Tarta z budyniem, rabarbarem i truskawkami
Jak zobaczyłam tą tartę u Agnieszki to postanowiłam taką zrobić, chociaż nieco inaczej ją przygotowałam. Kruche ciasto, budyń, rabarbar i truskawki skomponowały się wspaniale. Tarta smakuje rewelacyjnie, zdecydowanie ją polecam do zrobienia. My zajadamy się nią dzisiaj ze smakiem.
Taką tartę możemy przygotować także z innymi owocami, na takie upalne dni będzie doskonałym deserem przy filiżance pysznej kawy. Ja Was zostawiam z tartą, a sama zbieram się na warsztaty z kuchni włoskiej do Poznania, oczywiście relację zdam po powrocie. Miłej soboty Wam życzę.
Taką tartę możemy przygotować także z innymi owocami, na takie upalne dni będzie doskonałym deserem przy filiżance pysznej kawy. Ja Was zostawiam z tartą, a sama zbieram się na warsztaty z kuchni włoskiej do Poznania, oczywiście relację zdam po powrocie. Miłej soboty Wam życzę.
Zapraszam :-)
Tartę podałam z kawą na naczyniach z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
- 70 g cukru trzcinowego
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 150 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu) Ale Raj
- 2 budynie waniliowe
- 700 g mleka
- 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu) Ale Raj
Wykonanie:
Do miski wrzucamy mąkę, zimne masło, cukier i jajko, szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy ciastem formę do tarty, także boki ( u mnie 24 cm). Nakłuwamy widelcem po całości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Tartę wyciągamy i przygotowujemy budyń - do garnka wlewamy 600 ml mleka i łyżkę cukru trzcinowego, zagotowujemy. W pozostałych 100 ml mleka rozpuszczamy dwa budynie, wlewamy do mleka i mieszamy, aż zrobi się budyń, odstawiamy. Na patelnię wrzucamy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar oraz pokrojone truskawki, wsypujemy 5 łyżek cukru trzcinowego i mieszając gotujemy około 10 minut, aż zgęstnieje i odparuje masa. Odkładamy, aby wystygła. Na upieczoną tartę wykładamy budyń (lekko ciepły) oraz na budyń masę owocową. Schładzamy tartę w lodówce. Następnie kroimy na kawałki.
Z taką boską tartą to byłaby przesłodka sobota :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie Ci wyszła! Bardzo mi się podoba dodatek truskawek! Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś za inspirację :-)
UsuńApetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńZ budyniem :) Cudowna! :)
OdpowiedzUsuńOj pyszna kochana :-)
UsuńSmakowita tarta, idealna na weekend:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie stygnie mi podobne ciasto tylko jeszcze z bezą na górze :)
OdpowiedzUsuńO z pewnością pyszne :-)
UsuńJaka piękna tarta, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek tej tarty :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-) smacznego :-)
Usuńprzepis zapisuję do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńKiedyś robiłąm podobną, tylko z galaretką i bez rabarbaru, wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńno i nie musiałam długo czekać na wykorzystanie dżemu! :) a taki kawałek ciacha na pewno rozpogodzi ten pochmurny dzień :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, przepięknie. Musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńOj bardzo :-)
Usuń'niebo w gębie' :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie piję kawę... przydałby mi się do niej taki kawałeczek, mniam! :-)
OdpowiedzUsuńJuż wysyłam :-)
UsuńRewelacyjnie cienka i tak apetyczna, że bym się na nią rzucila:)
OdpowiedzUsuńPychotka! Bez względu na ilość kalorii uwielbiam tatry a ta wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa też kocham tarty, zarówno na słodko jak i na wytrawnie :-)
Usuńpierwszy raz widzę tartę z budyniem i rabarbarem. muszę przyznać, że wygląda bardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńWszędzie widzę te połączenia truskawek z rabarbarem a jeszcze nigdy go nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńAgatko koniecznie spróbuj, warto :-)
UsuńAleż rewelacyjnie ona wygląda! Przepyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie budyń, dlatego ten przepis bardzo mnie zainteresował. Koniecznie muszę go wypróbować :))
OdpowiedzUsuńPolecam :-) jest naprawdę pyszna :-)
UsuńTarta, budyń pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńpięknie i na pewno musiała być bardzo pyszna! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, smakowała rewelacyjnie i szybko uciekła z talerza :-)
UsuńPyszna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda taka tarta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSobotnie pyszności :)
OdpowiedzUsuńNo i masz- idealne ciasto na niedzielny podwieczorek :}
OdpowiedzUsuńIdealne :-)
Usuńtarta wygląda świetnie, sama mam na nią ochotę tylko ciągle czasu brak, a wkrótce i truskawek nie będzie:(
OdpowiedzUsuńudanych warsztatów, pozdrawiam cieplutko:)
Pycha :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
Usuńbudyń, rabarbar, truskawki - pychota!
OdpowiedzUsuńwprosiłabym się na taką tartę:))
OdpowiedzUsuńTo wpadaj :-) zapraszam :-)
UsuńUstawiam się w kolejce po kawałek tej pysznej tarty :)
OdpowiedzUsuńRabarbar z truskawkami to wspaniałe połączenie do tego jeszcze z budyniem, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne oj pyszne :-) pozdrowionka :-)
UsuńTo musiało smakować magicznie !! :) Uwielbiam truskawki i rabarbar w ciastach :)
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny przepis,jak z najlepszej cukierni,spod ręki mistrza:)
OdpowiedzUsuńDoskonałe ciasto na weekend. Smacznie bo połączyłaś świetne smaki :)
OdpowiedzUsuńZ budyniem uwielbiam!
OdpowiedzUsuń