Placki z cukinii i ziemniaków
Na działce u mojej mamy pojawiła się już jakiś czas temu cukinia. Zerwałam kilka takich mniejszych bo bardzo je lubię, można przygotować danie razem ze skórką, która jest jeszcze miękka i nie ma potrzeba wydrążać środka z pestkami. Wybór padł na placki z cukinii i ziemniaków, podałam je z konfiturą z pomidorów, powiem Wam, że smakowały wspaniale. Delikatne w smaku placuszki i aromatyczna konfitura.
Placki podałam na półmisku z kolekcji Martha Gold Porcelana Bogucice.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 200 g ziemniaków
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cukinię razem z ziemniakami ścieramy na tarce na dużych oczkach, solimy (pół łyżeczki wystarczy). Odstawiamy na 40 minut, aby warzywa puściły sok. Mocno odciskamy a sok wylewamy. Dodajemy jajka, mąkę, 2 łyżeczki konfitury pomidorowej, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy rumiane placki na patelni z olejem. Odsączamy placki na ręcznikach papierowych, układamy na półmisku i na środku układamy porcję konfitury pomidorowej.
Robiłam na blogu podobne, muszę kiedyś spróbować tej konfitury, myślę, że bym się nie zawiodła ;)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńTaką młodą cukinię ze skórką też najbardziej lubimy wykorzystywać do dań :) A jak są już za twarde to mama zawsze zaprawia jak ogórki z occie :)
OdpowiedzUsuńO, sama często robię takie placuszki! :-) Pysznie wyglądają, tyle tu kolorów. :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie placki
OdpowiedzUsuńO tak,placki z cukinii i ziemniaków to istna rozpusta:)
OdpowiedzUsuńPysznie :) muszę wypróbować :):)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kolację lub śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z cukinii. Ostatnio też takie robiłam, ale bez ziemniaków. Muszę zrobić też Twoją wersję, a najlepiej z tą przepysznie wyglądającą konfiturą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Placki z cukinii robię bardzo często, mam swoje, ale tylko w tedy, gdy nie ma mojego ślubnego, nie cierpi ich :(
OdpowiedzUsuńPyszniutki:)ja takie placuszki zjadam i na ciepło i na zimno,obie wersje bardzo mi odpowiadają:)
OdpowiedzUsuńLubię placki z cukinii i ziemniaczane także ich połączenie musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPlacki pyszne, ale z taką konfiturą musiały smakować bajecznie. Wspaniałe zestawienie smakowe :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj akurat takie placki zagościły na Naszym stole :) Synek się nimi zajada choć jeszcze nie ma roku ;) uwielbia je tak jak Rodzice ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki :) Takich jeszcze nie robiłam. Zapamiętam przepis :)
OdpowiedzUsuńKonfitura z pomidorów brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki są na pewno bardzo smaczne, robiłam podobne.
O z konfiturą :) ciekawe połączenie. Robię z sosem pieczarkowym albo gulaszem
OdpowiedzUsuńAleż one muszą być pyszne, rewelacja!
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki - Twoje muszą smakować cudnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie placuszki. Mniam
OdpowiedzUsuńFajne placuszki i super pomysł na podanie z konfiturą pomidorową.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Bardziej niż czysto ziemniaczane :) Jeszcze w tym roku nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTakie placuszki z cukinią są moimi ulubionymi, ja do swoich dodaję jeszcze tartą marchewkę ;)
OdpowiedzUsuńSmakowite placuszki :) a ta konfitura mniam :)
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka Marzenko narobiłaś na takie placuszki :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu rozprawić się ze swoimi cukiniami...