Chleb owsiany i wypiekanie na śniadanie
Bardzo się cieszę, że po wakacyjnej przerwie wróciło wspólne wypiekanie na śniadanie. Tym razem robimy chleb na owsiance z przepisu Agnieszki. Powiem wam, że piekę chleby i bardzo mnie zaciekawił ten wypiek na owsiance. Upiekłam go z chęcią i wam też polecam. Chlebek wyszedł wspaniały, chrupiący z wierzchu i mięciutki w środku. Nawet na drugi dzień zachowuje świeżość. Upiekłam go wczoraj a dzisiaj już go skończyliśmy, tak nam smakował, że jutro upiekę go ponownie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g białej mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki (4 g) drożdży instant
owsianka:
- 150 g drobnych płatków owsianych
- 450 g wrzącej wody
- 2 łyżki (30 g) miękkiego masła
- 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
- 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
- 175 ml mleka
posypka:
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka płatków owsianych
dodatkowo
- masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami i odstawiamy. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i dodajemy do nich masło, miód i sól. Mieszamy łyżką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy mleko. Ciasto na chleb najlepiej wyrobić w mikserze z hakiem (ja uruchomiłam mojego kMix-a lub w Thermomix, super się wyrobi także w maszynie do chleba. Wrzucamy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące - takie ma być. Jeżeli nie macie miksera z hakiem możecie ciasto na chleb wyrobić rękami, nie ma problemu. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Blaszkę (u mnie keksówka 11x30 cm) lub dwie mniejsze 11x20 smarujemy masłem lub olejem i wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i przekładamy do foremki. Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy chleb do ponownego rośnięcia - ja wstawiłam do piekarnika, możecie też przykryć folią, na 30 minut. Nasz chlebek wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Studzimy na kratce.
Chleb piekłam razem z:
- Dorotą
- Agą
- Aliną
- Asią
- Bożenką
- Danusią
- Wiosenką
- Martą
- Kingą
- Kasią
- Urszulą
- Mają
- Pauliną
- Martą
- Kasią
Pięknie Ci wyrósł, dzięki również za wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńWyrósł Ci tak cudnie że aż tulipan powstał, piekny. Fajnie razem sie było spotkać, do następnego Marzenko :-)
OdpowiedzUsuńNo ten jest genialny, jak do Ciebie przyjade to mogę wsuwać tylko chleb hihihihi!
OdpowiedzUsuńFajny chlebek i wspólne wypiekanie również :)
OdpowiedzUsuńPyszniutki ten twój chlebuś :)
OdpowiedzUsuńA widać że taki mięciutki i pulchniutki w środku :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i ja za spotkanie:)
OdpowiedzUsuńChlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)
Pyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, u mnie też będzie powtórka, chlebek jest przepyszny. :) Dziękuje za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie, chlebek pięknie wyrośnięty! :)
OdpowiedzUsuńSmaczniutki chlebuś :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny chlebek :)
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas zabrać się za upieczenie domowego chleba :)
OdpowiedzUsuńChlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny - nie mamy nic więcej do dodania :D Dziękujemy za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPodbieram przepis :)) Pięknie wygląda, a ma się ochotę zatopić zęby :)
OdpowiedzUsuńTovago title="chrupkie pieczywo">www.tovago.pl/ to pełnoziarniste wafelki w sam raz dla entuzjastów zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Polecam!
OdpowiedzUsuń