Kotlety mielone z karkówki
Powiem szczerze, że kotlety mielone pojawiają się u mnie w domu dość rzadko. Ja jem w zasadzie mięsa niewiele, a jak już to wolę drobiowe. Ale raz na jakiś czas moje chłopaki chcą zjeść prawdziwego mielonego kotleta. No to raz na jakiś czas je robię, zawsze większą ilość, potem można je zamrozić lub wykorzystać jako dodatek na kanapki.
Zapraszam :-)
- 500 g mielonego mięsa z karkówki
- 2 cebule
- łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- 1 jajko
- 1 namoczona bułka w mleku
- 1 łyżka bułki tartej
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
Wykonanie:
Mięso mielone mieszamy z majerankiem, tymiankiem, przyprawą do karkówki. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na 1 łyżce oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę a bułkę namaczamy w mleku (100 ml wystarczy). Wyciągamy mięso z lodówki i dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, czosnek, majonez i musztardę oraz rozbełtane jajko i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiano.
U nas mielone też rzadko, ale karkówka nadaje się świetnie do takich kotletów:)
OdpowiedzUsuńJuż czuję,jakie są smaczne:)
OdpowiedzUsuńZ karkóweczki nie robiłam mielonych. Chociaż mięso mielone to ja bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńMielone - niezawodne. zawsze smakują:)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię mielone :)
OdpowiedzUsuńJa również robię mielone z karkówki. Bardzo je lubię, chociaż mięsna to za bardzo nie jestem. Ale tak, jak piszesz, one są fajne również na kanapki :) I również zawsze robię więcej aby zamrozić. Po pracy mam szybko obiadek :) Wiadomo, nie zawsze jest czas na gotowanie :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaczka narobiłaś. Będę musiała niedługo zrobić kotleciki mielone. Mniam, mniam, ... pycha.
Byśmy sobie domowego hamburgera z nich zrobiły :D
OdpowiedzUsuńLubię mielone. Ale dodatek musztardy i keczupu to dla mnie coś nowego. Następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPycha, nie jadłam nigdy mielonych z karkówy, wyglądają super ;)
OdpowiedzUsuńProsty fajny ale innowacyjny przepis. Na pewno spróbuję w tygodniu.
OdpowiedzUsuńNie jem takiego mięsa, jak mielone to tylko z drobiu. :D
OdpowiedzUsuńja robię często, bo u mnie wszyscy bardzo lubią:)
OdpowiedzUsuńa mielone z karkówki jest wyjątkowo smaczne:)
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAch te domowe obiadki :D
OdpowiedzUsuńJedne z lepszych kotetów. Najlepsze takie prosto z patelni.
OdpowiedzUsuńFajne mielone, z karkówki muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńKotlety mielone bardzo lubię, co prawda nie do ziemniaków, ale takie na zimno na kanapkę. Pyszne :)
OdpowiedzUsuńu mnie mielone i w ogóle kotlety pojawiają się dość rzadko.
OdpowiedzUsuńTrafiłam na ten przepis i od razu rozmroziłam karkòweczkę.... zastanawiam się już nad połączeniem mięs tj. mielonej karkówki z mielonym schabem 🤔🤔🤔🤔🤔🤔😋😋😋😋
OdpowiedzUsuń