Kotlety pieczone z leczo
Dzisiaj zapraszam was na pyszne i bardzo syte danie. Są to kotlety, które są pieczone z warzywami w sosie pomidorowym. Na pomysł wpadłam ostatnio jak robiłam gołąbki i został mi ryż i kapusta. Przecież nic nie może się zmarnować. Danie może nie wygląda bardzo apetycznie, ale zapewniam was, że smak jest rewelacyjny. Ja uciekam do pracy i życzę miłego dnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- filet z kurczaka
- woreczek ryżu
- kawałek świeżej kapusty
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy do gołąbków
- szczypta chilli
- 2 papryki czerwone
- 1 średnia cukinia
- 1 kg pomidorów Lima
- 1-2 łyżki sosu do kebabu ostrego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 l wody
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- 6 pieczarek
Wykonanie:
Mięso drobiowe mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż i posiekaną kapustę (ja posiekałam drobno w kostkę). Przyprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem oraz opcjonalnie chilli. Wbijamy jajko i mieszamy. Formujemy kotleciki i podsmażamy chwilkę na patelni z olejem (na rumiano). Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, pokrojone pieczarki, cukinię, pomidory i zalewamy to wodą. Dodajemy sól, pieprz i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i sos do kebabu ostry, posiekaną bazylię i mieszamy. Doprawiamy jeszcze w miarę potrzeby. Potrzebne będzie naczynie do zapiekania z pokrywką, na spód wykładamy część lecza (tyle aby zakryło dno), układamy nasze kotlety i przykrywamy pozostałą częścią lecza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem około godziny. Możemy podać z ziemniakami, ryżem lub same.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńteraz sezon na leczo, więc pomysł fajny na inną jego wersję :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja leczo;)
OdpowiedzUsuńI jaka smaczna :-)
Usuńdla mnie wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńmamy dużego kabaczka i już chyba wiemy jak go wykorzystamy :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, a kotleciki bardzo apetycznie wyglądają :))
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńsuper pomysł na jednogarnkowe danie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo o tej porze roku :) Pyszne, warzywne i sycące !
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł na obiad! Super :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńBardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł i smaczne danie
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńHeh no faktycznie nie wygląda najlepiej no ale przynajmniej ta bazylia ratuje sytuację :) Mimo wszystko uwielbiam leczo więc spróbuję to zrobić i wtedy wypowiem się na temat smaku.
OdpowiedzUsuńTakie kotleciki muszą być potem mega soczyste :)
OdpowiedzUsuńLubię sos pomidorowy, z nim wszystko smakuje doskonale:) Takie kotleciki zjadłabym na obiad:)
OdpowiedzUsuńMasz rację :-) sosik pomidorowy jest pyszny do wielu dań :-)
Usuńidealne na obiad :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Trochę kojarzą mi się z pulpetami ;)
OdpowiedzUsuńO, nowa potrawa zagości w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-)
Usuńoo ja jak to pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńKotlety super, świetny pomysł, a sos w sam raz na nadchodzące dni. Po letnich fit daniach chce się konkretnego jedzonka :)
OdpowiedzUsuńKotlety w sosie nie są za bardzo fotogeniczne. Wiem coś o tym :)) Mnie ostatnio pokonały buraczki :)
Ważne, że smacznie :)
Tak Aguś najważniejszy jest smak :-)
UsuńSmaczniusie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na smaczne danie. Ależ ten sos musiał smakować :) W ogóle wszystko pewnie smakowało. Kiedy cztałam przepis to ślinka mi ciekła :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Krysiu, bardzo wyszły smakowite :-)
UsuńMuszą być pyszne. Super pomysł na kotlety :)
OdpowiedzUsuńnie widziałam jeszcze takich kotlecików, prezentują się smakowicie!
OdpowiedzUsuńSą naprawdę wspaniałe w smaku :-)
Usuńbardzo fajne i pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńChyba nie muszę mówić, że od samego patrzenia zrobiłam się głodna? :D
OdpowiedzUsuńPyszota! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBrzmi pysznie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Tak jeszcze nie robiłam. Brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńJest pysznie :-)
Usuń