Naleśnik drożdżowy



Uwielbiam naleśniki. Miałam wczoraj wolny dzień, tak więc postanowiłam rozpocząć go miło i pysznie. Zaparzyłam kawkę i zrobiłam naleśniki na śniadanie, ale tym razem drożdżowe. Widziałam kiedyś w telewizji jak je robili i zapisałam jakich składników użyć. Lekko je zmodyfikowałam dając mniejszą ilość drożdży i zrobiłam je troszku mniej gęste. Ilość składników możemy dowolnie zmieniać, w zależności od tego na jakie naleśniki mamy ochotę - cienkie czy takie grubsze jak omletowe.
Polecam Wam te naleśniczki, są rewelacyjne w smaku, koniecznie spróbujcie takie przygotować. Miłego dnia.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g mleka
- 200 g wody lekko gazowanej
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju kokosowego

- 200 g twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier do smaku
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- banan i kiwi
- syrop z agawy

- olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozkruszamy drożdże, mieszamy i dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy na 15 minut. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy wodę, rozczyn z drożdży, rozbełtane jajka i szczyptę soli, mieszamy trzepaczką lub mikserem. Ciasto wychodzi dość gęste. Dodajemy jeszcze 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego i mieszamy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę oleju kokosowego i nakładamy łyżką do zupy ciasto - 1,5 łyżki na jednego naleśnika, rozprowadzamy po całej patelni, można sobie pomóc łyżką bo ciasto jest gęste. Smażymy na rumiano z dwóch stron na średnim ogniu. Twarożek mieszamy widelcem z jogurtem, dosładzamy do smaku i dodajemy skórkę z cytryny. Przekładamy naleśniki na talerze, nakładamy porcję twarożku, składamy na pół, ozdabiamy cząstkami banana i kiwi oraz polewamy po wierzchu łyżeczką syropu z agawy. Możemy jeszcze posypać skórką z cytryny.







Komentarze

  1. Zazdroszczę takiego śniadania w wolny dzień. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne naleśniki, drożdżowych nie jadłam. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowego nie robiłam, ani nie jadłam, muszę kiedyś wypróbować, a naleśniki też lubię, ale największym ich fanem jest mój młody, jadłby je codziennie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko u Ciebie jak zawsze pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe naleśniki to dla mnie coś nowego. Chętnie wypróbuję, bo też bardzo lubię naleśniki. Pyszne śniadanie zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladaja przepysznie! Takich jeszcze nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżowe naleśniki muszą być bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam drożdżowych naleśników. Na pewno są bardzo smaczne, muszę je koniecznie kiedyś zrobić. Dziękuję za komentarz na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo Asiu :-) a naleśniki wyszły smakowite :-)

      Usuń
  9. Nigdy takich nie jadłam! Muszę koniecznie spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeden naleśnik tak rewelacyjnie nadziany i można się porządnie najeść :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne :) aż się proszą żeby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny pomysł :) Drożdżowe jadłam tylko bliny z typu plackowatych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Naleśników drożdżowych jeszcze nie robiłam, ale dziś właśnie robiłam gofry drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny naleśnik, nie ma to jak z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne, koniecznie trzeba spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Solidny naleśnik z pysznym wypełnieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super nalesniki:):) fajne sniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne te naleśniki, zapisuję przepis do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. drożdżowych jeszcze nie robiłam, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Treściwy ten naleśnik. Oj złapała mnie ochota na wieczorna przekąskę, chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.