Grzanki z figą i serem kozim


Moje ukochane grzanki z figą. Jak tylko pojawiają się świeże figi to od razu przygotowuje te grzanki, jem je aż mi się znudzą. Ser kozi wspaniale komponuje się ze słodyczą figi a rukola dodaje nieco pikanterii. Koniecznie musicie spróbować tego połączenia smaków. Jak dla mnie jest idealne.
Ser kozi znalazłam w Lidlu, zresztą figi też. Na moim osiedlu w warzywniakach niestety nie dostałam ani fig, ani sera. No to zajadamy ze smakiem.


Zapraszam :-)


Składniki:

- bagietki (2 duże)
- ser kozi (opakowanie 200g)
- świeże figi (4 sztuki)
- opakowanie rukoli
- czosnek
- oliwa
- świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Figi kroimy w plastry, ser kozi także. Ząbek czosnku obieramy a bagietkę kroimy na kromki. Oliwę przelewamy do miseczki, przyda się także pędzelek silikonowy. Każdą bagietkę smarujemy lekko oliwą z dwóch stron i nacieramy czosnkiem. Układamy na patelni grillowej i rumienimy. Następnie przekładamy na talerz, układamy rukolę (ja lubię jej dużo), plastry sera i plasterki figi. Posypujemy delikatnie świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu możemy jeszcze ułożyć listki rukoli.







Komentarze

  1. Marzenko kupić u mnie taki zestaw to ja mogę pomarzyć, choć kozi ser trafia się na targu to o figach mozna zapomnieć:(
    grzanka wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne połącznie smaków. Zaprasza do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wypasione grzanki :) Muszę skombinować figi i takie cudo zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak prosto, pomysłowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne śniadanie wcale nie musi być nudne. Wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kupiłam ostatnio kilka kilogramów fig, ale ich tradycyjny sposób jedzenia już mi sie znudził, to świetna alternatywa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie figi i koziego sera. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kozi ser zamieniałabym na fetę i zjadłabym ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny blog. Super przepis. Blog warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak! Uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też lubię połączenie smaku sera z figami, a do tego chrupiąca grzanka... jak na wakacjach;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szkoda, że nie mamy już od dziadka sera koziego to byłaby dopiero uczta! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Połączenie idealne ,aż mam na nie ochotę .

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne połaczenie smaków , super!

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmmm .... zjadłabym...połączenie idealne

    OdpowiedzUsuń
  17. Świeże figi... uwielbiam po prostu!! I te pieczone z miodem.. mmmm

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.