Chleb na drożdżach z pomidorami i oliwkami



Kochani tak jak obiecałam wczoraj chlebuś już jest. I powiem wam, że już niewiele go zostało, dosłownie kawałeczek na jutro na śniadanie. Jest on po prostu pyszny. Jak zobaczyłam go u Kasi to od razu go piekłam. Naprawdę warto go zrobić. Ja pierwszą kromkę to zjadłam samą, bez dodatków, za to dzisiaj jadłam go na obiad razem z sałatką. A jak wspaniale smakuje posmarowany masłem z sałatą, pomidorkiem i bazylią, mniam. Zachęcam was do upieczenia.

Zapraszam i życzę smacznego :-)

Składniki:

- 2 łyżeczki miodu - u mnie akacjowy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 275 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 40 g suszonych pomidorów z zalewy
- 130 g zielonych oliwek
- garść sezamu
- szczypta suszonej bazylii
- 1 żółtko zmieszane z łyżeczką miodu

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać miód, sól, ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i wlać oliwę. Ciasto wyrobić - ja wyrobiłam mikserem z hakiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie pokroić pomidory i oliwki w kostkę, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Blaszkę (keksówka 40 cm) wysmarować oliwą, obsypać sezamem i suszoną bazylią i przełożyć ciasto, ponacinać nożem, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem, ja niestety tego nie zrobiłam, zagadałam się przez telefon z mężem i mój chleb rósł 1,5 godziny i mało nie uciekł z blaszki, no i nie posmarowałam go tym żółtkiem tylko od razu wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni, grzanie góra-dół i piekłam go przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce. 










Komentarze

  1. Oj taki domowy chlebek to jest to :)
    Idealny do kanapeczek z własną wędliną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały! Zamieniłabym się z Tobą na mój "sklepowy", ale skoro prawie cały zjadłaś...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No kromeczkę mogę ci jeszcze odstąpić w zamian za kawałek twojej rolady :-)

      Usuń
  3. z pomidorami , więc skradłaś moje serce :) wspaniale wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb marzenie. Z oliwkami i pomidorami musi być cudowny w smaku. Chętnie bym zjadła, ale jeszcze nie przeszłam na poziom- Agnieszka sama piecze chleb :) Ale już dojrzewam,....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Agnieszko to naprawdę nic trudnego, uwierz i spróbuj. No już :-)

      Usuń
  5. Twoje chlebki są najlepsze w całej bloggosferze! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można zamienić mąkę na jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulinko możesz spróbować, ja jeszcze nie próbowałam tego chlebka zmodyfikować :-)

      Usuń
  7. Taki śródziemnomorski,pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też będę musiała upiec, chlebek wygląda rewelacyjnie i smakuje na pewno tak samo! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyczne i niezwykle smaczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z pomidorami... mniam. Pychota :) Dla mnie tylko domowy chlebuś :) Skradłabym Ci jedna kromeczkę. No, może dwie... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały chlebek, będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie a pomidory pewnie nadają fajnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż czujemy ten zapach świeżego chlebusia :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie śródziemnomorskie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  15. A gdy by tak na śniadanko pieczywko z masełkiem polane pysznym miodkiem :) prawdziwy miodek nie tylko dodaje sił i jest odżywczy ale i zapobiega wielu schorzeniom przyśpiesza trawienie regeneruje wątrobę
    zapraszam po naturalne produkty pszczele
    http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/23-miod-spadziowy-900-ml.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.