Ciasteczka z bakaliami i czekoladą



Będąc ostatnio u moich znajomych na grillu jadłam pyszne ciasteczka. Bardzo lubię różne domowe słodkości, zdrowszą wersję ciasteczek. Te zdecydowanie bardzo mi smakowały. Wzięłam oczywiście przepis - dzięki Beatko - i zrobiłam je sama. Są po prostu świetne, koniecznie je spróbujcie. Super się nadają jako coś słodkiego do kawki, jako drugie śniadanie, można je zabrać na wycieczkę rowerową lub dać dziecku do szkoły czy na plac zabaw.
Przechowujemy je w pojemniku, bo z podanych składników wyszło mi  40 ciasteczek. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 3 jajka
- pół szklanki cukru brzozowego (może być zwykły)
- 1 kostka masła (200 g)
- 510 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g płatków kukurydzianych
- szklanka bakalii (morele, rodzynki, migdały, orzechy nerkowca, żurawina)
- 3/4 szklanki mikro kropel czekoladowych

Wykonanie:


Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone masło. Mieszamy łyżką. Dodajemy płatki kukurydziane i bakalie - migdały i orzechy nerkowca posiekać, morele pokroić na mniejsze kawałki.
Wsypujemy krople czekoladowe, jeżeli ich nie mamy to dodajemy posiekaną czekoladę - 3/4 tabliczki. Wszystko mieszamy rękami. Formujemy kulki (dowolnej wielkości - ja ciut większe niż orzech włoski) i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy formując palcami ciastko. Z podanych składników wychodzą dwie blaszki ciasteczek - 40 sztuk. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 minut, aż się lekko zarumienią. Ja piekłam 18 minut. Ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w pojemniku. 





Komentarze

  1. choć wyglądają ładnie to nie smakowałyby mi chyba przez te morele.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jak nie lubisz moreli to możesz dać inne bakalie - tu czysta dowolność :-)))

      Usuń
  2. Jakie fajne, do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Możesz nam podarować jedną paczuszkę? są śliczne i zapowiadają prawdziwą ucztę dl podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka, to zdecydowanie moje ulubione. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie fajne ciasteczka, a jak super zapakowane :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam piec takie ciasteczka. Ostatnio robiłam owsiane i wyszły naprawdę pyszne :))
    Ten przepis na pewno niedługo wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam taką "zdrowszą" wersję ciasteczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tez zamieniam płatki kukurydziane na zdrowsze owsiane :-) najlepsza w tym przepisie jest mozliwość dowolnego komponowania dodatków w zależności od tego co aktualnie mamy pod ręką :-)
    Zapraszam do miłego poznania :-)
    www.cos-osobistego.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczek już by nie było zanim zdążyłyby porządnie ostygnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O Marzenko jakie pyszności....a masz coś dla mnie do schrupania? Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasteczka! Ślinka cieknie na sam widok! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialnie wyglądają :) zabieram jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wonderful article! We will be linking to this great post on our website.
    Keep up the great writing.

    My web page CT limo

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie małe słodkości, pysznie wyglądają i mają moje ulubione bakalie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszą być pyszne, bo nawet tak wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasteczka zawsze jest miło pochrupać ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka są znakomite. Polecam
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  18. Również uwielbiam takie domowe, chrupiące ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne ciasteczka :) Wypasione bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam. Wyszły smaczne. Jeszcze stygna i boję się ze nie doczekają pudełka... (mężczyzna w domu ), mam pytanie -jakie ustawienia piekarnika wybralas? Jestem początkująca i wybrałam grzanie od góry i dołu Ale przy dwóch blachach naraz to trochę nierówno się piekły. Dzięki za przepis Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja piekę góra-dół ale blaszki piekę osobno. U mnie przy dwóch blaszkach też piecze się nierówno i muszę w połowie pieczenia je zamienić miejscami. Cieszę się, że smakowały. Jeżeli masz ochotę podeślij zdjęcie a wrzucę je do galerii. Pozdrawiam i dziękuje :-)

      Usuń
    2. Aniu ja piekę góra-dół ale blaszki piekę osobno. U mnie przy dwóch blaszkach też piecze się nierówno i muszę w połowie pieczenia je zamienić miejscami. Cieszę się, że smakowały. Jeżeli masz ochotę podeślij zdjęcie a wrzucę je do galerii. Pozdrawiam i dziękuje :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.