Chleb pszenno-żytni na zakwasie z prażoną cebulką



Bardzo lubię smak prażonej cebulki. Ma taki charakterystyczny, lekko słodkawy posmak. Cebula jest w mojej kuchni składnikiem obowiązkowym. Kiedyś jadłam pyszny chleb z prażoną cebulką z piekarni i ten smak pamiętam do dzisiaj. Tak więc powstał chleb z prażoną cebulką na zakwasie. W smaku super, miąższ ma taki miękki i długo zachowuje świeżość. Koniecznie spróbujcie. Polecam także chleb z cebulką na drożdżach.


Zapraszam :-)

Składniki:

- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- szklanka słonecznika
- garść pestek dyni
- 6 łyżek prażonej cebulki
- 3,5  łyżeczki soli
- 900 g przegotowanej, ciepłej wody
-  zakwas + mąka żytnia typ 1400 + ciepła woda do dokarmienia

Wykonanie:

Wieczorem wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy go dodając dwie łyżki mąki żytniej typ 1400 i dwie łyżki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy w cieple na całą noc. Następnie rano do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej typ 1400, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb, przykrywamy i chowamy do lodówki.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, siemię, pestki dyni, słonecznik, prażoną cebulkę, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny. 
Blaszki do keksówki ( ja mam dwie mniejsze ale może być jedna duża - 40-42 cm) smarujemy olejem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin. Chleb nacinamy ostrym nożem po wierzchu i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Mi najbardziej smakował podany z samym masłem. 






Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam chleba z prażoną cebulką, ale wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też piekę, nam bardzo smakuje....
      Spróbuj, choć połowę bochenka tak upiec.

      Usuń
  2. Prażona cebulka jest świetnym dodatkiem do chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny chlebek! bogaty w ziarna, a cebulka nadaje mu smaku. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. też jadłam taki chlebuś, teraz będę mogła wypróbować Twój przepis:)
    ależ będzie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dodatek prażonej cebulki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wpadłabym na to, żeby dodać prażoną cebulkę do chleba, jesteś genialna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. chleb z cebulką? tego jeszcze nie jadłam... chyba czas wrócić do robienia zakwasu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny chlebek, akurat mam ochotę na taki z miodem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb z cebulką - pycha :)
    Bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Prażona cebulka musiała dać fantastycznego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak domowy chlebek! Uwielbiam je piec, a twój wygląda perfekcyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta prażona cebulka absolutnie zawróciła mi w głowie !

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale bym sobie zjadła :D Pięknie ci wyszedł :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko nominowałam Cię do Liebster Blog Award 2015---http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/09/liebster-blog-award-nominowana-do.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczny, bardzo lubię cebulę z chlebem.

    OdpowiedzUsuń
  16. za prażoną cebulką nie przepadam ale mimo,to z chęcią bym spróbowała ten chlebek

    OdpowiedzUsuń
  17. Połączenie idealne:) pachnie nawet z fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile powinno być w sumie zakwasu na tą ilość mąki w przepisie?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.