Filet z grilla z boczkiem
Będąc ostatnio na weekendzie u rodziców zrobiliśmy grilla, dość często go robimy jak jesteśmy z wizytą. Tato ma wybudowany świetny grill, na którym można robić same pyszności a że sezon letni, więc grillujemy ze smakiem. Filet zamknięty z plastrach boczku jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty, jeżeli nie lubicie możecie boczek odłożyć lub oddać komuś kto lubi, ale warto go przygotować w taki sposób.
Zapraszam :-)
Składniki:
- filet podwójny z kurczaka
- 4 plastry boczku parzonego
- 3 łyżki oliwy
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka przyprawy do kurczaka
- łyżka suszonych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
Wykonanie:
Filety z kurczaka przekroić na pół, powstaną nam cztery kawałki. Z oliwy, musztardy, przyprawy do kurczaka i ziół zrobić marynatę i nasmarować nią mięso, zostawić w zamkniętej misce w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie na każdy kawałek nałożyć plaster boczku i spiąć patyczkiem do szaszłyków. Grillować na grillu kilka minut, aż kurczak się ładnie upiecze a boczek przyrumieni. Ja podałam takie mięso z musztardą i sałatką z pomidorów.
Pyszności uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńGrill - jak ja za nim tęsknię :( A to mięsko mi nie ułatwia sprawy :}
OdpowiedzUsuńTo wpadnij do mnie :-)
UsuńUwielbiam dania z grilla, ale nie mam gdzie grillować. Wspaniale wygląda mięsko :)
OdpowiedzUsuńTaki filet z grilla musi nieźle smakować.Dodatki są super dodane,w ten sposób nie jest taki suchy przypuszczam;))
OdpowiedzUsuńTak, jest bardzo pyszny, aromatyczny i soczysty :-)
UsuńPyszne jedzonko. Ja ;lubię i foleta i boczek, coś dla mnie
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na kurczaka :D do wypróbowania
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :-)
UsuńWszystko grillowane jest pyszne i smakuje zupełnie inaczej niż z patelni czy piekarnika:)
OdpowiedzUsuńZestawienie super i nam bardzo odpowiada:)
Pozdrawiamy:)
No no prezentuje się super apetycznie :D
OdpowiedzUsuńJest pyszny, zapewniam. Chociaż ja swój boczuś oddałam mężusiowi :-)
Usuńbardzo fajny pomysł, chętnie podpatrzę:)
OdpowiedzUsuńJa to akurat bez boczku, bo z mięsa jem tylko drób ale wygląda super!
OdpowiedzUsuńNo ja też :-) jest pyszne zapewniam :-)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie. Moje smaki. Jak tylko pogoda dopisze na pewno przepis wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marzenko. :) Danusia
Dziękuje kochana :-) również pozdrawiam :-)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, bardzo lubię takie grillowane z rodziną.
OdpowiedzUsuńTakie grillowane w towarzystwie bliskich osób smakuje wybornie :-)
UsuńBardzo ciekawy sposób, tak jeszcze nie grillowałam :)
OdpowiedzUsuńPyszny filet :)
OdpowiedzUsuńJa też często robię ale pierś owijam boczkiem!Piękne tło wybrałaś dla tej potrawy to cudna jodła koreanka z niebieskimi szyszkami.
OdpowiedzUsuńSpróbuję tak zrobić następnym razem. Tak to jodła :-) masz rację jest piękna :-) mnie zawsze zachwyca :-)
Usuń