Ciasteczka z bakaliami i czekoladą
Będąc ostatnio u moich znajomych na grillu jadłam pyszne ciasteczka. Bardzo lubię różne domowe słodkości, zdrowszą wersję ciasteczek. Te zdecydowanie bardzo mi smakowały. Wzięłam oczywiście przepis - dzięki Beatko - i zrobiłam je sama. Są po prostu świetne, koniecznie je spróbujcie. Super się nadają jako coś słodkiego do kawki, jako drugie śniadanie, można je zabrać na wycieczkę rowerową lub dać dziecku do szkoły czy na plac zabaw.
Przechowujemy je w pojemniku, bo z podanych składników wyszło mi 40 ciasteczek.
Przechowujemy je w pojemniku, bo z podanych składników wyszło mi 40 ciasteczek.
Zapraszam :-)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru brzozowego (może być zwykły)
- 1 kostka masła (200 g)
- 510 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g płatków kukurydzianych
- szklanka bakalii (morele, rodzynki, migdały, orzechy nerkowca, żurawina)
- 3/4 szklanki mikro kropel czekoladowych
Wykonanie:
Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone masło. Mieszamy łyżką. Dodajemy płatki kukurydziane i bakalie - migdały i orzechy nerkowca posiekać, morele pokroić na mniejsze kawałki.
Wsypujemy krople czekoladowe, jeżeli ich nie mamy to dodajemy posiekaną czekoladę - 3/4 tabliczki. Wszystko mieszamy rękami. Formujemy kulki (dowolnej wielkości - ja ciut większe niż orzech włoski) i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy formując palcami ciastko. Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciasteczek - 40 sztuk. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Ja piekłam 18 minut. Ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w pojemniku.
choć wyglądają ładnie to nie smakowałyby mi chyba przez te morele.. :D
OdpowiedzUsuńKochana jak nie lubisz moreli to możesz dać inne bakalie - tu czysta dowolność :-)))
UsuńJakie fajne, do herbatki :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMożesz nam podarować jedną paczuszkę? są śliczne i zapowiadają prawdziwą ucztę dl podniebienia:)
OdpowiedzUsuńJasne kochana. Z chęcią się podzielę :-)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka, to zdecydowanie moje ulubione. :-)
OdpowiedzUsuńjakie fajne ciasteczka, a jak super zapakowane :) :)
OdpowiedzUsuńDzięki Gabrysiu :-)
UsuńUwielbiam piec takie ciasteczka. Ostatnio robiłam owsiane i wyszły naprawdę pyszne :))
OdpowiedzUsuńTen przepis na pewno niedługo wykorzystam :D
Cieszę się i polecam. Są pyszne :-)
Usuńuuu cookies mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką "zdrowszą" wersję ciasteczek :-)
OdpowiedzUsuńEwelinko u mnie wszyscy je lubią :-)
UsuńJa tez zamieniam płatki kukurydziane na zdrowsze owsiane :-) najlepsza w tym przepisie jest mozliwość dowolnego komponowania dodatków w zależności od tego co aktualnie mamy pod ręką :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do miłego poznania :-)
www.cos-osobistego.blogspot.com
Zgadzam się. Można wrzucić co się lubi :-)
UsuńCiasteczek już by nie było zanim zdążyłyby porządnie ostygnąć :D
OdpowiedzUsuńO Marzenko jakie pyszności....a masz coś dla mnie do schrupania? Pozdrawiam serdecznie :))
OdpowiedzUsuńElu dla ciebie zawsze :-)
UsuńTakie pieguski :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka! Ślinka cieknie na sam widok! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki. I zapewniam że smakują wspaniale :-)
UsuńGenialnie wyglądają :) zabieram jedno :)
OdpowiedzUsuńWonderful article! We will be linking to this great post on our website.
OdpowiedzUsuńKeep up the great writing.
My web page CT limo
Thank you :-)
UsuńUwielbiam takie małe słodkości, pysznie wyglądają i mają moje ulubione bakalie :)
OdpowiedzUsuńSą genialne :-)
UsuńSą genialne :-)
UsuńMuszą być pyszne, bo nawet tak wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka zawsze jest miło pochrupać ;)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są znakomite. Polecam
OdpowiedzUsuńMaruda
Również uwielbiam takie domowe, chrupiące ciasteczka.
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka :) Wypasione bakaliami :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasteczka Marzenko :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszły smaczne. Jeszcze stygna i boję się ze nie doczekają pudełka... (mężczyzna w domu ), mam pytanie -jakie ustawienia piekarnika wybralas? Jestem początkująca i wybrałam grzanie od góry i dołu Ale przy dwóch blachach naraz to trochę nierówno się piekły. Dzięki za przepis Ania
OdpowiedzUsuńAniu ja piekę góra-dół ale blaszki piekę osobno. U mnie przy dwóch blaszkach też piecze się nierówno i muszę w połowie pieczenia je zamienić miejscami. Cieszę się, że smakowały. Jeżeli masz ochotę podeślij zdjęcie a wrzucę je do galerii. Pozdrawiam i dziękuje :-)
UsuńAniu ja piekę góra-dół ale blaszki piekę osobno. U mnie przy dwóch blaszkach też piecze się nierówno i muszę w połowie pieczenia je zamienić miejscami. Cieszę się, że smakowały. Jeżeli masz ochotę podeślij zdjęcie a wrzucę je do galerii. Pozdrawiam i dziękuje :-)
Usuń