Konfitura z pomidorów i cebuli
Bardzo lubię pomidory i bardzo lubię cebulę. No to powstała konfitura. Coś podobnego robiłam na warsztatach z Olitalia i zapamiętałam ten wspaniały smak. To zrobiłam sobie własną konfiturkę w domu. Pasuje do wielu dań, do placków, do mięsa, do makaronu, do ryżu, do zapiekanek. Jest wiele możliwości a smak rewelacyjny.
Taką konfiturę możemy zrobić w większej ilości, zamknąć w słoiki, zapasteryzować i schować na potem. Albo przechowywać w lodówce przez jakiś czas, jak długo to nie wiem, bo u mnie znika w ciągu tygodnia.
Taką konfiturę możemy zrobić w większej ilości, zamknąć w słoiki, zapasteryzować i schować na potem. Albo przechowywać w lodówce przez jakiś czas, jak długo to nie wiem, bo u mnie znika w ciągu tygodnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1,2 kg pomidorów lima
- 400 g cebuli
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju
- szczypta lub dwie chilli
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę (taką większą). Do garnka wlać olej i dorzucić cebulę, chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodać cukier, sól i chilli. Gotować ponownie jeszcze około godziny, na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Ważne, aby odparować nadmiar płynów. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.
Uwielbiam Twoje przepisy, konfiturka z cebuli jest pyszna. :-) Chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńNa szybki obiad jak znalazł :D Ryż, fasola i można zajadać :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, a ze lubię i pomidory i cebulę to na pewno wypróbuję jedna porcję :)
OdpowiedzUsuńChętnie zrobię, ale poczekam na krajową limę. Może mi się uda przechować na zimę :)
OdpowiedzUsuńOj,ciężko się oprzeć takiej pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPomidory - pod każda postacią! Pycha!
OdpowiedzUsuńTaka konfitura to mi się bardzo podoba, ja to zawsze robię z samych pomidorów :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na konfiturę :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda to fajnie i kolor ładny.
OdpowiedzUsuńNie pomyślałabym, że z pomidorów można zrobić konfiturę, ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPomidory uwielbiam pod każdą postacią a taką konfiturę zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńWspaniała konfitura.:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturę z cebuli, zawłaszcza tą z czerwonej. Miłego weekendu :)
OdpowiedzUsuńWspaniała konfitura :) Musi być idealny dodatkiem do ryżu.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na konfiturę :)
OdpowiedzUsuńPomidory to moja wielka miłość, ale za cebulą nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńMoje klimaty, na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńchyba musze taka zrobic..
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna!
OdpowiedzUsuńSuper przepis Marzenko :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna konfitura :)
OdpowiedzUsuńŚwietna!
OdpowiedzUsuńWspaniała konfitura Marzenko :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń