Migdałowe ciasteczka




Zupełnie zapomniałam o tych ciasteczkach. Robiłam podobne na warsztatach z Pascalem i tak bardzo mi smakowały, że w końcu postanowiłam je zrobić. Co prawda przepisu od Pascala się nie doczekałam, ale znalazłam fajne ciasteczka w moim zeszycie z przepisami. Nawet nie wiem skąd pochodzi, pewnie z jakiejś gazety. Ciasteczka są po prostu pyszne, mocno migdałowe i chrupiące. Do popołudniowej kawki lub filiżanki herbaty z przyjaciółką wpasowują się idealnie.
Spróbujcie takie zrobić, jestem pewna, że wam posmakują. Ciasteczka upiekłam i dodaje je do wspólnego pieczenia na fb u Bożenki. Może też dołączycie do wspólnego pieczenia ciasteczek.

Zapraszam :-)



Składniki:

- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 70 g cukru pudru
- 80 g zmielonych migdałów bez skórki
- 300 g mąki pszennej
- migdały ze skórką do dekoracji

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę oraz zmielone migdały, ważne, aby były one bez skórki. Dodajemy posiekane zimne masło, wrzucamy cukier puder i żółtka i zagniatamy wszystkie składniki ze sobą. Następnie ciasto wkładamy do folii i chowamy do lodówki na 2 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na środku każdego ciastka wciskamy migdała ze skórką. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. 






Razem ze mną ciasteczka piekły:
- Asia
- Asia
- Lili
- Ania
Agnieszka Rec
Lidia Wesołowska

Komentarze

  1. Faktycznie wspaniałe. Z radością przystąpiłabym do wspólnego pieczenia, ale znów mnie przywiodło Karkonosze. Po powrocie chętnie sama upiekę takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają, ale niestety nie dla mnie. Muszę ograniczyć łakocie bo niedługo moja waga zawyje :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam migdałowe ciasteczka. Smak i zapach... poezja. :)
    Dziękuję Marzenko za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie się dziewczynki bawicie, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój przepis jest fajny, bo prosty a takie są najlepsze:) Maślane ciasteczka z migdałami idealne do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mojego męża. Uwielbia takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie wyszły te ciasteczka. Uwielbiam takie małe słodkości :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasteczka, muszą być przesmaczne do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ciasteczka :) Takich jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne! Mogę takie masakrować kilogramami :P


    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne! uwielbiam, gdy ciasteczka tak pękają, są wtedy niezwykle urocze;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skoro migdałowe to na pewno zakochałybyśmy się w nich :) Kiedyś robiłyśmy ciacha z samej mąki migdałowej :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Migdały nadają cudowny smak wypiekom, więc domyślam się, że były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam! lubię takie, na pewno wypróbuję, tylko dam mąkę pełnoziarnistą i jakiś zamiennik cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszotki, zjadła bym je wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Urocze! Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszka! Uwielbiam takie kruche ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  18. Już bardziej idealne być nie mogły. :-) Ja takie uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko pyszne ciasteczka, uwielbiam takie do kawki, wiec sie częstuje:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne ciasteczka...moje jutro na blogu...Dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie śliczne! I na pewno pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dawno razem nic nie piekłyśmy :) ciasteczka super i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo tajne Ciasteczka.Dziękuję za wspólne pieczenie ciasteczek.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  24. porywam jedno do herbatki, którą właśnie popijam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Urocze ciasteczka. Migdałowe idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Dzięki za wspólne wypiekanie, frajdę miałam ogromną! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciastka super wyszły . Dziękuje za dobrą zabawę i wspólne wypiekanie .

    OdpowiedzUsuń
  28. Chętnie spróbuję, nosi mnie od dłuższego czasu na migdałowe ciasteczka: od kiedy próbowałam przepisu Agnieszki Maciąg, który okazał się beznadziejny (dwa razy próbowałam, moja genialna kulinarnie mama raz i żadnej z nas się nie udał).

    OdpowiedzUsuń
  29. Widzę, żę migdały rządzą:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Marzenko a można rozwałkować i wykrawać np. szklanką?

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasteczka wyglądają bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.