Warsztaty - kuchnia włoska z Tomkiem Woźniakiem i Olitalią


Jakiś czas temu wzięłam udział w bardzo ciekawym konkursie na dania kuchni włoskiej, I udało mi się wygrać super nagrodę - warsztaty kulinarne. Bardzo się ucieszyłam, bo lubię uczestniczyć w takich wydarzeniach, są ciekawym doświadczeniem. Sponsorem i organizatorem była Olitalia, bardzo dziękuje za możliwość uczestniczenia w tych wspaniałych warsztatach już na samym początku. 


Pani Agnieszka bardzo fajnie się nami zajęła i opiekowała się podczas warsztatów. 



Tematem przewodnim warsztatów była kuchnia włoska, zresztą moja ulubiona. To cudowne smaki i aromaty, radość i uśmiech na twarzach podczas posiłku, to śpiew i tańce przy pysznych daniach. 


Warsztaty kulinarne prowadził Tomasz Woźniak, przesympatyczny człowiek, pełen radości i wiedzy o gotowaniu. Bardzo miło mi było słuchać jego rad, zawsze służył pomocą, wszystko dokładnie tłumaczył i objaśniał. A poza tym razem Tomek i my czwórka uczestników stworzyliśmy niezłą ekipę gotującą. 


Czas płynął nam w miłej i przyjaznej atmosferze, wypełnionej aromatami powstających dań, pysznym winem, które serwowane było dla nas do każdego posiłku. Powiem szczerze, że niektóre dania robiłam i jadłam po raz pierwszy. Jak dla mnie te warsztaty były pełne nauki, którą bardzo cenię.


Pyszna mozzarella z bawoła, podaliśmy ją z równie pysznym pesto.


A tu szykujemy mięso wołowe na carpaccio ze szparagami i sosem holenderskim. Sos holenderski robiłam po raz pierwszy i wiecie co, nie sądziłam, że zrobienie go jest takie proste.








Wszyscy ciężko pracują nad wspaniałymi daniami. 




A tutaj nadziewamy kwiaty cukinii pysznym farszem z ricotty. Kwiaty z cukinii smażyliśmy
w głębokim tłuszczu i podaliśmy z pesto. Mi smakowało bardzo. 












Tiramisu, pyszne tiramisu, mocno kawowe z truskawkami i tartą czekoladą. Wspaniale wyglądało. Tiramisu z truskawkami już kiedyś robiłam w domu, smakuje rewelacyjnie. 












Najbardziej wesołą częścią było tworzenie ravioli z nadzieniem z mięsa homara, langustynek
i krewetek. Pysznie smakowały podane z sosem. Ravioli robiłam po raz pierwszy i bardzo mi się to podobało. 





A tu pamiątkowe zdjęcia z Tomkiem. 




Stek podany z rewelacyjną konfiturą z pomidorów i cebuli. Taką konfiturę muszę zrobić bo smakowała bajecznie. Mięso z nią podane tworzyło prawdziwy bukiet smaków. 








A to my, ekipa gotująca. Bawiłam się wspaniale, całkiem inne doświadczenie i przeżycie gotowanie w tak małym gronie. W zasadzie dotykaliśmy sami każdej potrawy, ja dużo się dowiedziałam nowych rzeczy i nauczyłam. Dziękuje raz jeszcze Olitalia za możliwość uczestniczenia w tych warsztatach. Za zdjęcia bardzo dziękuje Panu Piotrowi Fajferowi. Dziękuje Tomkowi Woźniakowi za wspólne gotowanie oraz pozostałym uczestnikom - Magdzie, Krzysztofowi i Mateuszowi. 



Komentarze

  1. Zazdroszczę bo bardzo chciałabym kiedyś wziąć udział w takich warsztatach. :-) Same pyszności! Kuchnia włoska to moja ulubiona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko bardzo zaciekawiła mnie konfitura z cebuli i pomidorów- czekam niecierpliwie na przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze raz serdecznie gratuluję!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne zdjęcia i potrawy ! Zapisałabym się chętnie na takie warsztaty z kuchni włoskiej :} Zazdroszczę, jak zwykle zresztą, gdy chodzi o dokształcanie się w sztuce kulinarnej :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No takie warsztaty są super. I można się wiele nauczyć :-)

      Usuń
  5. O pracusie ale ciężko pracują :)) Pozdrawiam miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała relacja.Widać od razu na zdjęciach ,że cudownie się bawiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenka:):).Gratuluję wiedzy super gotowania i pozniania wspaniałych ludzi .😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała relacja z warsztatów :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowite warsztaty, musiało być bardzo smaczne.
    Same pyszności przyrządzaliście :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniała nagroda!!! gratuluję Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaczne warsztaty, ale też atmosfera była niesamowita, sądząc po minach!

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratulacje. Widać, że kuchnia i gotowanie, to to co lubisz najbardziej.
    Należy Ci się nie jedna nagroda za tak wspaniałe potrawy i blog.

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Pozazdrościć warsztatów, w sumie fajnie byłoby wziąć w nich udział lub... samemu takie zorganizować ]:->

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.