Kotlety pieczone z leczo



Dzisiaj zapraszam was na pyszne i bardzo syte danie. Są to kotlety, które są pieczone z warzywami w sosie pomidorowym. Na pomysł wpadłam ostatnio jak robiłam gołąbki i został mi ryż i kapusta. Przecież nic nie może się zmarnować. Danie może nie wygląda bardzo apetycznie, ale zapewniam was, że smak jest rewelacyjny. Ja uciekam do pracy i życzę miłego dnia.

Zapraszam :-)


Składniki:

- filet z kurczaka
- woreczek ryżu
- kawałek świeżej kapusty
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki przyprawy do gołąbków
- szczypta chilli

- 2 papryki czerwone
- 1 średnia cukinia
- 1 kg pomidorów Lima
- 1-2 łyżki sosu do kebabu ostrego
- 2 łyżki ketchupu 
- 1 l wody
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- 6 pieczarek

Wykonanie:

Mięso drobiowe mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany ryż i posiekaną kapustę (ja posiekałam drobno w kostkę). Przyprawiamy przyprawą do gołąbków, solą i pieprzem oraz opcjonalnie chilli. Wbijamy jajko i mieszamy. Formujemy kotleciki i podsmażamy chwilkę na patelni z olejem (na rumiano). Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, pokrojone pieczarki, cukinię, pomidory i zalewamy to wodą. Dodajemy sól, pieprz i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i sos do kebabu ostry, posiekaną bazylię i mieszamy. Doprawiamy jeszcze w miarę potrzeby. Potrzebne będzie naczynie do zapiekania z pokrywką, na spód wykładamy część lecza (tyle aby zakryło dno), układamy nasze kotlety i przykrywamy pozostałą częścią lecza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i  pieczemy pod przykryciem około godziny. Możemy podać z ziemniakami, ryżem lub same. 







Komentarze

  1. teraz sezon na leczo, więc pomysł fajny na inną jego wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa wersja leczo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mamy dużego kabaczka i już chyba wiemy jak go wykorzystamy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, a kotleciki bardzo apetycznie wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam leczo o tej porze roku :) Pyszne, warzywne i sycące !

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fajny pomysł na obiad! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł i smaczne danie

    OdpowiedzUsuń
  8. Heh no faktycznie nie wygląda najlepiej no ale przynajmniej ta bazylia ratuje sytuację :) Mimo wszystko uwielbiam leczo więc spróbuję to zrobić i wtedy wypowiem się na temat smaku.

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie kotleciki muszą być potem mega soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię sos pomidorowy, z nim wszystko smakuje doskonale:) Takie kotleciki zjadłabym na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :-) sosik pomidorowy jest pyszny do wielu dań :-)

      Usuń
  11. idealne na obiad :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smacznie. Trochę kojarzą mi się z pulpetami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. O, nowa potrawa zagości w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. oo ja jak to pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kotlety super, świetny pomysł, a sos w sam raz na nadchodzące dni. Po letnich fit daniach chce się konkretnego jedzonka :)
    Kotlety w sosie nie są za bardzo fotogeniczne. Wiem coś o tym :)) Mnie ostatnio pokonały buraczki :)
    Ważne, że smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo ciekawy pomysł na smaczne danie. Ależ ten sos musiał smakować :) W ogóle wszystko pewnie smakowało. Kiedy cztałam przepis to ślinka mi ciekła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszą być pyszne. Super pomysł na kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nie widziałam jeszcze takich kotlecików, prezentują się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajne i pomysłowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba nie muszę mówić, że od samego patrzenia zrobiłam się głodna? :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Brzmi pysznie. Muszę spróbować.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Tak jeszcze nie robiłam. Brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.