Zupa krem z pomidorów
Moja ulubiona zupa pomidorowa. Pyszna i bardzo aromatyczna. Tym razem z wieloma dodatkami z czerwonym i czarnym ryżem. Zupa krem podana nie gorąca a letnia. Bardzo mi smakowała, mogłabym ją jeść bez końca, tak się stęskniłam za domowym obiadem. Po całym tygodniu życia na kanapkach taka zupa smakowała mi jak nigdy. Ale powiem wam szczerze, że wróciłabym w góry znowu.
W mieście dzisiaj gorąco i duszno, gdzie to rześkie i zdrowe powietrze. Tam jest zupełnie inny klimat. Ale za rok tam pojadę znowu, jest tyle jeszcze miejsc do zobaczenia, zakamarków do odkrycia. Zdecydowanie bardziej lubię jeździć w góry niż nad morze.
W mieście dzisiaj gorąco i duszno, gdzie to rześkie i zdrowe powietrze. Tam jest zupełnie inny klimat. Ale za rok tam pojadę znowu, jest tyle jeszcze miejsc do zobaczenia, zakamarków do odkrycia. Zdecydowanie bardziej lubię jeździć w góry niż nad morze.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 pomidory
- ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- kawałek pora
- sól, pieprz
- 2 łyżki suszonych warzyw
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 50 g czerwonego ryżu
- 50 g czarnego ryżu
- szczypta tabasco
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę 1,5 litra. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, pomidory, pomidory suszone, por i paprykę oraz czosnek. Dodajemy suszone warzywa i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy blenderem i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tabasco. Ryż przed ugotowaniem płuczemy pod zimną wodą. Gotujemy ryż - do garnka wlewamy 200 ml wody i gotujemy 40 minut, zostawiamy jeszcze na 10 minut w garnku pod przykryciem. Ugotowany ryż przekładamy do zupy
i mieszamy. Pozwólmy zupie odrobinę wystygnąć w upały, zimą zjedzmy gorącą.
i mieszamy. Pozwólmy zupie odrobinę wystygnąć w upały, zimą zjedzmy gorącą.
robisz coraz piękniejsze zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńa zupkę poproszę kurierem do domu ;))))
Zapakuj od razu dwie porcje,proszę,druga będzie dla mnie:)
UsuńPyszna zupa. :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię pomidorową. Z takim kolorowym ryżem nie jadłam. Świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńCzy może być coś lepszego? :-) Absolutnie nie!
OdpowiedzUsuńOj z tymi dodatkami prezentuje się wybornie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pomidorową ;)
OdpowiedzUsuńSuper zupka :) Muszę poszukać w sklepach takiego kolorowego ryżu.
OdpowiedzUsuńJa też zdecydowanie bardziej wolę jeździć w góry jak nad morze.
Pysznie wygląda ta zupka :)
OdpowiedzUsuńczerwony ryż tak niezwykle wygląda w pomidorówce:)
OdpowiedzUsuńCzasem też robię krem z pomidorów, zwłaszcza w sezonie pomidorowej obfitości :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZ tym ryżem super się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńPomidorowa to również moja ulubiona :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) mam podobne miseczki :)
OdpowiedzUsuńA dzisiaj też miałyśmy na obiad pomidorówkę :) Ale z kluskami bo jednak ryżu w pomidorowej nienawidzimy xD
OdpowiedzUsuńLatem pomidorówka najlepsza z dodatkiem pysznych pomidorów.
OdpowiedzUsuńChyba każdy Polak przepada za "pomidorówką". Ciekawa propozycja. Takiej opcji jeszcze nie wypróbowałam...
OdpowiedzUsuńNa pewno była przepyszna ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory, taki krem pewnie by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuńpomidorówka jest najlepsza na świecie, a w tym wydaniu po prostu wygrywa wszystko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gęstą pomidorową :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy ... pomidory, papryka ... musiało być pysznie! :-)
OdpowiedzUsuńTo już taki naprawdę wykwintny krem pomidorowy. Też sporo pysznych i zdrowych dodatków. Tutaj coś na temat zup dietetycznych i tego, czego w nich unikać: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie;) Tym ryżem to mnie zaskoczyłaś. Pomidorowej z ryżem nie lubię, ale z tym kolorowym bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuń