Filet na kanapki
Bardzo lubię robić własne dodatki na kanapki. To takie proste i pyszne. Wystarczy zamarynować mięso i je upiec. Coraz więcej moich znajomych tak robi, bo to co jest dostępne w sklepach przeraża. Możemy dodać przyprawy jakie lubimy i cieszyć się smakiem. Mój Junior bardzo lubi kanapki z takim dodatkiem, domową wędliną. Pyszne śniadanko w zasięgu ręki. Pamiętajcie także o konkursie z Folwark, macie czas do końca tygodnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki remulady duńskiej
- 3 łyżki wody
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski. Przygotowujemy marynatę - w kubku mieszamy pieprz, przyprawę do kurczaka, wyciśnięty ząbek czosnku, sos sojowy, remuladę i wodę. Zalewamy nią mięso i nacieramy dłońmi, tak aby pokryła całość. Wstawiamy na noc pod przykryciem do lodówki. Następnie pieczemy w woreczkach do pieczenia lub naczyniu z pokrywką przez godzinę w 180 stopniach, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy, rozrywamy worek i zostawiamy na 20 minut, aby mięso odpoczęło. Chowamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie mięsko na kanapki pycha .
OdpowiedzUsuńTa skórka, kusząca:)
OdpowiedzUsuńSmakowało super :-)
UsuńFajniutkie to mięsko do kanapek :)) Mniam :))
OdpowiedzUsuńDobry pomysł. Ja też, jeśli tylko upiekę mięsko to zawsze część przeznaczam na wędlinę do chleba. A kurczaczka też lubię :)
OdpowiedzUsuńTeż wolę mięso sama "obrobić" bo jakość wędlin przeraża. Kupuję dobry drób, ale robię go bez żadnych szmerów-bajerów. Podsmażam w towarzystwie odrobiny soli i pieprzu. Wszelkie gotowe przyprawy, sosy zawierają konserwanty i wzmaczniacze smaku - jakiś czas powiedziałam im DOWIDZENIA :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, ale kochana nie wszystkie, można znaleźć takie zdrowe :-)
Usuńsuper! proste a smaczne... i w dodatku zdrowsze niż te sklepowe wymysły :)
OdpowiedzUsuń:*
To coś dla mnie :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTaka kanapka smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanko idealna :-)
UsuńUwielbiam filet z kurczaka na kanapkach, często serwuje sobie wędzony. :-)
OdpowiedzUsuńPycha pomysł :) CO prawda częściej robię indyczy, ale to też drób :)
OdpowiedzUsuńSamodzielnie przygotowane mięska na kanapkach smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńTak, takie ze sklepu niech się schowają :-)
UsuńKanapki z domową wędlinką to prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na taką domową wędlinkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu :-)
Usuńuwielbiam taką domową wędlinę to dopiero ma smak, nie to co ze sklepu.
OdpowiedzUsuń