Zupa krem z pomidorów



Moja ulubiona zupa pomidorowa. Pyszna i bardzo aromatyczna. Tym razem z wieloma dodatkami z czerwonym i czarnym ryżem. Zupa krem podana nie gorąca a letnia. Bardzo mi smakowała, mogłabym ją jeść bez końca, tak się stęskniłam za domowym obiadem. Po całym tygodniu życia na kanapkach taka zupa smakowała mi jak nigdy. Ale powiem wam szczerze, że wróciłabym w góry znowu.
W mieście dzisiaj gorąco i duszno, gdzie to rześkie i zdrowe powietrze. Tam jest zupełnie inny klimat. Ale za rok tam pojadę znowu, jest tyle jeszcze miejsc do zobaczenia, zakamarków do odkrycia. Zdecydowanie bardziej lubię jeździć w góry niż nad morze. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- kawałek pora
- sól, pieprz
- 2 łyżki suszonych warzyw
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 50 g czerwonego ryżu
- 50 g czarnego ryżu
- szczypta tabasco

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę 1,5 litra. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, pomidory, pomidory suszone, por i paprykę oraz czosnek. Dodajemy suszone warzywa i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tabasco. Ryż przed ugotowaniem płuczemy pod zimną wodą. Gotujemy ryż - do garnka wlewamy 200 ml wody i gotujemy 40 minut, zostawiamy jeszcze na 10 minut w garnku pod przykryciem. Ugotowany ryż przekładamy do zupy
i mieszamy. Pozwólmy zupie odrobinę wystygnąć w upały, zimą zjedzmy gorącą. 







Komentarze

  1. robisz coraz piękniejsze zdjęcia :)
    a zupkę poproszę kurierem do domu ;))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapakuj od razu dwie porcje,proszę,druga będzie dla mnie:)

      Usuń
  2. Ja też lubię pomidorową. Z takim kolorowym ryżem nie jadłam. Świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być coś lepszego? :-) Absolutnie nie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj z tymi dodatkami prezentuje się wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zupka :) Muszę poszukać w sklepach takiego kolorowego ryżu.
    Ja też zdecydowanie bardziej wolę jeździć w góry jak nad morze.

    OdpowiedzUsuń
  6. czerwony ryż tak niezwykle wygląda w pomidorówce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem też robię krem z pomidorów, zwłaszcza w sezonie pomidorowej obfitości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tym ryżem super się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomidorowa to również moja ulubiona :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis :) mam podobne miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A dzisiaj też miałyśmy na obiad pomidorówkę :) Ale z kluskami bo jednak ryżu w pomidorowej nienawidzimy xD

    OdpowiedzUsuń
  13. Latem pomidorówka najlepsza z dodatkiem pysznych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba każdy Polak przepada za "pomidorówką". Ciekawa propozycja. Takiej opcji jeszcze nie wypróbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno była przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam pomidory, taki krem pewnie by mi posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pomidorówka jest najlepsza na świecie, a w tym wydaniu po prostu wygrywa wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam gęstą pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie zupy ... pomidory, papryka ... musiało być pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. To już taki naprawdę wykwintny krem pomidorowy. Też sporo pysznych i zdrowych dodatków. Tutaj coś na temat zup dietetycznych i tego, czego w nich unikać: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke

    OdpowiedzUsuń
  21. Prezentuje się znakomicie;) Tym ryżem to mnie zaskoczyłaś. Pomidorowej z ryżem nie lubię, ale z tym kolorowym bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.