Warsztaty - kuchnia włoska z Tomkiem Woźniakiem i Olitalią
Jakiś czas temu wzięłam udział w bardzo ciekawym konkursie na dania kuchni włoskiej, I udało mi się wygrać super nagrodę - warsztaty kulinarne. Bardzo się ucieszyłam, bo lubię uczestniczyć w takich wydarzeniach, są ciekawym doświadczeniem. Sponsorem i organizatorem była Olitalia, bardzo dziękuje za możliwość uczestniczenia w tych wspaniałych warsztatach już na samym początku.
Pani Agnieszka bardzo fajnie się nami zajęła i opiekowała się podczas warsztatów.
Tematem przewodnim warsztatów była kuchnia włoska, zresztą moja ulubiona. To cudowne smaki i aromaty, radość i uśmiech na twarzach podczas posiłku, to śpiew i tańce przy pysznych daniach.
Warsztaty kulinarne prowadził Tomasz Woźniak, przesympatyczny człowiek, pełen radości i wiedzy o gotowaniu. Bardzo miło mi było słuchać jego rad, zawsze służył pomocą, wszystko dokładnie tłumaczył i objaśniał. A poza tym razem Tomek i my czwórka uczestników stworzyliśmy niezłą ekipę gotującą.
Czas płynął nam w miłej i przyjaznej atmosferze, wypełnionej aromatami powstających dań, pysznym winem, które serwowane było dla nas do każdego posiłku. Powiem szczerze, że niektóre dania robiłam i jadłam po raz pierwszy. Jak dla mnie te warsztaty były pełne nauki, którą bardzo cenię.
A tu szykujemy mięso wołowe na carpaccio ze szparagami i sosem holenderskim. Sos holenderski robiłam po raz pierwszy i wiecie co, nie sądziłam, że zrobienie go jest takie proste.
A tutaj nadziewamy kwiaty cukinii pysznym farszem z ricotty. Kwiaty z cukinii smażyliśmy
w głębokim tłuszczu i podaliśmy z pesto. Mi smakowało bardzo.
w głębokim tłuszczu i podaliśmy z pesto. Mi smakowało bardzo.
Tiramisu, pyszne tiramisu, mocno kawowe z truskawkami i tartą czekoladą. Wspaniale wyglądało. Tiramisu z truskawkami już kiedyś robiłam w domu, smakuje rewelacyjnie.
Najbardziej wesołą częścią było tworzenie ravioli z nadzieniem z mięsa homara, langustynek
i krewetek. Pysznie smakowały podane z sosem. Ravioli robiłam po raz pierwszy i bardzo mi się to podobało.
i krewetek. Pysznie smakowały podane z sosem. Ravioli robiłam po raz pierwszy i bardzo mi się to podobało.
Stek podany z rewelacyjną konfiturą z pomidorów i cebuli. Taką konfiturę muszę zrobić bo smakowała bajecznie. Mięso z nią podane tworzyło prawdziwy bukiet smaków.
A to my, ekipa gotująca. Bawiłam się wspaniale, całkiem inne doświadczenie i przeżycie gotowanie w tak małym gronie. W zasadzie dotykaliśmy sami każdej potrawy, ja dużo się dowiedziałam nowych rzeczy i nauczyłam. Dziękuje raz jeszcze Olitalia za możliwość uczestniczenia w tych warsztatach. Za zdjęcia bardzo dziękuje Panu Piotrowi Fajferowi. Dziękuje Tomkowi Woźniakowi za wspólne gotowanie oraz pozostałym uczestnikom - Magdzie, Krzysztofowi i Mateuszowi.
Zazdroszczę bo bardzo chciałabym kiedyś wziąć udział w takich warsztatach. :-) Same pyszności! Kuchnia włoska to moja ulubiona.
OdpowiedzUsuńwspaniały artykuł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńSmakowite warsztaty ;)
OdpowiedzUsuńMarzenko bardzo zaciekawiła mnie konfitura z cebuli i pomidorów- czekam niecierpliwie na przepis:)
OdpowiedzUsuńJeszcze raz serdecznie gratuluję!!!!
OdpowiedzUsuńCudne zdjęcia i potrawy ! Zapisałabym się chętnie na takie warsztaty z kuchni włoskiej :} Zazdroszczę, jak zwykle zresztą, gdy chodzi o dokształcanie się w sztuce kulinarnej :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńNo takie warsztaty są super. I można się wiele nauczyć :-)
UsuńO pracusie ale ciężko pracują :)) Pozdrawiam miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńWspaniała relacja.Widać od razu na zdjęciach ,że cudownie się bawiłaś :-)
OdpowiedzUsuńMarzenka:):).Gratuluję wiedzy super gotowania i pozniania wspaniałych ludzi .😊
OdpowiedzUsuńWspaniała relacja z warsztatów :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńNiesamowite warsztaty, musiało być bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńSame pyszności przyrządzaliście :)
wspaniała nagroda!!! gratuluję Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko :-)
UsuńSmaczne warsztaty, ale też atmosfera była niesamowita, sądząc po minach!
OdpowiedzUsuńGratulacje. Widać, że kuchnia i gotowanie, to to co lubisz najbardziej.
OdpowiedzUsuńNależy Ci się nie jedna nagroda za tak wspaniałe potrawy i blog.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuje kochana za tak miłe słowa :-)
UsuńGratulacje.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę warsztatów :)
OdpowiedzUsuńPozazdrościć warsztatów, w sumie fajnie byłoby wziąć w nich udział lub... samemu takie zorganizować ]:->
OdpowiedzUsuń