Pomidorowe curry z warzywami



Kuchnia azjatycka zawsze zachwycała mnie swoimi smakami i aromatycznymi przyprawami, to prawdziwe bogactwo kolorów, pysznych dań i zapachów. To curry, sos sojowy, warzywa i owoce, to makaron i olej sezamowy, to pikantne papryczki i słodki ananas, pachnący kardamon, trawa cytrynowa, sezam oraz imbir. Ja bardzo lubię robić curry i to na różne sposoby.
Dzisiaj przygotowałam taką moją wariację ze składnikami, które lubię i które stworzyły razem wspaniałe danie. 

Wszystkie potrzebne składniki kupicie w Lidlu

Zapraszam :-) 


Składniki:

- puszka kukurydzy z groszkiem
- 1 cukinia
- 3 cebule
- 1 kg pomidorów Lima
- mały por
- 2 papryki czerwone
- 1-2 łyżki pasty curry
- pół puszki ananasa
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki tartego imbiru
- sól, pieprz
- ryż biały
- szczypiorek

Wykonanie:

Pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę i por. Zagotowujemy i przykrywamy, gotujemy około godziny. Następnie miksujemy na sos blenderem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojonego ananasa, kukurydzę z groszkiem, pokrojone w większą kostkę paprykę, mleczko kokosowe. Wrzucamy starty na tarce imbir, pół łyżeczki wystarczy. Gotujemy około 20 minut, cukinia ma lekko zmięknąć. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, dodajemy pastę curry (dodajemy mniej lub więcej w zależności jak ostre danie lubimy, ja dałam dwie łyżki bo lubię zdecydowane smaki). Podajemy z ugotowanym białym ryżem. Posypujemy szczypiorkiem. 






Komentarze

  1. Oj nie, ja nie przepadam za kuchnią azjatycką.
    Ale danie mimo wszystko wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealnie sie zgrałyśmy, wczoraj robiłam warzywne curry, ale muszę jeszcze post opracować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie jedzenie. Pysznie. A zakupy w Lidlu ... to sama przyjemność. Faktycznie można tam kupić wszystko co potrzebne do każdego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, bardzo smacznie wygląda Twój obiad, również lubię takie ostre smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wspaniałe danie. Poproszę troszkę na spróbowanie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie smaki, oj bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezwykle apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne danie ;) Sama bardzo często robię podobne i nawet mój dzisiejszy obiad na wynos podobnie wygląda :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super apetycznie, bardzo lubię tego typu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne danie.I na pewno bardzo sycące.

    OdpowiedzUsuń
  11. I ja lubię te smaki:) w cudownych czasach żyjemy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. smakowite danie, prawdziwy fusion kuchni polskiej i azjatyckiej!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja tak kocham curry! Przepis jest genialny i na pewno w niedziele po powrocie od rodziców jak wrócę do siebie wypróbuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolorek cudny :)) Na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne danie Marzenko :) piękny kolorek!

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne, szybkie danie, idealne na lato i czas kiedy warzyw mamy mnóstwo

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie podane, miałyśmy podobny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mimo, że curry to zazwyczaj danie rozgrzewające, to nawet podczas upałów, które panują z chęcią bym się na nie skusiła!! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, wszystko co z ryżem chętnie zjemy (oprócz pomidorowej) :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałe danie! :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Marzenko czy załapie się na miseczkę? Pysznie to wygląda no i przygotowane z samych smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  23. mniam,takie smakołyki to ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.