Cukinia w cieście naleśnikowym i woda gazowana
Bardzo lubię cukinię i pojawia się ona w mojej kuchni dość często. Teraz jest najlepsza, taka mniejsza i młoda. Można ją jeść razem ze skórką. Najczęściej smażę ją obtoczoną w bułce tartej a tym razem zrobiłam w cieście naleśnikowym. Smakuje super. Latem, gdy jest upał taki obiad sprawdza się rewelacyjnie.
Do ciasta naleśnikowego użyłam wody gazowanej, którą przygotowałam w ekspresie SodaStream Source. Bardzo przydatne urządzenie w domu, lubię wodę lekko gazowaną i zawsze kupowałam ją litrami w butelkach, teraz już nie muszę i robię ją sobie w domu. Zdecydowanie oszczędność i nie ma problemu potem z butelkami. Wodę taką używam do przygotowania napojów, wód smakowych. Wystarczą plasterki ogórka zielonego, listki świeżej mięty, kostki lodu, cytryna lub limonka. Można także dodać sok owocowy. Wodę gazowaną możemy użyć do przygotowania ciasta np. babki. Do naleśników, placków czy omletów. Zastosowań jest wiele, do mnie przemawia fakt picia wody. Staram się pić co najmniej 1,5 l wody dziennie a zwykła woda niegazowana mi nie za bardzo smakuje, za to lekko gazowaną mogę pić bez końca. SodaStream Source zawiera w zestawie urządzenie Source, butelkę SodaStream, nabój z gazem CO2. Nabój wystarcza na przygotowanie około 80 l wody, po wyczerpaniu możemy go napełnić w punkcie, który znajduje się w wielu miejscach, zobacz może także w twoim mieście. Ja znalazłam takich punktów w moim miejscu zamieszkania kilka. Można także wymienić taki nabój na nowy. Butelkę SodaStream zaleca się wymienić po 3 latach użytkowania. Urządzenie posiada trzy stopnie nagazowania wody, także możecie sobie zrobić wodę mniej lub bardziej gazowaną, smakuje rewelacyjnie. Sam wygląd też do mnie przemawia, urządzenie stoi sobie w kuchni na blacie kuchennym i nie zajmuje dużo miejsca. Ten ekspres zdecydowanie zostaję ze mną, używam co codziennie, a podczas takich upałów sprawdza się super. Zawsze przygotowuje domową lemoniadę i schładzam ją w lodówce. Tutaj przedstawiam kilka zdjęć do czego użyłam wody gazowanej i jak wygląda to urządzenie.
Do ciasta naleśnikowego użyłam wody gazowanej, którą przygotowałam w ekspresie SodaStream Source. Bardzo przydatne urządzenie w domu, lubię wodę lekko gazowaną i zawsze kupowałam ją litrami w butelkach, teraz już nie muszę i robię ją sobie w domu. Zdecydowanie oszczędność i nie ma problemu potem z butelkami. Wodę taką używam do przygotowania napojów, wód smakowych. Wystarczą plasterki ogórka zielonego, listki świeżej mięty, kostki lodu, cytryna lub limonka. Można także dodać sok owocowy. Wodę gazowaną możemy użyć do przygotowania ciasta np. babki. Do naleśników, placków czy omletów. Zastosowań jest wiele, do mnie przemawia fakt picia wody. Staram się pić co najmniej 1,5 l wody dziennie a zwykła woda niegazowana mi nie za bardzo smakuje, za to lekko gazowaną mogę pić bez końca. SodaStream Source zawiera w zestawie urządzenie Source, butelkę SodaStream, nabój z gazem CO2. Nabój wystarcza na przygotowanie około 80 l wody, po wyczerpaniu możemy go napełnić w punkcie, który znajduje się w wielu miejscach, zobacz może także w twoim mieście. Ja znalazłam takich punktów w moim miejscu zamieszkania kilka. Można także wymienić taki nabój na nowy. Butelkę SodaStream zaleca się wymienić po 3 latach użytkowania. Urządzenie posiada trzy stopnie nagazowania wody, także możecie sobie zrobić wodę mniej lub bardziej gazowaną, smakuje rewelacyjnie. Sam wygląd też do mnie przemawia, urządzenie stoi sobie w kuchni na blacie kuchennym i nie zajmuje dużo miejsca. Ten ekspres zdecydowanie zostaję ze mną, używam co codziennie, a podczas takich upałów sprawdza się super. Zawsze przygotowuje domową lemoniadę i schładzam ją w lodówce. Tutaj przedstawiam kilka zdjęć do czego użyłam wody gazowanej i jak wygląda to urządzenie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- cukinie (wybieram takie małe)
- szklanka wody gazowanej (przygotowałam ją w ekspresie SodaStream Source)
- szklanka mąki pszennej typ 500 (dajcie taką czubatą)
- 2 jajka
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy w plastry. Wkładamy je do miski i lekko solimy. Odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy jajka trzepaczką, dodajemy mąkę, wodę gazowaną, sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi, mieszamy ponownie trzepaczką, aż składniki się dobrze połączą. Ma wyjść takie gęste ciasto naleśnikowe. Rozgrzewamy olej na patelni i zanurzamy plastry cukinii w cieście, przekładamy je na patelnię i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, żeby cukinia dobrze zmiękła. Ja pokroiłam cukinie na takie grubsze plastry, można je także pokroić na cieńsze, wtedy nie ma potrzeby przykrywania pokrywką podczas smażenia. Gotowe cukinie odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na talerze i podajemy.
Pamiętajcie, że możecie wygrać podobny ekspres SodaStream Jet w konkursie na blogu. Tutaj link. Macie czas do niedzieli. Naprawdę warto, bo urządzenie jest rewelacyjne.
Fajne :) cukinia to wdzięczny produkt i można z niej wiele smacznych rzeczy wyczarować :)
OdpowiedzUsuńTaką młodą cukinię uwielbiamy po prostu sobie ugotować na parze :P W cieście naleśnikowym co prawda nigdy ich nie jadłyśmy ale to musi być pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie dziewczyny, koniecznie :-)
UsuńUwielbiam cukinię, zdecydowanie muszę wypróbować ten przepis. :-)
OdpowiedzUsuńAleż fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńsuperrr mniamm
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńpomysł na cukinię świetny!
OdpowiedzUsuńTak przyrządzona smakuje wybornie:)
OdpowiedzUsuńPychotka :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Mam cukinię w ogródku i uwielbiam z nią eksperymentować, więc na pewno przetestuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna :-)
UsuńCukinia w cieście! Toż to mój smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa w ekspresem, co prawda ja nie lubię gazowanej wody ale moja rodzinka już tak :)
OdpowiedzUsuńA taka cukinia w cieście musi być bardzo smaczna. Ja dzisiaj robię placki z cukinii.
Najlepsze to są kwiaty cukini w cieście naleśnikowym szczerze polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Wyglądają rewelacyjnie! Mniam aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńLubię tak przygotowaną cukinię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię w cieście, pyszna jest
OdpowiedzUsuńO rany! Idealne dla mnie :) na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńkolacja jak marzenie;)
OdpowiedzUsuńWyglądają fajnie.
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam cukinię, ale w takiej wersji póki co jej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię, ale w cieście naleśnikowym jeszcze nie jadłam. Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję, bo cukinii w moim ogródku mnóstwo i jemy ją non stop.
Kocham cukinię, zwłaszcza taką z piekarnika. Ale myślę, że taka w cieście naleśnikowym też by mi posmakowała;)
OdpowiedzUsuńW podobnym cieście robiłam krążki z cukinii. W ogóle woda gazowana sprawdza się w takich potrawach dużo bardziej niż mleko. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuchy cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńCukinia zawsze będzie dla mnie pyszna, w każdej wersji :D
OdpowiedzUsuńSmacznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie wydanie cukinii :)
OdpowiedzUsuńCukinia przepyszna! Jak ktoś lubi gazowaną to faktycznie przydatne urządzenie ;)
OdpowiedzUsuńFajne krążki cukiniowe :) pycha!
OdpowiedzUsuńCukinia w cieście - pyszności :D
OdpowiedzUsuńO może mi się uda :)
OdpowiedzUsuńja taka cukinie robię na słodko w cieście naleśnikowym :)
OdpowiedzUsuńsmacznie i z pożytkiem dla oragnizmu , bo wodę pić trezba :)
OdpowiedzUsuń