Dżem z papierówek, cukinii, wanilii i rozmarynu
Mam urlop i dzisiaj wzięłam się za przetwory domowe, w garnku pyrka sobie sos pomidorowy i postanowiłam zrobić także dżem. Chciałam zrobić coś nowego i chodziłam po kuchni i myślałam jaki. Wpadłam na pomysł podlewając mój wielki rozmaryn, że może go dodam do dżemu. No to się zaczęło dodawanie składników.
Pod ręką miałam papierówki, cukinię, wanilię no i rozmaryn. Mieszałam, próbowałam i powstało coś pysznego. Zdecydowanie moje smaki, jutro lecę rano na rynek po kolejną porcję papierówek, tak mi ten dżem zasmakował, że jedna porcja to zdecydowanie za mało.
Pod ręką miałam papierówki, cukinię, wanilię no i rozmaryn. Mieszałam, próbowałam i powstało coś pysznego. Zdecydowanie moje smaki, jutro lecę rano na rynek po kolejną porcję papierówek, tak mi ten dżem zasmakował, że jedna porcja to zdecydowanie za mało.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,2 kg papierówek (waga przed obraniem)
- 0,5 kg cukinii
- 500 g cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 4 gałązki rozmarynu
- sok z dwóch cytryn + skórka starta z 1 cytryny
Wykonanie:
Jabłka obieramy i wydrążamy środek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką (wybierajmy taką cukinię młodą, ma miękką skórkę) i dorzucamy do jabłek. Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny i sok z 2 cytryn, cukier, wanilię (laskę wanilii należy przekroić wzdłuż i czubkiem noża wyciągnąć ziarenka wanilii ze środka, dodać do garnka, laskę wrzucamy także dla smaku) oraz gałązki rozmarynu (wielkość gałązek taka jak na zdjęciu). Wszystko razem zagotowujemy mieszając, zmniejszamy gaz i gotujemy około 1,5-2 godzin na małym ogniu. Z dżemu wyciągamy laskę wanilii i gałązki rozmarynu, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilę do góry dnem. Dżem jest bardzo aromatyczny, czuć nutkę cytryny, wanilii i rozmarynu. Z podanych porcji wyszły dwa słoiczki dżemu.
Ale niebanalne polaczenia smakow!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe połączenie smaków. Dodatek rozmarynu jest tutaj niczym wisienka na torcie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie smaków Marzenko, musi być pyszny taki dżemik :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo mnie zaskoczył jego smak, po prostu pychotka :-)
UsuńNo to dopiero ciekawe połączenie :D Mamy w piwnicy dwie skrzynki papierówek :P A cukinii na ogródku też pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńależ zaskakujące połączenie! jestem bardzo ciekawa tego smaku
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana, warto :-)
UsuńHaha przeczytałam w pierwszej chwili: dżem z parówek i się przeraziłam! :D Wolę zdecydowanie papierówki... :P To połącznie niesamowicie interesujące, wow! :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam dżem z cukinii i wanilii, ale szczerze mówiąc nie posmakował mi zbytnio. Może z papierówką byłby smaczniejszy? :)
OdpowiedzUsuńSłonko sam dżemik z cukinii jest dość mdły i potrzeba dodać jakiś zdecydowany składnik, który go złamie. Jabłka i rozmaryn sprawdziły się super no i sok z cytryn. Polecam, jest naprawdę pyszny :-)
UsuńCiekawa jestem smaku, zaintrygowałaś mnie tym przepisem
OdpowiedzUsuńIntrygujące połąćzenie, ale wierzę że przepyszne
OdpowiedzUsuńAleż on wygląda! Mniam... świetny pomysł! Dżemu z dodatkiem cukinii i rozmarynu jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się spodobał! :)
OdpowiedzUsuńA to żeś Marzenko zaszalałaaaaaaaaaaaaaaaa na całego. Ale nie powiem, podoba mi się pomysł :) Pozdrawiam udanego wypoczynku :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na papierówki( a u mnie Ci ich dostatek:) Bardzo ciekawi mnie dodatek rozmarynu.. zawsze dodaje do pieczenia mięsa a tu i do dżemora można:)
OdpowiedzUsuńNiesamowite połączenie smaków. Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym naleśniki z takim dżemem.
Bardzo mnie ciekawi smak. Rozmaryn lubię i dodaję do wielu potraw, piekłem nawet chleb z jabłkiem i rozmarynem. Możliwe, że wypróbuję przepis, bo u mnie na balkonie 5 rozmarynów rośnie :))
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków i ciężko mi je sobie wyobrazić :)
OdpowiedzUsuńWow, pyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na połączenie tych składników i stworzenie tak cudnego dżemu, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie intrygujący smak! :)
OdpowiedzUsuńA Ty pichcisz i pichcisz.
OdpowiedzUsuńWiele gospodyń w taki upał "zawiesza" gotowanie, podczas którego temperatura w kuchni jeszcze bardziej się podnosi.
Jak długo trzeba gotować ten dżem? ;)
Pozdrowienia ślę dla pracowitej kucharki :)
Kochana ja gotowałam go tak około 2 godzin. Ja nie umiem nie gotować, w kuchni odpoczywam i mam na szczęście najchłodniej :-) więc uciekam do kuchni i pichcę :-) żyć bez tego nie mogę :-)
Usuńooo
OdpowiedzUsuńZestawienie zaskakujące i dowód na to , że warto próbować:)
OdpowiedzUsuńAle mnie zaskoczyłaś, fantastyczne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuń