Drożdżówki z budyniem i śliwką
Trwa śliwkowy szał. Powidła już w połowie zamknięte w słoiczkach. Jeszcze zrobię parę porcji, bo czekam na te węgierki ostatnie, takie mocno słodkie. Ale dzisiaj zapraszam was na drożdżówki z budyniem i śliwką, w sam raz na popołudnie z kawką. Zrobiłam tym razem z dodatkiem budyniu. Macie ochotę na taką drożdżóweczkę ? wpadajcie !!!
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
- 30 g masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 60 g mąki pszennej
- 5 śliwek
- budyń waniliowy + 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę. Do osobnej miseczki wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru brzozowego i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodajemy do mąki razem z jajkiem i żółtkiem oraz olejem. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie przygotowujemy sobie blaszkę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia, z ciasta robimy 9 kulek i układamy je na blaszce, lekko je spłaszczamy na kształt koła. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na godzinę. W tym czasie robimy kruszonkę - do miski wkładamy pokrojone zimne masło, dodajemy cukier trzcinowy i mąkę, wyrabiamy palcami, aż składniki się połączą.
Śliwki kroimy na 4 części każdą. Przygotowujemy budyń - zagotowujemy 200 ml mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy go do gotującego się mleka. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje, studzimy.
Gdy nasze ciasto już wyrośnie to szklanką robimy na środku wgłębienie do samego dołu, wgłębienia posypujemy kruszonką i układamy budyń oraz układamy śliwki. Smarujemy białkiem co nam zostało z jajka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut, aż nasze drożdżówki zrobią się ładnie rumiane, studzimy na kratce.
Musiały smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam dżemy z węgierek tydzień temu i choć nie dodawała wcale cukru to wyszły aż za słodkie :p
Wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam drożdżówki ze śliwkami. Kupiłam drożdże, więc kto wie może się skusze i upiekę :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite;)
OdpowiedzUsuńOch, nawet nie wiesz jakiego smaka mi narobiłaś :)) Rewelacyjne :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki. Pycha
OdpowiedzUsuńJakby mi ktoś zrobił to chętnie bym zjadła bo wygladają pysznie :) ale to za jakiś czas bo nie jem słodyczy :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłoby się takie domowe drożdżówki. Wyśmienite!!! :)
OdpowiedzUsuńNasze ulubione drożdżówki to zawsze były te z serem lub budyniem :D Także w nasz gust trafiłaś :)
OdpowiedzUsuńMmmmm....pyszności! Gdybym mogła to zjadłabym zdjęcie :)))
OdpowiedzUsuńCo du dużo mówić , przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają lepiej niż z niejednej piekarni:) Zjadłabym z wielką przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję!!!
cudnego weekendu:)
no to ja wpadam na taka drożdżóweczke :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe te Twoje bułeczki. Na pewno smakowały by moim pociechą. Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ale pyszne drożdżóweczki! Z owocami i dodatkiem budyniu lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z budyniem i owocami należą do moich ulubionych. A tu jeszcze pyszna kruszonka :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała :)
Cudowne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe zawsze i wszędzie. :) Pozdrawiam Marzenko :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne, mój maz tez mi zrobił ciasto drożdżowe ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego z rana niż wypieczona drożdżówka. :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie, ale nie jadłam takich drożdżówek :)
OdpowiedzUsuńSą idealne! Owoce, budyń i kruszonka? Biorę! <3
OdpowiedzUsuńDrożdżówki ,uwielbiam ,ale potem w nic się nie mieszczę...
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki, drożdżówki wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia nie próbowałam, a musi być doskonałe! :-)
OdpowiedzUsuńKocham domowe drożdżóweczki, a takie ze śliwką pochłonęłabym od razu po wyjęciu z piekarnika:)
OdpowiedzUsuńbudyń i owoce to najlepsze połączenie do drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńWyglądają i napewno smakują pysznie! <3 :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie! Kochamy drożdżówki, śliwki jeszcze wiszą na drzewach, koniecznie muszę je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe drożdżówki
OdpowiedzUsuń