Sernik na zimno z jagodami
Jak zobaczyłam ten sernik u Sosny to nie mogłam się mu oprzeć i musiałam go zrobić. Wyglądał tak apetycznie. Pyszne serowe nadzienie z nutą jagodową, ciasteczkowy spód i jagodowa galaretka, po prostu cudo. Może powinnam go nazwać jagodowe ciasto jak sugeruje Sosna, ale przecież mascarpone to także ser, więc niech już sernik pozostanie. Polecam go do spróbowania, nie jest skomplikowany, robi się go szybko a smakuje obłędnie.
Zapraszam :-)
Składniki:
spód
- 200 g ciasteczek (dałam herbatniki maślane)
- 100 g roztopionego masła
ciasto
- 500 g serka mascarpone
- 300 g jogurtu naturalnego
- 200 g jagód
- 5 łyżek cukru brzozowego (możecie dać cukier puder)
- 5 łyżeczek żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
wierzch
- 200 g jagód
- 150 g soku z jagód (lub innego)
- 150 g gorącej wody
- 1 galaretka czerwona (u mnie wiśniowa)
Wykonanie:
Ciasteczka zmiksować, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wylepić masą dno tortownicy (u mnie 26 cm). Wstawić ją na 15 minut do zamrażalnika.
Do miski wkładamy serek mascarpone i mieszamy go z jogurtem i cukrem. Jagody miksujemy blenderem i przekładamy do garnka. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Zmiksowane jagody podgrzewamy i rozpuszczamy w nich żelatynę, studzimy. Dodajemy masę powoli do masy z mascarpone i mieszamy. Przelewamy na spód z ciasteczek i schładzamy w lodówce. Następnie układamy na masie jagody, sok mieszamy z gorącą wodą i rozpuszczamy w nie galaretkę, studzimy i przelewamy na wierzch ciasta. Schładzamy ponownie, najlepiej jest zostawić ciasto w lodówce na całą noc.
i znowu nie podzieliłaś się ze mną :P)
OdpowiedzUsuńSernik? Na zimno? Z jagodami? Czy to nie brzmi jak niebo? :D Przeszłaś samą siebie naprawdę! Zjadłabym do ostatniego kawałeczka zwłaszcza, że absolutnie kocham sernik.
OdpowiedzUsuńprzepiekny kolor:) coś dla Mnie Marzenko :* uwielbiam jagody!
OdpowiedzUsuńPyszności. To ja się wpraszam na kawałek serniczka :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Idealny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię robić serniki na zimno. Taki z jagodami musiał cudownie smakować:)
OdpowiedzUsuńA może też się za taki zabrać?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki na zimno, są idealne na upalne dni :-)
OdpowiedzUsuńpyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńSernik na zimno to jeden z ulubionych deserów robionych przeze mnie dla znajomych.Z jagodami jeszcze nie robiłam,ale inne owoce już wykorzystywałam :)
OdpowiedzUsuńWyszedł świetnie! Miło widzieć ten przepis u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńchętnie go spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSerniki, serniczki, pianki, desery a wszystko kolorowe i owocowe....i za to najbardziej kocham lato:)
OdpowiedzUsuńTwój sernik jest bardzo apetyczny:)
Cudowny sernik :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! Już czuję ten smak... Pycha :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny!
OdpowiedzUsuńBardzo poruszyłaś moje kubki smakowe tym sernikiem. Genialny i piękny i.... chyba coś takiego zrobię, bo mi język ucieknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę imponująco! Cudowny!
OdpowiedzUsuńnormalnie ślinka mi cieknie od patrzenia :)
OdpowiedzUsuńAch, ten kolor! Cudo po prostu :)
OdpowiedzUsuńOj jak ślicznie wygląda :) szkoda ze nie lubię sernika :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniki :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńpo prostu jagodowe cudo! :)
OdpowiedzUsuńWszystko co jagodowe i sernikowe kochamy miłością bezwarunkową :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuję i na pewno jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast zelatyny w proszku, moze byc w plastrach? jesli tak to ile tych plastrow?
OdpowiedzUsuńTak można użyć. A ile plastrów - naprawdę nie wiem, bo nigdy nie używałam jeszcze plastrów. Jedna łyżeczka żelatyny to 4 g czyli na ciasto potrzeba 20 g żelatyny w proszku. Może to pomoże :-)
UsuńDoczytałam, źe jeden listek żelatyny to jedna łyżeczka. Ale trzeba sprawdzić opis na opakowaniu. Tam powinny być takie informację. Pozdrawiam :-)
UsuńDoczytałam, źe jeden listek żelatyny to jedna łyżeczka. Ale trzeba sprawdzić opis na opakowaniu. Tam powinny być takie informację. Pozdrawiam :-)
UsuńTak można użyć. A ile plastrów - naprawdę nie wiem, bo nigdy nie używałam jeszcze plastrów. Jedna łyżeczka żelatyny to 4 g czyli na ciasto potrzeba 20 g żelatyny w proszku. Może to pomoże :-)
Usuńdziekuje slicznie..!! czy te skladniki starcza na 30cm forme? jest potrzeba mnozenia skladnikow ?
OdpowiedzUsuńMoja forma ma 26 cm. Więc ciasto wyjdzie ciut niższe :-)
UsuńMoja forma ma 26 cm. Więc ciasto wyjdzie ciut niższe :-)
Usuńdziekuje bardzo. chyba polece szybko po zelatyne w proszku... :)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :-)
UsuńWspaniały jagodowy serniczek Marzenko, uwielbiam takie owocowe ciasta na zimno są idealne na upały :-)
OdpowiedzUsuńale wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńSosna ma genialne ciasta, super Ci to wyszło, sama bym chętnie skosztowała.
OdpowiedzUsuńBoję się żelatyny czy można ją czymś zastąpić?😊
OdpowiedzUsuńMożna dać agar zamiast żelatyny
UsuńBoję się żelatyny czy można ją zastąpić czymś.Serniczek wygląda smakowicie😊
OdpowiedzUsuń