Baba jogurtowa
Mam dla Was dzisiaj małą odmianę. Będzie ciasto, ale bez owoców i pieczone. To baba jogurtowa, która urzekła mnie swoim smakiem. Ostatnio koleżanka z pracy podrzuciła mi kawałek na posmakowanie i ja też ją upiekłam. Nigdy wcześniej nie robiłam baby jogurtowej, ale już teraz wpisuje ją na stałe. Jest po prostu pyszna. Miarką do zrobienia tej baby jest kubek jogurtu naturalnego mający 200 g.
Zapraszam na kawałeczek :-)
Składniki:
- kubek jogurtu naturalnego 200 g
- kubek oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1,5 kubka cukru - ja dałam 1,5 kubka cukru brzozowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 kubki mąki pszennej
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Do miski wrzucamy jogurt, olej, cukier, cukier z wanilią, jajka i skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystko razem trzepaczką. Dodajemy mąkę i proszek i ponownie mieszamy trzepaczką lub drewnianą łyżką. Blaszkę do keksa prostokątną smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut, aż się babka zarumieni i upiecze, sprawdzamy suchym patyczkiem czy już się upiekła. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub możemy polać lukrem.
Ciasta jogurtowe są naprawdę pyszne, i pasują do nich różne dodatki:)
OdpowiedzUsuńTaką mięciutką babkę dodatkowo nawet polałybyśmy jogurtem naturalnym :D Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam już kilka razy...prosto i smacznie...
OdpowiedzUsuńCo prawda za babkami nie przepadam, ale taka pyszna jogurtowa to jak najbardziej! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzawsze takie ciasta jadłam w towarzystwie kubka koktajlu owocowego- tak smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje pysznie:)
Przepiękna babeczka, jaka wyrośnięta :)
OdpowiedzUsuńPyszna :) to ja jeden kawałeczek ci skradnę :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna, równie dobra byłabym z dodatkiem owoców :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie piekłam takiego ciasta. Ostatnio to tylko z owocami. A Twoja baba jest taka właśnie normalna, pyszna na którą ma się zawsze ochotę, żeby chociaż kawałek zjeść :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ta baba jest bardzo pyszna :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wybornie, pyszna babeczka
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńFajny kubeczkowy przepis :)
Wygląda pysznie, też znam tą babkę, że składniki mierzy się właśnie na podstawie kubka ;)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona <3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie puszyste babki :)
OdpowiedzUsuńPo tych wszystkich ciastach z masą i owocami, z chęcią zjadłabym taką smaczną babkę z kubkiem mleka :)
OdpowiedzUsuńŚwietna baba, wyszła ci wspaniale pulchna!;)
OdpowiedzUsuńPorywam pomysł:)! Dzięki.
OdpowiedzUsuńPyszna jogurtowa babeczka :)
OdpowiedzUsuńFajnie się ją odmierza, smaczna i praktyczna :)
OdpowiedzUsuńa mikserem też można ?
OdpowiedzUsuń