Największe skarby naszej cywilizacji - recenzja



Przeczytałam kolejną książkę Beaty Pawlikowskiej "Największe skarby naszej cywilizacji".Jest to już piąty tom z serii - w dżungli zdrowia. I tak jak poprzednie części ta też bardzo mi się podobała. Czytałam ją wieczorami podczas urlopu a także w wolnych chwilach relaksu przy kawce. Książka tym razem podrzucam nam nasze pyszne i zdrowe skarby czyli produkty używane w kuchni. Wiele z nich jest wpisane na stałe do mojego codziennego odżywiania i tu niespodzianki nie było, ponieważ od dawna interesuje się zdrową żywnością. 

Gruszki w syropie



W ostatni piątek miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach spiżarni Lidla z Pawłem Małeckim, gdzie robiliśmy różne i pyszne przetwory. Bardzo spodobał mi się przepis na gruszki w syropie i po powrocie w niedzielę otworzyłam słoik, aby je spróbować. Wyszły bardzo pyszne i aromatyczne, tak więc kupiłam wszystkie potrzebne składniki i dzisiaj ruszyłam z produkcją.

Konkurs z sosami Folwark



Zasady konkursu:

1) Tematem konkursu jest przepis na danie, gdzie jednym ze składników będzie wybrany sos Folwark. Zajrzyjcie na stronę Folwark, wybierzcie sobie sos i przygotujcie pyszne danie. Może to być obiad, śniadanie lub kolacja. Użyjcie swojej wyobraźni i bawcie się smakami. Możecie dodać przepisy już wcześniej publikowane, pamiętajcie tylko, aby były to wasze przepisy i zdjęcia. 

Kotlety mielone z karkówki



Powiem szczerze, że kotlety mielone pojawiają się u mnie w domu dość rzadko. Ja jem w zasadzie mięsa niewiele, a jak już to wolę drobiowe. Ale raz na jakiś czas moje chłopaki chcą zjeść prawdziwego mielonego kotleta. No to raz na jakiś czas je robię, zawsze większą ilość, potem można je zamrozić lub wykorzystać jako dodatek na kanapki. 

Migawki z wakacji 2015



Postanowiłam dodać nową tematykę do bloga, mianowicie moje podróże. Bardzo lubię jeździć po Polsce i zwiedzać jej piękne i malownicze zakątki. Nie wiem jak wy, ale ja naszą Polskę bardzo lubię. Zawsze jak mam urlop, to tak planujemy wakacje, aby zawsze coś zobaczyć nowego. W postach napisze co zwiedziłam, opisze jak to wygląda, na co trzeba się przygotować i na co zwrócić uwagę. Mam nadzieje, że te moje "wypociny" się przydadzą. 

Baba jogurtowa


Mam dla Was dzisiaj małą odmianę. Będzie ciasto, ale bez owoców i pieczone. To baba jogurtowa, która urzekła mnie swoim smakiem. Ostatnio koleżanka z pracy podrzuciła mi kawałek na posmakowanie i ja też ją upiekłam. Nigdy wcześniej nie robiłam baby jogurtowej, ale już teraz wpisuje ją na stałe. Jest po prostu pyszna. Miarką do zrobienia tej baby jest kubek jogurtu naturalnego mający 200 g.

Owsianka z wiśniami i czekoladą


Jak zobaczyłam taką owsiankę u Wilk Syty to na drugi dzień od razu sobie ją zrobiłam. Uwielbiam owsianki a ta smakowała pysznie, zdecydowanie będę ją powtarzać. Smak czekolady, wiśni połączone z serem i płatkami. Taki mały deser podany na śniadanie, w końcu przecież czasami trzeba sprawić sobie więcej przyjemności. Miłego dnia życzę a ja zmykam do obowiązków. 

Kanapka i pasta rybna z makreli



Dzisiaj przygotowałam pyszne śniadanie. Wstałam wyspana i w dobrym humorze, śpiewająco latałam po kuchni. Za oknem piękne słonko uśmiecha się do wszystkich. Lubię takie dni. Mąż jeszcze z synem spał a ja zrobiłam kanapki z pastą z makreli. Pasty na kanapki robię dość często, bardzo je wszyscy lubimy. Tak sobie pomyślałam, że na blogach mało jest takich propozycji kanapek, mamy z pewnością wiele razy takie sytuacje, że nie wiemy z czym zrobić kanapki.

Naleśniki na soku jabłkowym i napoju ryżowym



Mam dla Was dzisiaj wspaniałe naleśniki, pyszne w smaku i bardzo delikatne. Nie wiem czy już kiedyś takie robiliście, ja już robiłam podobne. Na ten przepis natknęłam się u Olgi. Można je zrobić także z innym sokiem, ja wybrałam świeżo wyciskany z jabłek. 

Rozwiązanie konkursu z SodaStream




Przyszedł czas, aby ogłosić do kogo trafi urządzenie SodaStream Jet. Bardzo wszystkim dziękuje za zgłoszenia, za wasz trud i zaangażowanie. Bardzo ciężko mi było wybrać tą jedną osobę, więc zgłosiłam się do sponsora nagrody, aby wybrał jedno zgłoszenie. 

Zupa krem z pomidorów



Moja ulubiona zupa pomidorowa. Pyszna i bardzo aromatyczna. Tym razem z wieloma dodatkami z czerwonym i czarnym ryżem. Zupa krem podana nie gorąca a letnia. Bardzo mi smakowała, mogłabym ją jeść bez końca, tak się stęskniłam za domowym obiadem. Po całym tygodniu życia na kanapkach taka zupa smakowała mi jak nigdy. Ale powiem wam szczerze, że wróciłabym w góry znowu.

Owsianka z borówkami amerykańskimi



W ogrodzie u mojej mamy bardzo obrodziły w tym roku borówki amerykańskie. Gałęzie się dosłownie uginają pod ciężarem owoców. Mnie to bardzo cieszy, bo uwielbiam te pyszne
i aromatyczne kuleczki. Zatem dzisiaj na śniadanie zrobiłam smakowitą owsiankę. Nie dość, że ma cudny kolor to jeszcze smakuje rewelacyjnie. Ze smakiem zjadłam dzisiaj takie śniadanie, stęskniłam się za moją owsianką. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień. 

Gyros z frytkami



Wróciłam dzisiaj z pobytu w górach stołowych. Wspaniałe miejsce, piękne widoczki i ta przyroda, normalnie zapiera dech. Wypoczęłam dość aktywnie, codzienne piesze wędrówki w góry dały mi wiele radości. Przygotuję dla was osobny wpis, takie migawki z wakacji. Zdecydowanie polecam tak pojechać, w ogóle Dolny Śląsk jest piękny, warto go zwiedzić.

Zupa wiśniowo - czereśniowa


Latem warto przygotować zupę owocową. Super smakuje i jest lekkim pomysłem na obiad. Ja przygotowałam zupę wiśniowo - czereśniową. Wyszła pyszna. Pogoda dopisuje, więc taka zupka będzie idealna. Pamiętam, że jako dziecko nie znosiłam zupy owocowej, w przedszkolu czy szkole też jej nie jadłam. Za to teraz smaki mi się zmieniły i mogłabym ją jeść często. 

Kolorowa sałatka



Uwielbiam sałatki a latem pojawiają się one u mnie niemal codziennie. W takie upały mam często na nie ochotę. Kombinuje ze składnikami i za każdym razem staram się, aby wyglądały one i smakowały inaczej. Ma być pysznie, ma być kolorowo i zdrowo. 

Muffinki z owocami



Halo, halo jest tu ktoś ? zapraszam na pyszne muffinki z owocami. Ktoś jest chętny ? kawką też poczęstuje. Bardzo lubię robić muffinki, sprawdzają się na różne okazje i szybko się je robi. Wystarczy kilka minut i już możemy się cieszyć ich pysznym smakiem. Ja swoje muffinki przygotowałam inspirując się przepisem Doroty. Ozdobiłam je dodatkowo bitą śmietaną i borówkami. Są pyszne, zapewniam i warto je zrobić.

Cukinia nadziewana łososiem i ryżem



Cukinia, cukinia moja ukochana cukinia. Korzystajmy z sezonu na to wspaniałe warzywo i jedźmy ją jak najczęściej. Właśnie teraz jest najlepsza, taka młoda i świeża. Ja cukinię dodaje do różnych dań, do sosów, do sałatek, do mieszanek warzywnych a nawet do dżemów. Jest po prostu wszechstronna. Wybierzcie taką małą cukinię, nie trzeba będzie jej obierać ze skórki. 

Pita z mięsem i warzywami



Dzisiaj miałam chęć na fast-food, ale taki domowy. Postanowiłam zrobić pitę z mięsem i warzywami. Szybki i pyszny obiad, mój Junior bardzo lubi jak robię takie dania. Użyłam gotowych chlebków pita. Macie ochotę na takie danie ? Dzisiaj jest tak gorąco, że taki danie zjadłam z chęcią. Oczywiście można dodać różne składniki jakie się lubi. 

Owsianka kokosowa z liczi



Kolejna odsłona owsianki. Ugotowałam ją na mleczku kokosowym. Dodałam nasiona chia i liczi oraz wiórki kokosowe. Wyszła idealna, smaki jakie kocham. Taką owsiankę to mogę jeść niemal codziennie. Jest to bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, długo syci i mój brzuszek się po niej czuję bardzo dobrze. Zdecydowanie polecam Wam takie śniadania.

Bułeczki żytnio-pszenne



Jak już pewnie wiecie uwielbiam piec domowe pieczywo, chleb i bułki. Chleb piekę cały czas, bułki natomiast rzadziej, w sumie to nie wiem dlaczego bo u mnie w domu bardzo wszyscy je lubią. Tak więc upiekłam na śniadanie bułeczki, co prawda nie myślcie sobie, ze wstałam w nocy i piekłam, zrobiłam je wieczorem a rano miałam świeżutkie na śniadanko.

Cukinia w cieście naleśnikowym i woda gazowana



Bardzo lubię cukinię i pojawia się ona w mojej kuchni dość często. Teraz jest najlepsza, taka mniejsza i młoda. Można ją jeść razem ze skórką. Najczęściej smażę ją obtoczoną w bułce tartej a tym razem zrobiłam w cieście naleśnikowym. Smakuje super. Latem, gdy jest upał taki obiad sprawdza się rewelacyjnie.

Dżem kiwi z jabłkiem



Nie wiem jak Wy, ale ja kocham zamykać owoce i warzywa w słoiczki. Wiem, że teraz wszystko można kupić, ale po co kupować skoro można zrobić swoje, bez zbędnych dodatków i z ulubionych produktów. Bardzo lubię obdarowywać bliskich i znajomych takimi pysznymi słoiczkami z różną zawartością.

Pavlowa z owocami




No to w końcu się odważyłam zrobić torcik Pavlowej. Długo się do niego przymierzałam, w sumie nie wiem dlaczego, bo sam torcik nie jest trudny do zrobienia. Chyba się bałam, że może mi beza nie wyjść. Ale zapewniam wszystkie osoby, które jeszcze nie robiły tego deseru, że warto go przygotować.

Woda z nasionami chia - orzeźwienie w upały



Nastały upały, temperatura znacznie przekracza 30 stopni i to w cieniu. Momentami ciężko jest wytrzymać. Taki skwar jest wyjątkowo uciążliwy nie tylko dla osób starszych, mnie samą już czasami on męczy. Na szczęście rozpoczęłam urlop i łatwiej jest mi przetrwać, niż jak siedziałam w pracy. Leniuchuje całe trzy tygodnie, będzie mnie troszku mniej na blogu w pewnych okresach, musicie mi to wybaczyć, ale posty będą się ukazywać bo mam przygotowane kilka wpisów, niektóre czekają już bardzo długo.

Dżem z papierówek, cukinii, wanilii i rozmarynu



Mam urlop i dzisiaj wzięłam się za przetwory domowe, w garnku pyrka sobie sos pomidorowy i postanowiłam zrobić także dżem. Chciałam zrobić coś nowego i chodziłam po kuchni i myślałam jaki. Wpadłam na pomysł podlewając mój wielki rozmaryn, że może go dodam do dżemu. No to się zaczęło dodawanie składników.

Konkurs z SodaStream



Mam dla Was dzisiaj niespodziankę. Konkurs, w którym do wygrania jest rewelacyjny ekspres do domowej produkcji wody gazowanej. Pozwoli on na szybkie przygotowanie pysznej wody gazowanej bez konieczności kupowania butelek w sklepie. 

Zapiekanka makaronowa z warzywami



Uwielbiam makaron i chociaż raz w tygodniu musi być on obowiązkowo na obiad, uwielbiam warzywa i jem je niemal codziennie. Z połączenia tych moich polubień powstała pyszna zapiekanka. Zapiekanki mają to do siebie, że możemy poszaleć, dodać ulubione składniki, pomieszać, posypać tym i owym i zawsze wyjdzie coś wspaniałego. W sumie to za każdym razem może wyjść całkiem inne danie.

Ciasto kakaowo-waniliowe z borówkami



Doczekałam się w końcu urlopu, z tej okazji upiekłam na piątek do pracy ciacho. W pierwszej chwili chciałam zrobić coś na zimno, bo odpalanie piekarnika w takie upały nie za bardzo mi odpowiadało. Ale potem stwierdziłam, że jak coś upiekę to dłużej mi to ciasto wytrzyma w tym upale i się nie rozpłynie.

Konfitura z pomidorów i cebuli



Bardzo lubię pomidory i bardzo lubię cebulę. No to powstała konfitura. Coś podobnego robiłam na warsztatach z Olitalia i zapamiętałam ten wspaniały smak. To zrobiłam sobie własną konfiturkę w domu. Pasuje do wielu dań, do placków, do mięsa, do makaronu, do ryżu, do zapiekanek. Jest wiele możliwości a smak rewelacyjny.

Pomidorowe curry z warzywami



Kuchnia azjatycka zawsze zachwycała mnie swoimi smakami i aromatycznymi przyprawami, to prawdziwe bogactwo kolorów, pysznych dań i zapachów. To curry, sos sojowy, warzywa i owoce, to makaron i olej sezamowy, to pikantne papryczki i słodki ananas, pachnący kardamon, trawa cytrynowa, sezam oraz imbir. Ja bardzo lubię robić curry i to na różne sposoby.

Koktajl z czarną porzeczką



Bardzo lubimy koktajle. Ostatnio pijemy je niemal codziennie. Zawsze robię różne smaki jak wracamy z biegania. Taki koktajl to lekki posiłek i regeneracja a także zaspokojenie małego głodu. Wskazane jest, aby koktajl wypić w ciągu 30 minut po bieganiu. Oczywiście może to być także inne danie niż koktajl. Ja jednak bardzo je lubię i szybko się je robi, więc wybieram koktajle.

Naleśniki kakaowe z twarogiem i owocami



Jeżeli chodzi o naleśniki to mam dosłownie fioła na ich punkcie, mój mąż się zawsze ze mnie śmieje, że w zasadzie to mogłabym żyć tylko na naleśnikach. I coś w tym jest bo je uwielbiam. Najbardziej w wersji na słodko, chociaż na wytrawnie też lubię, ale mniej. Teraz wykorzystuję sezon na owoce i szaleje w kuchni. Macie ochotę na naleśniczka, wpadajcie.

Chleb żytni z figą i orzechami



Jakiś czas temu miałam okazję być na warsztatach Boscha, gdzie tematem było pieczenie chleba. Bardzo mi zasmakował chleb żytni razowy z figami i orzechami. Ciężki, smakowity, prawdziwy bochen. Pomyślałam sobie, że podzielę się z wami tym przepisem bo naprawdę warto taki chlebek zrobić. Można go jeść dosłownie samego lub z jakąś fajną pastą, zresztą jedną pastę też wam przedstawię bo takiej jeszcze nie jedliście. 

Chłodnik owocowy z ryżem



Nie miałam dzisiaj pomysłu na obiad. Mąż dostał fasolkę po bretońsku, bo jeszcze zostało z poprzedniego dnia a ja miałam ochotę na coś innego. Miałam jeszcze troszkę ugotowanego ryżu i w zasadzie chodziła mi po głowie sałatka. Szperając po kuchni naszła mnie myśl, a może zrobię owocowy chłodnik. Miałam kupione borówki i maliny tak więc powstał chłodnik owocowy. I powiem wam, że wyszedł pyszny. A na upały jakie nas otaczają taka zupka jest po prostu idealna.

Sernik na zimno z jagodami



Jak zobaczyłam ten sernik u Sosny to nie mogłam się mu oprzeć i musiałam go zrobić. Wyglądał tak apetycznie. Pyszne serowe nadzienie z nutą jagodową, ciasteczkowy spód i jagodowa galaretka, po prostu cudo. Może powinnam go nazwać jagodowe ciasto jak sugeruje Sosna, ale przecież mascarpone to także ser, więc niech już sernik pozostanie. Polecam go do spróbowania, nie jest skomplikowany, robi się go szybko a smakuje obłędnie. 

Pizzerinki z ciasta francuskiego



Pomysł na szybki i pyszny obiad, proszę bardzo. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i dowolne, ulubione dodatki i już mamy pyszny obiad. Powiem wam, że w mojej lodówce zawsze jest ciasto francuskie i jak potrzebuje coś zrobić szybko i smacznie, czy to na słodko czy na wytrawnie to raz, dwa, trzy i gotowe. Pizzerinki upiekłam na kamieniu do pizzy od Podstawki.pl