Dżem kiwi z jabłkiem
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham zamykać owoce i warzywa w słoiczki. Wiem, że teraz wszystko można kupić, ale po co kupować skoro można zrobić swoje, bez zbędnych dodatków i z ulubionych produktów. Bardzo lubię obdarowywać bliskich i znajomych takimi pysznymi słoiczkami z różną zawartością.
Lubię mieszać smaki, dodawać różne składniki i szukać nowych przepisów. Jakiś czas temu dostałam od Wydawnictwa Esprit dwie bardzo ciekawe książeczki. Jedna to "Zawekować słońce" a druga to "Sekrety wiejskich ziół". Na początku sięgnęłam po książkę z przetworami, znalazłam w niej wiele nowych pomysłów. Jeden z nich zrobiłam od razu a mianowicie dżem z kiwi i jabłek. Wyszedł wspaniały, bardzo ciekawy smak. Planuje jeszcze wypróbować kilka. Druga książka pięknie przedstawia zioła, co możemy znaleźć na naszych polach i łąkach. Przyjrzę się temu bliżej bo temat jest bardzo ciekawy i na czasie.
Lubię mieszać smaki, dodawać różne składniki i szukać nowych przepisów. Jakiś czas temu dostałam od Wydawnictwa Esprit dwie bardzo ciekawe książeczki. Jedna to "Zawekować słońce" a druga to "Sekrety wiejskich ziół". Na początku sięgnęłam po książkę z przetworami, znalazłam w niej wiele nowych pomysłów. Jeden z nich zrobiłam od razu a mianowicie dżem z kiwi i jabłek. Wyszedł wspaniały, bardzo ciekawy smak. Planuje jeszcze wypróbować kilka. Druga książka pięknie przedstawia zioła, co możemy znaleźć na naszych polach i łąkach. Przyjrzę się temu bliżej bo temat jest bardzo ciekawy i na czasie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g kiwi (waga po obraniu)
- 500 g jabłek (waga po obraniu)
- 1 cytryna
- 800 g cukru (ja dałam 600)
- 1 łyżka ginu
Wykonanie:
Cytrynę należy umyć i obrać ze skórki, usunąć jej białą część a żółtą pokroić w kawałeczki - ja po prostu starłam skórkę na tarce. Obraną cytrynę wycisnąć, jabłka obrać i pokroić na kawałki. W garnku ułożyć warstwami jabłka, cukier i skórkę cytrynową i zostawić na kilka godzin pod przykryciem. Ja zostawiłam na 3 godziny. Następnie dodać obrane i pokrojone kiwi i wstawić na gaz, gotować na małym ogniu. Ja gotowałam około 1,5 godziny. Pod koniec dodać gin i wymieszać. Dżem przełożyć do słoiczków, u mnie wyszły dwa. Postawić na chwilkę do góry dnem.
Nie znałam takiego dżemu, ale musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyszedł :-)
UsuńTo musi być bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKolejny wspaniały dżem. Faktycznie zawekowane słońce :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam :-)
UsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smaków, taki dżem musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo urocze są te ziarenka z kiwi, a całość musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPrawda, kiwi zawsze mnie urzeka :-)
UsuńCiekawy przepis, dżem musi być na prawdę pyszny
OdpowiedzUsuńOooo to j już wiem gdzie się zabunkruję na całą zimę :))
OdpowiedzUsuńPowtórzę się, ale mnie również urzekły te ziarenka z kiwi. A połączenie smaków super. Wspaniałe dżemy. Jeden lepszy od drugiego :)
OdpowiedzUsuńRodzina twierdzi że mam obsesję pakowania do słoików wszystkiego co się da. Zapisuje i będę robiła koniecznie :)
OdpowiedzUsuńkolejny wspaniały dżem
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że jeszcze nie widziałam dżemu z kiwi. Twój wygląda świetnie i na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDżem po prostu idealny. Jak w sklepie spotykam jakieś z kiwi zawsze lądują w koszyku, ale nie wiem czemu nigdy nie zrobiłam żadnego w domu... Książki też bardzo ciekawe, słyszałam kiedyś o tej "Zawekować słońce", ale jeszcze nie miałam okazji jej przeglądnać :)
OdpowiedzUsuńAleż ten dżem zachęcająco wygląda. Ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smakowity dżem, intrygujący, z pewnością pyszny, smak :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, takie połączenie musi być niesamowite :)
OdpowiedzUsuńtakie połączenie to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńWarte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam takiego połączenia, ale zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, nigdy takiego nie próbowałam :) Ja póki co zrobiłam dżemy z porzeczek i na tym poprzestałam :P
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Warto by wypróbować! :-)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńNie znam zupełnie smaku takiego połączenia,ba...nawet nigdy o nim nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam dżemu :)
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszny
OdpowiedzUsuńCzy nie jest zbyt płynny?
OdpowiedzUsuńJest w sam raz. Po wystudzeniu nie jest płynny :-)
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź:)Jestem na etapie robienia prezentów jadalnych:) to nalewki,dżemy itp i chciałam zrobić też Twój dżemik:)Myślę,że będzie smakował obdarowanym no i mi też na 100%:)))
OdpowiedzUsuńZ pewnością będzie smakował :-) dziękuje i pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń