Klopsy w sosie pomidorowym
Mój mąż zażyczył sobie na obiad klopsiki w sosie. No to ja jako dobra żona przygotowałam je na obiad. Pamiętam z lat dzieciństwa smak klopsików w sosie koperkowym. Tym razem utopiłam je w pomidorach. Wyszło bardzo smaczne danie, które podałam z ryżem. Ale można je także podać z makaronem.
Składniki:
- 500 g pulpy pomidorowej
- 1 mała cukinia- 1 cebula
- ząbek czosnku
- kawałek pora
- 250 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka przyprawy do drobiu
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii i oregano
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- kropla lub dwie tabasco
- olej do smażenia
- ryż okrągły pełnoziarnisty
Wykonanie:
Mięso mielone z indyka doprawiamy papryką, przyprawą do drobiu oraz bazylią i oregano. Dodajemy jajko, bułkę tartą i siemię lniane. Mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cukinię, cebulę i por oraz czosnek. Podsmażamy chwilkę i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Z mięsa formujemy małe kotleciki i podsmażamy je na patelni. Do garnka z cukinią dodajemy pulpę pomidorową i wrzucamy zarumienione kotleciki. Gotujemy jeszcze pod przykryciem 15 minut. Ryż gotujemy i przekładamy na talerze. Dodajemy sos z kotlecikami.
Świetne klopsiki, lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńKlopsiki to dania mięsne, które są najbardziej ulubione przez dzieci. Ale również my dorośli, kiedy dodamy do nich nasz ulubiony sos koperkowy albo pomidorowy chętnie po nie sięgamy. Pysznie zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu :-)
UsuńCoś dla mnie, uwielbiam pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne klopsy. Smaczne danie )
OdpowiedzUsuńU nas w domu zawsze jadło się właśnie w sosie pomidorowym, z makaronem. Pyyycha! Wygląda ekstra!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki albo w sosie pomidorowym albo jogurtowym czy innym podobnym. Coś wspaniałego. :-) Twoje prezentują się nienagannie!
OdpowiedzUsuńTo jedno z dań, do których wraca się najczęściej.Pasuje do makaronów, kasz i ziemniaków, można dodać każdą surówkę.
OdpowiedzUsuńNa dodatek pysznie smakuje- super!
Pozdrawiamy:)
Nie lubię klopsów, chociaż Twoje wyglądają nieźle :-).
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda takie swojskie muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie obiadki
OdpowiedzUsuńNasza mama zawsze robi klopsy właśnie w pomidorach :D Przepyszne :D
OdpowiedzUsuńidealne danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńAle z Ciebie dobra żonka, tak męża rozpieszczać :)
OdpowiedzUsuńPyszne klopsiki, sama bym się na nie skusiła :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie klopsiki. :-) Smak dzieciństwa. :-)
OdpowiedzUsuń