Pasta z oleju kokosowego i miodu
Ostatnio miałam okazję być na wspaniałych warsztatach, gdzie tematyką było pieczenie chleba. Poza pieczywem robiliśmy także różne pasty. Dzisiaj chcę się z wami podzielić przepisem na smarowidło, które mi bardzo zasmakowało i zaskoczyło smakiem.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu (ja dałam rzepakowy)
- 3 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy olej kokosowy i miód. Podgrzewamy lekko i mieszamy, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Przelewamy do miseczki i dodajemy posiekany tymianek, sól i pieprz. Soli wystarczy 1/4 łyżeczki i szczypta lub dwie pieprzu. Odstawiamy, aby pasta zastygła, mieszamy co jakiś czas. Ja swoją pastę jak już przestygła wstawiłam do lodówki. Pamiętajmy, aby co jakiś czas pastę przemieszać. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Smarowidło super smakuje na kanapki, ja podałam ją na spotkaniu ze znajomymi z kawałkami pieczywa chrupkiego.
Głowiłam się, co wymyśliłaś z tym olejem kokosowym i przyznam, że jestem totalnie zaskoczona ;) Z miodem ? I sól, i tymianek - niesamowite :)
OdpowiedzUsuńPolecam Moniko. Pasta smakuje obłędnie dobrze :-)
UsuńKocham takie własnoręcznie zrobione pasty do chleba. :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBardzo oryginalna pasta, posmakowałbym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem, coś nowego
OdpowiedzUsuńMartuś ja sama byłam zaskoczona smakiem :-)
UsuńTa pasta musi naprawdę ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, z przyjemnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńOryginalne i już widzę,że będzie bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńA to ci dopiero mieszanka. Musi smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńKrysiu smakowała bardzo :-)
Usuńwarto bardzo warto wprowadzić olej kokosowy do kuchni, nie tylko jest smaczny i zdrowy, ale także jako jedyny nie odkłada się na boczkach a wręcz przeciwnie. Marzenko smarowidełko samo dobro :)
OdpowiedzUsuńNieznane mi smaki :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, warto :-)
UsuńJestem w szoku, nigdy bym na coś takiego nie wpadła!
OdpowiedzUsuńZaskakujące składniki! Jestem ciekawa smaku;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie Marzenki wygląda te smarowidło. Nie wiedziałam, że z oleju kokosowego można wyczarować takie cuda :)
OdpowiedzUsuńCiekawa pasta, nigdy takiej nie robiłam ani nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńolej kokosowy jest super zdrowym produktem. Mam go nawet w lodówce... dzięki za pomysł :) :*
OdpowiedzUsuńFajnie :)) Takiej jeszcze nie jadłam :))
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się, żeby spróbować. :P
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jestem smaku, oj bardzo :)
OdpowiedzUsuńzaskakujące połączenie... olej kokosowy, miód, tymianek, sól... kusi, żeby spróbować;)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńPomysłowa pasta, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMarzena, czy ta pasta nie jest przypadkiem strasznie tłusta? Same połączenie składników jest bardzo ciekawe
OdpowiedzUsuńKochana no olej kokosowy to olej, ale nie smarujesz jej tonami, raczej tak jak masło. A olej kokosowy jest bardzo zdrowy, więc zdecydowanie polecam :-)
Usuń