Ciastka francuskie z twarogiem
Spodziewacie się niezapowiedzianych gości, macie ochotę na coś pysznego i słodkiego, to te ciastka z pewnością zdadzą egzamin. Ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem, rodzynkami i żurawiną. Coś szybkiego, coś pysznego. Tak było wczoraj, telefon od znajomych, że wpadną na małą kawkę bo są przejazdem.
No to szybko trzeba przygotować coś do kawki, ciasto francuskie miałam akurat w lodówce - prawie zawsze jest w lodówce, tak samo twarożek. Raz dwa i deser był gotowy. Pyszności.
Ciastka podałam na talerzach z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice.
Zapraszam :-) może i Wy wpadniecie przejazdem na kawkę :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kostka twarogu - 200 g
- łyżeczka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ksylitolu + do posypania
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka żurawiny suszonej
- łyżka rodzynek
Przygotowanie:
Rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na pół. Na jednej połowie robimy kieliszkiem koła. W misce rozdrabniamy widelcem twaróg z jogurtem, dodajemy ksylitol i cynamon, wrzucamy rodzynki i żurawinę. Rozkładamy farsz na cieście francuskim (łyżeczką rozkładamy farsz w kształcie koła) i smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem, przykrywamy częścią ciasta z dziurkami. Palcami przyciskamy ciasto wokół dziurki z farszem. Pozostałymi kółkami z ciasta przykrywamy farsz, robimy takie czapeczki. Smarujemy ponownie całe ciasto rozbełtanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypujemy cukrem brzozowym a dodatkowo czapeczki posypujemy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół przez około 25 minut, aż ciastka się zarumienią.
Kiedyś uwielbiałam ciastka francuskie.Zaprzyjaźniony cukiernik przywiózł świeżuteńkie rożki z różnymi dodatkami. Były pyszne i zjadłam ich chyba zbyt dużo.Odchorowałam strasznie i od ponad 20 lat nie dość,że nie jem ciasta francuskiego, to nawet zapach mi przeszkadza:)
OdpowiedzUsuńŁakomstwo zostało ukarane i zostało tylko popatrzeć na piękne ciasteczka:)
Ja też tak miałam z pewnym ciastem i teraz na niego patrzeć nie mogę, ba nawet jak o nim pomyślę to mnie mdli :-)
UsuńSzybko i smacznie. Poproszę jedno do herbatki :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWyglądają cudownie :) Dawno już takich nie jadłam :p
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam ciastka francuskie!
OdpowiedzUsuńOj Aniu ja też :-)
UsuńUwielbiam wszystko co jest z ciastem francuskim, zarówno na słodko jak i na słono. Moje ulubione połączenie to chyba ze szpinakiem i pleśniowym serem. :-)
OdpowiedzUsuńLubię. Miałam ostatnio robić, ale jakoś wyszło tak, że nie zrobiłam- nie wiem czemu!
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie to nadrobić :-)
Usuńalez smakowicie wyglądają, ciasto francuskie lubię czasem pochrupać na słodko i na słono ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają pysznie i na pewno tak samo smakują. Jedno do czego bym się przyczepiła to ten ksylitol, a potem zwykły cukier. Nie rozumiem panującej ostatnio mody na ten ksylitol. Wiem, że ma mniej kalorii, ale czy nie jest przesadą stosowanie go do wszystkiego, a w tym przypadku łączenie z "normalnym" cukrem?
OdpowiedzUsuńKasiu ja ostatnio lubuję się w cukrze brzozowym i w tym przepisie również go użyłam. Posypałam nim również wierzch. Wolę go używać do wypieków :-)
UsuńTakie smakowitości lubię i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńFantastyczną masz filiżankę,lubię tego typu gadżety:)ciacho też przypadło mi do gustu:)
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś. Bardzo mi się podoba :-)
UsuńPyszne, bardzo lubię takie ciastka :) Wpraszam się na jedno :)
OdpowiedzUsuńTo ja już wstawiam kawkę :-)
Usuńbardzo lubię takie szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłyśmy ciasta francuskiego :P Oj chyba się wprosimy na te ciacha :D
OdpowiedzUsuńZapraszam dziewczyny :-)
UsuńFajny pomysł na szybki deser :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie Marzenko zawsze jest pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńWow, ale profeska, wyglądają jak z mojej piekarni, pięknie to wyszło!
OdpowiedzUsuńMarzenko czasami takie szybkie przepisy bardzo sie przydają :)
OdpowiedzUsuńOj tak. Są niezastąpione :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie w każdej postaci - ciasteczka zjawiskowe - pozdrawiam :-)
Ciastka francuskie z twarogiem brzmią świetnie, ale ja pewnie użyłabym domowego ciasta;)
OdpowiedzUsuńNo ja jeszcze nigdy nie robiłam własnego. Muszę spróbować :-)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie, kolejna super propozycja na jego wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńPychotki, smakują świetnie, a są błyskawiczne do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie plus twarożek, no lepiej być nie może! Oj jadłabym takie pyszności, jadła :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aguś :-)
UsuńPołączenie super :)) Ciasto francuskie jest świetne :))
OdpowiedzUsuń:) A masz jakiś fajny przepis na swoje ciasto francuskie - tez można go zamrozić i w razie nieoczekiwanej inwazji gości jest "akurat"
OdpowiedzUsuńZnam tą porcelaną. Kilka, nieeee kilkanaście lat temu kupiłam koleżance na ślub cały serwis:)
OdpowiedzUsuńJedno ciasteczko zamawiam :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie świetny pomysł na wizytę niespodziewanych gości. Czas wypróbować.
OdpowiedzUsuń