Pomidorowe curry z warzywami
Kuchnia azjatycka zawsze zachwycała mnie swoimi smakami i aromatycznymi przyprawami, to prawdziwe bogactwo kolorów, pysznych dań i zapachów. To curry, sos sojowy, warzywa i owoce, to makaron i olej sezamowy, to pikantne papryczki i słodki ananas, pachnący kardamon, trawa cytrynowa, sezam oraz imbir. Ja bardzo lubię robić curry i to na różne sposoby.
Dzisiaj przygotowałam taką moją wariację ze składnikami, które lubię i które stworzyły razem wspaniałe danie.
Dzisiaj przygotowałam taką moją wariację ze składnikami, które lubię i które stworzyły razem wspaniałe danie.
Wszystkie potrzebne składniki kupicie w Lidlu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- puszka kukurydzy z groszkiem
- 1 cukinia
- 3 cebule
- 1 kg pomidorów Lima
- mały por
- 2 papryki czerwone
- 1-2 łyżki pasty curry
- pół puszki ananasa
- pół puszki ananasa
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki tartego imbiru
- sól, pieprz
- ryż biały
- szczypiorek
Wykonanie:
Pomidory kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę i por. Zagotowujemy i przykrywamy, gotujemy około godziny. Następnie miksujemy na sos blenderem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojonego ananasa, kukurydzę z groszkiem, pokrojone w większą kostkę paprykę, mleczko kokosowe. Wrzucamy starty na tarce imbir, pół łyżeczki wystarczy. Gotujemy około 20 minut, cukinia ma lekko zmięknąć. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, dodajemy pastę curry (dodajemy mniej lub więcej w zależności jak ostre danie lubimy, ja dałam dwie łyżki bo lubię zdecydowane smaki). Podajemy z ugotowanym białym ryżem. Posypujemy szczypiorkiem.
Oj nie, ja nie przepadam za kuchnią azjatycką.
OdpowiedzUsuńAle danie mimo wszystko wygląda apetycznie.
idealnie sie zgrałyśmy, wczoraj robiłam warzywne curry, ale muszę jeszcze post opracować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzenie. Pysznie. A zakupy w Lidlu ... to sama przyjemność. Faktycznie można tam kupić wszystko co potrzebne do każdego dania :)
OdpowiedzUsuńPycha, bardzo smacznie wygląda Twój obiad, również lubię takie ostre smaki :)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałe danie. Poproszę troszkę na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Lubię takie smaki, oj bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetycznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie ;) Sama bardzo często robię podobne i nawet mój dzisiejszy obiad na wynos podobnie wygląda :p
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda super apetycznie, bardzo lubię tego typu dania :)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie.I na pewno bardzo sycące.
OdpowiedzUsuńBardzo malownicze dnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie!
OdpowiedzUsuńI ja lubię te smaki:) w cudownych czasach żyjemy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńsmakowite danie, prawdziwy fusion kuchni polskiej i azjatyckiej!
OdpowiedzUsuńJa tak kocham curry! Przepis jest genialny i na pewno w niedziele po powrocie od rodziców jak wrócę do siebie wypróbuję! :-)
OdpowiedzUsuńKolorek cudny :)) Na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie Marzenko :) piękny kolorek!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie Kochana :)
OdpowiedzUsuńPyszności, prawdziwa uczta :)
OdpowiedzUsuńFajne, szybkie danie, idealne na lato i czas kiedy warzyw mamy mnóstwo
OdpowiedzUsuńPięknie podane, miałyśmy podobny obiad :)
OdpowiedzUsuńmimo, że curry to zazwyczaj danie rozgrzewające, to nawet podczas upałów, które panują z chęcią bym się na nie skusiła!! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, wszystko co z ryżem chętnie zjemy (oprócz pomidorowej) :P
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! :) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńMarzenko czy załapie się na miseczkę? Pysznie to wygląda no i przygotowane z samych smakołyków.
OdpowiedzUsuńmniam,takie smakołyki to ja uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń