Ciasto z jabłkami - czyli jabłkowe pagórki
Kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę. Tym razem bardzo mnie ucieszył temat pieczenia, bo to ciasto już planowałam upiec od dawna, tylko tak jakoś mi było zawsze nie po drodze. Zapewniam was, że ciacho jest wspaniałe w smaku, będę je piekła jeszcze nie raz. Jak lubicie ciasta z jabłkami to zdecydowanie pokochacie. Ja zrobiłam na dużej blaszce takiej jak z piekarnika, ale można zmniejszyć porcję i zrobić w mniejszej. Ja akurat byłam u rodziców i piekłam dużą blaszkę, aby każdy się mógł nacieszyć smakiem. Zachęcam was do spróbowania.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 800 g mąki pszennej typ 500
- 1 i 3/4 kostki margaryny (ja użyłam miękkiego masła)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 10 średnich jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki bułki tartej
- cynamon
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Następnie wsypać cukier, dodać jogurt i śmietanę oraz miękkie masło (ważne aby było miękkie, nie z lodówki, wtedy lepiej się zagniata). Rękami (lub w robocie) zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Blaszkę dużą (taką jak z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować większą część ciasta i przełożyć na blaszkę, ciasto powinno wystawać, aż po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą, jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek. Poukładać jabłka na całej powierzchni w równych odstępach. Miejsca między jabłkami posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować, powinno być większe niż nasze ciasto. Przełożyć na jabłka, tak aby je przykryć i skleić dokładnie boki, aby sok z jabłek nie wypływał. Widelcem nakłuwać całą powierzchnię ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50 minut, grzanie góra-dół. Następnie chwilkę wystudzić i posypać cukrem pudrem. Kroić na kawałki.
Jabłkowe pagórki piekłam razem z:
- Asią
- Bożenką
- Dorotą
- Wiosenką
- Pauliną
- Aliną
- Izoni
- Małgosią
Aż mi w brzuchu zaburczało, ale ślicznie wyglądają te pagórki. Ciasto na mojej liście do wypóbowania :)
OdpowiedzUsuńKocha strasznie takie wypieki... jabłecznik to moje ukochane ciasto. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńAle fajne:)i ładnie się prezentują i są smaczne te jabłkowe pagórki:)
OdpowiedzUsuńAleż cudowne te pagórki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto i często do niego wracam, a w dodatku szybko się robi :)
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś chciałyśmy takie ciacho zrobić ale szczerze to nam z głowy ostatnio wyleciało :P Dzięki za przypomnienie i pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te jabłka w kruchym cieście ;).
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda!! Chyba się skusze, bo u mnie na drzewku dużo jabłuszek:)
OdpowiedzUsuńWspaniałego tygodnia Marzenko:)
To nadzienie wyglądające z wnętrza wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest świetne, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Jabłka z cynamonem w cieście to klasyk, który uwielbiam. A tu w nietypowej formie.
OdpowiedzUsuńCiasto dla miłośników gór, czyli idealne dla mnie :)
Co za widok. Ślinka cieknie od patrzenia. Zapisuję na listę do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńteż mam go w planach, ale zawsze kończyło sie naszą szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie:)
To najlepsze ciasto z jabłkami!:) Moja opinia:)
OdpowiedzUsuńFajne ci wyszło to ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńFajne ci wyszło to ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńU mnie też to ciasto od dawna czekało w kolejce do upieczenia..aż w koncu się doczekało..Dzięki Marzenko i do następnego..
OdpowiedzUsuńIdealne pagórki, pysznie się "pyszni" Twoje ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłeczniki, a ten wygląda genialnie:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciacho <3 :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho :D Ja, też je lubię :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciacha z jabłkami :) świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNie lubię jabłek :)
OdpowiedzUsuńPiękne i wiem, że przepyszne ciasto, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, kiedy zrobiłam podobny jabłecznik - tylko z serkiem homogenizowanym - wszyscy byli zachwyceni ;).
OdpowiedzUsuńTakie słodkości uwielbiają wszystkie łakomczuszki ;)
Zrobiłam dziś, jest pyszne:) ale dałam mąkę typ650 i przez roztargnienie cukier kryształ ;) i piekłam 10 minut krócej . Mogę przesłać fotki :)
OdpowiedzUsuńPysznie musi smakować taka szarlotka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJa się przyznaję, że jestem leniwa i posypuję jabłka tartym ciastem. :( :)))
OdpowiedzUsuńMogę się poczęstować?
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają te jabłkowe pagórki
OdpowiedzUsuń