Makaron z sosem pomidorowym i serkiem topionym
Makaron z sosem pomidorowym należy do moich ulubionych dań. Pyszny makaron i aromatyczny sos to moje smaki. Teraz, gdy pomidory mają w końcu smak pomidorów można zaszaleć. Robię także takie sosy na zimę i zamykam je w słoiczki, aby móc odtworzyć smak lata. Tym razem do sosu dodałam serek topiony, który nadał fajnej gęstości i smaku.
Z radością obserwuje swoje krzaczki pomidorków na balkonie, mają już małe zielone kuleczki, które już niedługo zaczną dojrzewać. Taki pomidorek zerwany prosto z krzaka smakuje rewelacyjnie.
Makaron podałam na talerzu z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice
Z radością obserwuje swoje krzaczki pomidorków na balkonie, mają już małe zielone kuleczki, które już niedługo zaczną dojrzewać. Taki pomidorek zerwany prosto z krzaka smakuje rewelacyjnie.
Makaron podałam na talerzu z kolekcji New Hollis Gold Porcelana Bogucice
Zapraszam :-)
Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 1 cukinia
- 1 kg pomidorów
- 1 serek topiony - 100 g
- 2 cebule
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili (opcjonalnie)
- łyżeczka miodu
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, cukinię, cebulę, czosnek i gotujemy pod przykryciem godzinę. Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz, chili i miksujemy wszystko blenderem. Na koniec wrzucamy miód i serek topiony i mieszamy, gotujemy jeszcze z 15 minut a małym ogniu, aby odparować sos. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, część sosu przekładamy na dużą patelnię lub do garnka i wrzucamy tam makaron, mieszamy. Przekładamy makaron na talerze (4 porcję) i nakładamy jeszcze sos na wierzch i posypujemy bazylią.
Też zawsze dodaje topiony! A już zwłaszcza do makaronu ze szpinakiem. :-)
OdpowiedzUsuńKobieto - nie nadążę .... Biegam żeby schudnąć więc proszę Cię miej to na względzie :))))
OdpowiedzUsuńMam :-) i też biegam :-)
UsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodaniem serka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńLubię serki topione, dają wiele możliwości,a makaronik wygląda apetycznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak Elu :-) fajnie pasują do wielu dań :-)
UsuńWszystko pysznie tylko, że zmieniłybyśmy bazylię na pietruszkę :P
OdpowiedzUsuńO tym samym pomyślałam :)
UsuńAle całość wygląda przepysznie :)
Z serkiem nie robiłam sosu pomidorowego, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest pysznie :-)
UsuńBardzo lubię takie sosy z makaronem :) Świetny pomysł ze zrobieniem sosu do słoiczków na zimę, ja zawsze tylko zapas dżemow robię, ale chyba w tym roku skuszę się na wiecej przetworow na zimę :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :) U Ciebie zawsze tak pysznie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Miło mi. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńPyszny makaron :) Zjadłabym takiego :)
OdpowiedzUsuńPomysł na dodanie serka też mi się sprawdził. Ja Marzenko również bardzo lubię makaron z sosem pomidorowym. Masz rację, takie pomidory prosto z krzaka są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja uwielbiam :-)
UsuńWygląda pysznie :-).
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńDzięki Martuś :-)
UsuńTakże dodaję serek topiony :) Miałam takie danie przedwczoraj .. ;-)
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję sera do sosu pomidorowego, ewentualnie posypuję parmezanem. Lubię dużo sosu i dodatki typu kiełbaska, cukinia, pieczarki i całość podpróżoną na patelni bez tłuszczu :)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie :-)
Usuńserki topione uwielbiam, bo mozna je wykorzystać do wszystkiego- no może prawie:D
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek:)
Uwielbiam takie makarony! Właśnie w pracy też podobny przepis dostałam z dodatkiem cukini zamiast miesa, muszę wypróbować bo wygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńAniu spróbuj koniecznie :-)
UsuńW sezonie to zdecydowanie najlepiej ze świeżych pomidorków :) są pyszne! bardzo fajny patent z tym serkiem ;)
OdpowiedzUsuńPyszny ten makaron :))
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
UsuńRewelacyjne danie!
OdpowiedzUsuńa zrobisz mi taki? :)
UsuńTeż mam na balkonie krzaczki pomidorów - cherry, kilka nawet już dojrzałych, są przepyszne :) również uwielbiam makaron z sosem, chętnie spróbuję taki z dodatkiem serka :)
OdpowiedzUsuńsuper, takie przepisy się zawsze sprawdzają ;)
OdpowiedzUsuńa tutaj o moich pierwszych krokach w Lizbonie http://onehudredeighty.blogspot.pt/ :) i rowniez o prostej kuchni
No apetycznie to na zdjęciach nie wygląda... :( ale jak mi stara robi makaronik to podobnie się prezentuje ale smaczek jest. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń