Naleśnik drożdżowy
Uwielbiam naleśniki. Miałam wczoraj wolny dzień, tak więc postanowiłam rozpocząć go miło i pysznie. Zaparzyłam kawkę i zrobiłam naleśniki na śniadanie, ale tym razem drożdżowe. Widziałam kiedyś w telewizji jak je robili i zapisałam jakich składników użyć. Lekko je zmodyfikowałam dając mniejszą ilość drożdży i zrobiłam je troszku mniej gęste. Ilość składników możemy dowolnie zmieniać, w zależności od tego na jakie naleśniki mamy ochotę - cienkie czy takie grubsze jak omletowe.
Polecam Wam te naleśniczki, są rewelacyjne w smaku, koniecznie spróbujcie takie przygotować. Miłego dnia.
Polecam Wam te naleśniczki, są rewelacyjne w smaku, koniecznie spróbujcie takie przygotować. Miłego dnia.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g mleka
- 200 g wody lekko gazowanej
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- banan i kiwi
- syrop z agawy
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozkruszamy drożdże, mieszamy i dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy na 15 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy wodę, rozczyn z drożdży, rozbełtane jajka i szczyptę soli, mieszamy trzepaczką lub mikserem. Ciasto wychodzi dość gęste. Dodajemy jeszcze 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i nakładamy łyżką do zupy ciasto - 1,5 łyżki na jednego naleśnika, rozprowadzamy po całej patelni, można sobie pomóc łyżką bo ciasto jest gęste. Smażymy na rumiano z dwóch stron na średnim ogniu. Twarożek mieszamy widelcem z jogurtem, dosładzamy do smaku i dodajemy skórkę z cytryny. Przekładamy naleśniki na talerze, nakładamy porcję twarożku, składamy na pół, ozdabiamy cząstkami banana i kiwi oraz polewamy po wierzchu łyżeczką syropu z agawy. Możemy jeszcze posypać skórką z cytryny.
Zazdroszczę takiego śniadania w wolny dzień. Pyszności:)
OdpowiedzUsuńPyszne naleśniki, drożdżowych nie jadłam. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam Madziu :-)
UsuńDrożdżowego nie robiłam, ani nie jadłam, muszę kiedyś wypróbować, a naleśniki też lubię, ale największym ich fanem jest mój młody, jadłby je codziennie :))
OdpowiedzUsuńMarzenko u Ciebie jak zawsze pysznie :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe naleśniki to dla mnie coś nowego. Chętnie wypróbuję, bo też bardzo lubię naleśniki. Pyszne śniadanie zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Krysiu :-)
UsuńWygladaja przepysznie! Takich jeszcze nie jadlam
OdpowiedzUsuńDrożdżowe naleśniki muszą być bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam drożdżowych naleśników. Na pewno są bardzo smaczne, muszę je koniecznie kiedyś zrobić. Dziękuję za komentarz na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Asiu :-) a naleśniki wyszły smakowite :-)
UsuńNigdy takich nie jadłam! Muszę koniecznie spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńJeden naleśnik tak rewelacyjnie nadziany i można się porządnie najeść :D
OdpowiedzUsuńPyszne :) aż się proszą żeby je zjeść :)
OdpowiedzUsuńAsiu wpadaj na obiadek :-)
UsuńPyszny pomysł :) Drożdżowe jadłam tylko bliny z typu plackowatych :)
OdpowiedzUsuńNaleśników drożdżowych jeszcze nie robiłam, ale dziś właśnie robiłam gofry drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńTo zrobimy wymiankę :-)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńŚniadanie mistrzów :)
OdpowiedzUsuńPyszny naleśnik, nie ma to jak z owocami :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, koniecznie trzeba spróbować :D
OdpowiedzUsuńSolidny naleśnik z pysznym wypełnieniem:)
OdpowiedzUsuńSuper nalesniki:):) fajne sniadanie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne te naleśniki, zapisuję przepis do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńdrożdżowych jeszcze nie robiłam, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńTreściwy ten naleśnik. Oj złapała mnie ochota na wieczorna przekąskę, chyba zrobię :)
OdpowiedzUsuń