Powidła z cynamonem z nutką pomarańczy


Szaleje śliwkowo. Bardzo je lubię i zawsze robię wiele słoiczków na zimę. Tym razem zapraszam was na pyszne powidła z korą cynamonu i nutką pomarańczową. Pyszne i bardzo aromatyczne. Takie powidła robiłam na warsztatch z Pawłem Małeckim. Bardzo mi smakowały, więc już mam gotowych kilka słoiczków. Koniecznie spróbujcie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 kg śliwek (u mnie węgierka łowicka)
- 1 pomarańcza
- 200 g cukru trzcinowego (opcjonalnie, jeżeli śliwki są słodkie nie dodajemy)
- kora cynamonu (u mnie 5)

Wykonanie:

Śliwki myjemy i usuwamy pestki, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i wstawiamy na gaz. Pomarańczę sparzamy i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok, dodajemy do śliwek. Gotujemy, aż śliwki się rozpadną i zgęstnieją. Dodajemy cukier w miarę potrzeby, ja nie dałam bo miałam bardzo słodkie śliwki. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków (u mnie 5 - 2 większe i 3 mniejsze oraz mała miseczka) i wkładamy do środką korę cynamonu. Zakęcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem. 








Komentarze

  1. Świetne powidła :) Uwielbiam mieć w spiżarnie takie smakołyki na zimę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne połączenie! Musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię, smakuję wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak można nie kochać takich powideł? Twoje domowe specjały jak zwykle obłędne. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe połączenie smaków.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam powidła z aromatycznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też robię takie powidła, tylko bez nutki pomarańczowej. Ale śliwka i cynamon są świetnym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne , swoje najlepsze bo wiemy co do nich daliśmy :) pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczny pomysł :) Sama muszę tego wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie już pora na powidła. Ciekawe dodatki zastosowałaś. Cynamon zawsze bardziej kojarzył mi się z jabłkami, ale muszę wypróbować go też ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomarańcza musi dawać super smak a z cynamonem jeszcze nie próbowałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie zabierałam się nigdy za własne powidła, ale to zdecydowanie moje ulubione konfitury i jeśli już zacznę przygodę z pakowaniem owoców w słoiki to na pewno śliwki pójdą na pierwszy ogień ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. U nas też jest ostatnio duża produkcja powideł :D Oj będą na zimę wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. u mnie też powidłami pachnie:)
    pyszny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowe powidła są najlepsze. Co prawda sama nie robię, ale babci lubię podkraść słoiczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm pyszne powidła, muszą też pachnieć bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawy jest ten pomysł z korą cynamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.