Ciasto z jabłkami - czyli jabłkowe pagórki



Kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę. Tym razem bardzo mnie ucieszył temat pieczenia, bo to ciasto już planowałam upiec od dawna, tylko tak jakoś mi było zawsze nie po drodze. Zapewniam was, że ciacho jest wspaniałe w smaku, będę je piekła jeszcze nie raz. Jak lubicie ciasta z jabłkami to zdecydowanie pokochacie. Ja zrobiłam na dużej blaszce takiej jak z piekarnika, ale można zmniejszyć porcję i zrobić w mniejszej. Ja akurat byłam u rodziców i piekłam dużą blaszkę, aby każdy się mógł nacieszyć smakiem. Zachęcam was do spróbowania. 


Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 i 3/4 kostki margaryny (ja użyłam miękkiego masła)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 1 szklanka cukru pudru 
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
- 10 średnich jabłek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki bułki tartej
- cynamon
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Następnie wsypać cukier, dodać jogurt i śmietanę oraz miękkie masło (ważne aby było miękkie, nie z lodówki, wtedy lepiej się zagniata). Rękami (lub w robocie) zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Blaszkę dużą (taką jak z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować większą część ciasta i przełożyć na blaszkę, ciasto powinno wystawać, aż po brzegi. Ciasto posypać bułką tartą, jabłka obrać, przekroić  na pół i wydrążyć środek. Poukładać jabłka na całej powierzchni w równych odstępach. Miejsca między jabłkami posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować, powinno być większe niż nasze ciasto. Przełożyć na jabłka, tak aby je przykryć i skleić dokładnie boki, aby sok z jabłek nie wypływał. Widelcem nakłuwać całą powierzchnię ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50 minut, grzanie góra-dół. Następnie chwilkę wystudzić i posypać cukrem pudrem. Kroić na kawałki.









Jabłkowe pagórki piekłam razem z:

- Małgosią



Jesienne Superfoods

Komentarze

  1. Aż mi w brzuchu zaburczało, ale ślicznie wyglądają te pagórki. Ciasto na mojej liście do wypóbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocha strasznie takie wypieki... jabłecznik to moje ukochane ciasto. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne:)i ładnie się prezentują i są smaczne te jabłkowe pagórki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię to ciasto i często do niego wracam, a w dodatku szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już kiedyś chciałyśmy takie ciacho zrobić ale szczerze to nam z głowy ostatnio wyleciało :P Dzięki za przypomnienie i pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają te jabłka w kruchym cieście ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale wygląda!! Chyba się skusze, bo u mnie na drzewku dużo jabłuszek:)
    Wspaniałego tygodnia Marzenko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To nadzienie wyglądające z wnętrza wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto jest świetne, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasto. Jabłka z cynamonem w cieście to klasyk, który uwielbiam. A tu w nietypowej formie.
    Ciasto dla miłośników gór, czyli idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za widok. Ślinka cieknie od patrzenia. Zapisuję na listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. też mam go w planach, ale zawsze kończyło sie naszą szarlotkę:)
    wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. To najlepsze ciasto z jabłkami!:) Moja opinia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne ci wyszło to ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne ci wyszło to ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też to ciasto od dawna czekało w kolejce do upieczenia..aż w koncu się doczekało..Dzięki Marzenko i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealne pagórki, pysznie się "pyszni" Twoje ciasto, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam jabłeczniki, a ten wygląda genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo dobre ciacho :D Ja, też je lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam ciacha z jabłkami :) świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne i wiem, że przepyszne ciasto, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pamiętam, kiedy zrobiłam podobny jabłecznik - tylko z serkiem homogenizowanym - wszyscy byli zachwyceni ;).
    Takie słodkości uwielbiają wszystkie łakomczuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam dziś, jest pyszne:) ale dałam mąkę typ650 i przez roztargnienie cukier kryształ ;) i piekłam 10 minut krócej . Mogę przesłać fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pysznie musi smakować taka szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja się przyznaję, że jestem leniwa i posypuję jabłka tartym ciastem. :( :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. fajnie wyglądają te jabłkowe pagórki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.