Ciasto kakaowo-waniliowe z borówkami
Doczekałam się w końcu urlopu, z tej okazji upiekłam na piątek do pracy ciacho. W pierwszej chwili chciałam zrobić coś na zimno, bo odpalanie piekarnika w takie upały nie za bardzo mi odpowiadało. Ale potem stwierdziłam, że jak coś upiekę to dłużej mi to ciasto wytrzyma w tym upale i się nie rozpłynie.
Znalazłam na stronie My simple kitchen fantastyczne ciasto z porzeczkami, tylko ja już nigdzie tych porzeczek nie dostałam. Nawet malin nie upolowałam, znalazłam tylko borówki amerykańskie, tak więc zrobiłam ciasto z nimi. Wyszło rewelacyjne w smaku, w zasadzie to można go zrobić z każdym owocem. Chyba wszystkim smakowało bo szybko się rozeszło i teraz wołają o przepis.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
masa
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml śmietany 18%
- 4 białka
- 100 g wiórek kokosowych
- 500 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Ciasto - wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło dałam zimne z lodówki), i dokładnie zagniatamy ze sobą. Można także wrzucić do robota, ja zrobiłam to ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części - 60% i 40%, ja zagniotłam po prostu kulki, mniejszą część wrzucić do woreczka i do zamrażalnika a większą do lodówki na około 2 godziny - ja tą większą już wyjęłam po godzinie. Ciasto wyłożyłam na blaszkę, równomiernie rozłożyłam i lekko docisnęłam dłońmi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół i wyciągamy.
Następnie przygotowujemy masę - białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką, wsypać wiórki kokosowe i budynie i ponownie dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę rozłożyć na podpieczonym spodzie, na masie ułożyć borówki i przykryć pozostałym ciastem - z zamrażalnika, zetrzeć go na tarce. Ponownie wstawić do piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wystawić, aby wystygło.
Znalazłam na stronie My simple kitchen fantastyczne ciasto z porzeczkami, tylko ja już nigdzie tych porzeczek nie dostałam. Nawet malin nie upolowałam, znalazłam tylko borówki amerykańskie, tak więc zrobiłam ciasto z nimi. Wyszło rewelacyjne w smaku, w zasadzie to można go zrobić z każdym owocem. Chyba wszystkim smakowało bo szybko się rozeszło i teraz wołają o przepis.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki kakao
- 2 budynie czekoladowe
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
masa
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml śmietany 18%
- 4 białka
- 100 g wiórek kokosowych
- 500 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Ciasto - wszystkie składniki wrzucamy do miski (masło dałam zimne z lodówki), i dokładnie zagniatamy ze sobą. Można także wrzucić do robota, ja zrobiłam to ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części - 60% i 40%, ja zagniotłam po prostu kulki, mniejszą część wrzucić do woreczka i do zamrażalnika a większą do lodówki na około 2 godziny - ja tą większą już wyjęłam po godzinie. Ciasto wyłożyłam na blaszkę, równomiernie rozłożyłam i lekko docisnęłam dłońmi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół i wyciągamy.
Następnie przygotowujemy masę - białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Dodać śmietanę i wymieszać łyżką, wsypać wiórki kokosowe i budynie i ponownie dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę rozłożyć na podpieczonym spodzie, na masie ułożyć borówki i przykryć pozostałym ciastem - z zamrażalnika, zetrzeć go na tarce. Ponownie wstawić do piekarnika do temperatury 180 stopni i piec przez godzinę, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto wystawić, aby wystygło.
poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńJa też! Wygląda apetycznie ;)
UsuńZapraszam dziewczyny :-) już kawkę robię :-)
UsuńPychotka ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Jak Ty to robisz?
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPyszne ciacho na pierwszy dzień urlopu, super. Życzę miłego wypoczynku
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - uwielbiam połączenie borówek z kokosem :)
OdpowiedzUsuńNo nie dziwię się, że szybko zniknęło! Sama bym zjadła połowę :) Wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu dla całej rodzinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aguś i również życzę miłej niedzieli :-)
UsuńAle pysznie się zrobiło:)
OdpowiedzUsuńja też byłabym chętna na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim życzę udanego urlopu. A wypiek wspaniały, to połączenie smaków... mniam. Poproszę kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuje bardzo. Pozdrawiam :-)
UsuńPyszne ciasto, kiedyś jadłam podobne i pamiętam, że bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńTakiego ciasta z borówkami to jeszcze nie jadłyśmy, bo zawsze w dziwnych okolicznościach nam znikały i na ciacho już nie było :P
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńmniam, kocham takie ciasta! ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :-) są pyszne :-)
Usuńtakim ciastem to ja się chętnie poczęstuję :):) Udanego wypoczynku :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetyczne ciasto! Ostatnio borówki są moim number one!
OdpowiedzUsuńU mnie Aniu też królują :-)
Usuńach skąd ja to znam wołanie o przepis, ale my blogerki możemy dawać linki i po problemie :)
OdpowiedzUsuńa ciacho musiało być pyszne :)
W mojej kuchni ostatnio też rządzą borówki:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie!:)
Dzięki Karolinko :-) borówki są pyszne :-)
UsuńMarzenko ja robię najczęściej z śliwkami, a ostatnio jadłam z malinami- obie wersje są pyszne to i z borówką też takie musi być:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, robimy podobne. I do tego borówki, mm :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Zjadłoby się choc mały kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńOkazja niepowtarzalna (przez cały rok), a ciasto bardzo w moim guście!
OdpowiedzUsuńZROBIĘ!
OdpowiedzUsuńWitam na jaką blachę jest ten przepis, chodzi o wymiary 😉 z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńBlaszka 33x22 :-)
UsuńNa jaką wielkość blachy jest to ciasto?
OdpowiedzUsuń