchych ciasteczek, ciast. Produkt nie zawiera glutenu. Jest lekkostrawna, polecana przy dolegliwościach żołądka. 

Mąka ziemniaczana - świetna do zagęszczania, jako dodatek do klusek, kopytek. Dodajemy ją do ciast czy chlebów. Używana przy robieniu budyniu czy kisielu. 

Mąka z tapioki - uzyskiwana ze zmielonej tapioki, używana do puddingów, kleików, do zagęszczania sosów.

Mąka migdałowa - ze mielonych migdałów, produkt bez glutenu. Do słodkich wypieków, naleśników czy placków. Mąkę taką można otrzymać w zasadzie ze wszystkich orzechów, laskowych, włoskich czy pekan. 

Mąka sojowa - produkt bez glutenu. Zawiera bardzo mało skrobi, polecana do wypieku pieczywa, do naleśników, do zagęszczania sosów i zup, do ciast i ciasteczek oraz makaronu. 


Jeżeli macie jeszcze jakieś informację na temat mąk, ich rodzajów i zastosowania to proszę piszcie w komentarzach, dopisze do postu. Dziękuje.

Źródło - Kłos-Pol oraz internet. 









Komentarze

  1. Świetny i bardzo przydatny post, o niektóre mąki znam tylko ze słyszenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i przydatny wpis. Zrobiłam kiedyś tabelkę z rodzajami mąk, a tu przybywa nowych, albo robimy nowe wypieki z innymi mąkami. Ja już się w tym gubię. Ale informacji nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze pomyślałaś Marzenko,takie posty są bardzo potrzebne:)dzięki,że znalazłaś czas,by wszystko uporzadkować i przedstawić w jednym poście,ja na pewno z niego skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super spis wszelkich rodzajów mąki, bardzo przydatny. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawdę wspaniały tekst, warto poczytać :) Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo przydatny wpis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krótko i konkretnie:)) Taka dobra pigułka wiedzy:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał ale lista, dobra robota Marzenko :) Chyba brakuje tu skrobi kukurydzianej, produktu bezglutenowego i dla osób będących na diecie proteinowej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz to już będę wiedziała co i jak. Do domu zawsze na szybko się kupuje jakąś zwykłą. Mama do chlebków używa specjalnych. Czasami też stawiam na pełnoziarnistą :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O widzisz ... a do tej pory dla mnie mąka była po prostu mąką z "jakimśtam" typem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przydatny post,bo czasami właśnie nie pamiętam, jakiej mąki użyć :D ale o niektórych nawet nie słyszałam :3

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja ostatnio używam mąki kukurydzianej, bo nie lepi się tak jak inna ;-) i zastępuje u mnie i bułkę i mąkę w jednym.

    OdpowiedzUsuń
  13. Łoo mamunciu, ile różnych rodzajów mąk :) Wydrukowałam sobie, żeby postudiować w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. niby o nich wiem,większość nawet znam, ale dopiero tak pozbierane widać ile mamy możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mąki gryczana, jaglana, ryżowa, kokosowa i amarantusowa zawsze muszą być u nas pod dostatkiem :D Teraz czekamy z niecierpliwością na kasztanową, jesteśmy bardzo ciekawe jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny post, dużo przydatnych informacji, chciałabym w końcu wypróbować mąkę kukurydzianą:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Marzenko, opracowałaś całkiem pokaźną listę. Oczywiście ją zabieram, by mieć i do kolejnej mąki nowego rodzaju móc poszukać jej zastosowania :). Mąk w ofercie coraz więcej, a to dla kulinarnych pasjonatów nowe inspiracje :). I bardzo dobrze :) !

    OdpowiedzUsuń
  18. O istnieniu niektórych z nich nie miałam pojęcia. Do listy dodałabym jeszcze pszenną typ 00, polecana szczególnie do pizzy, ale też do makaronów, pierogów (u mnie na blogu dziś są zrobione z niej pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko, niesamowite! czytasz mi w myślach;) też zaczęłam przygotowywać post o typach mąki:))))
    no ale opublikuję go nieco później, żeby nie było małpowania na blogach;)

    OdpowiedzUsuń
  20. próbowałam każdej z nich, ale jakbym miała wskazać moją ulubioną to byłoby ciężko! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo przydatna ściąga, będę korzystał :)

    OdpowiedzUsuń
  22. taki uporządkowany zestaw mąk bardzo mi się przyda:) nawet nie wiedziałam, że aż tyle róznych mąk istnieje :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też jeszcze nie wszystkie używałam :-) ale mamy w czym wybierać -)

      Usuń
  23. Często tego szukam! :) i wiem gdzie będę zaglądać po małą ściągawkę.. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajna ta ściąga, zabieram ze sobą ;) co do gryczanej ktorą uwielbiam to jest tzw.razowa/pełnoziarnista i zwykła / biała całkiem niedawno to odkryłam.....do tej pory myślałam że jest tylko razowa. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ciekawe i przydatne wiadomości, dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super ściąga :) Bardzo przydatny post. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.