Chleb pszenno-żytni na zakwasie z prażoną cebulką
Bardzo lubię smak prażonej cebulki. Ma taki charakterystyczny, lekko słodkawy posmak. Cebula jest w mojej kuchni składnikiem obowiązkowym. Kiedyś jadłam pyszny chleb z prażoną cebulką z piekarni i ten smak pamiętam do dzisiaj. Tak więc powstał chleb z prażoną cebulką na zakwasie. W smaku super, miąższ ma taki miękki i długo zachowuje świeżość. Koniecznie spróbujcie. Polecam także chleb z cebulką na drożdżach.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 400 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 6 łyżek prażonej cebulki
- 3,5 łyżeczki soli
- 900 g przegotowanej, ciepłej wody
- zakwas + mąka żytnia typ 1400 + ciepła woda do dokarmienia
Wykonanie:
Wieczorem wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy go dodając dwie łyżki mąki żytniej typ 1400 i dwie łyżki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy w cieple na całą noc. Następnie rano do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej typ 1400, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb, przykrywamy i chowamy do lodówki.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, siemię, pestki dyni, słonecznik, prażoną cebulkę, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.
Wieczorem wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy go dodając dwie łyżki mąki żytniej typ 1400 i dwie łyżki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy w cieple na całą noc. Następnie rano do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej typ 1400, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano. Z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika na następny chleb, przykrywamy i chowamy do lodówki.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, płatki, siemię, pestki dyni, słonecznik, prażoną cebulkę, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.
Blaszki do keksówki ( ja mam dwie mniejsze ale może być jedna duża - 40-42 cm) smarujemy olejem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin. Chleb nacinamy ostrym nożem po wierzchu i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Mi najbardziej smakował podany z samym masłem.
Nigdy nie jadłam chleba z prażoną cebulką, ale wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTeż piekę, nam bardzo smakuje....
UsuńSpróbuj, choć połowę bochenka tak upiec.
Prażona cebulka jest świetnym dodatkiem do chleba:)
OdpowiedzUsuńpiękny chlebek! bogaty w ziarna, a cebulka nadaje mu smaku. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny:)
OdpowiedzUsuńTo ja piętkę poproszę :)
OdpowiedzUsuńteż jadłam taki chlebuś, teraz będę mogła wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńależ będzie pysznie:)
Uwielbiam dodatek prażonej cebulki! :-)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na to, żeby dodać prażoną cebulkę do chleba, jesteś genialna ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńchleb z cebulką? tego jeszcze nie jadłam... chyba czas wrócić do robienia zakwasu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebulowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, akurat mam ochotę na taki z miodem.
OdpowiedzUsuńChleb z cebulką - pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię.
Prażona cebulka musiała dać fantastycznego aromatu :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chlebek! Uwielbiam je piec, a twój wygląda perfekcyjnie:)
OdpowiedzUsuńTa prażona cebulka absolutnie zawróciła mi w głowie !
OdpowiedzUsuńAle bym sobie zjadła :D Pięknie ci wyszedł :D
OdpowiedzUsuńMarzenko nominowałam Cię do Liebster Blog Award 2015---http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2015/09/liebster-blog-award-nominowana-do.html
OdpowiedzUsuńŚliczny, bardzo lubię cebulę z chlebem.
OdpowiedzUsuńza prażoną cebulką nie przepadam ale mimo,to z chęcią bym spróbowała ten chlebek
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne:) pachnie nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńIle powinno być w sumie zakwasu na tą ilość mąki w przepisie?
OdpowiedzUsuń