Chleb na drożdżach z pomidorami i oliwkami
Kochani tak jak obiecałam wczoraj chlebuś już jest. I powiem wam, że już niewiele go zostało, dosłownie kawałeczek na jutro na śniadanie. Jest on po prostu pyszny. Jak zobaczyłam go u Kasi to od razu go piekłam. Naprawdę warto go zrobić. Ja pierwszą kromkę to zjadłam samą, bez dodatków, za to dzisiaj jadłam go na obiad razem z sałatką. A jak wspaniale smakuje posmarowany masłem z sałatą, pomidorkiem i bazylią, mniam. Zachęcam was do upieczenia.
Zapraszam i życzę smacznego :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 2 łyżeczki miodu - u mnie akacjowy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 275 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 40 g suszonych pomidorów z zalewy
- 130 g zielonych oliwek
- garść sezamu
- szczypta suszonej bazylii
- 1 żółtko zmieszane z łyżeczką miodu
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać miód, sól, ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i wlać oliwę. Ciasto wyrobić - ja wyrobiłam mikserem z hakiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie pokroić pomidory i oliwki w kostkę, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Blaszkę (keksówka 40 cm) wysmarować oliwą, obsypać sezamem i suszoną bazylią i przełożyć ciasto, ponacinać nożem, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem, ja niestety tego nie zrobiłam, zagadałam się przez telefon z mężem i mój chleb rósł 1,5 godziny i mało nie uciekł z blaszki, no i nie posmarowałam go tym żółtkiem tylko od razu wstawiłam do pieca nagrzanego do 200 stopni, grzanie góra-dół i piekłam go przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce.
Oj taki domowy chlebek to jest to :)
OdpowiedzUsuńIdealny do kanapeczek z własną wędliną.
Potwierdzam :-)
UsuńDoskonały! Zamieniłabym się z Tobą na mój "sklepowy", ale skoro prawie cały zjadłaś...:)
OdpowiedzUsuńNo kromeczkę mogę ci jeszcze odstąpić w zamian za kawałek twojej rolady :-)
Usuńz pomidorami , więc skradłaś moje serce :) wspaniale wyrósł :)
OdpowiedzUsuń:-) cieszę się :-)
UsuńChleb marzenie. Z oliwkami i pomidorami musi być cudowny w smaku. Chętnie bym zjadła, ale jeszcze nie przeszłam na poziom- Agnieszka sama piecze chleb :) Ale już dojrzewam,....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Kochana Agnieszko to naprawdę nic trudnego, uwierz i spróbuj. No już :-)
UsuńFajny chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńTwoje chlebki są najlepsze w całej bloggosferze! :-)
OdpowiedzUsuńOj dziękuje kochana :-)
UsuńA czy można zamienić mąkę na jakąś inną?
OdpowiedzUsuńPaulinko możesz spróbować, ja jeszcze nie próbowałam tego chlebka zmodyfikować :-)
UsuńTaki śródziemnomorski,pyszny:)
OdpowiedzUsuńOj pyszny :-)
UsuńTeż będę musiała upiec, chlebek wygląda rewelacyjnie i smakuje na pewno tak samo! Pychota :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko polecam bardzo, jest po prostu wspaniały :-)
UsuńKlasyczne i niezwykle smaczne połączenie!
OdpowiedzUsuńZ pomidorami... mniam. Pychota :) Dla mnie tylko domowy chlebuś :) Skradłabym Ci jedna kromeczkę. No, może dwie... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy chlebuś
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek, będę musiała wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie a pomidory pewnie nadają fajnego posmaku :)
OdpowiedzUsuńAż czujemy ten zapach świeżego chlebusia :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śródziemnomorskie smaki!
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuńA gdy by tak na śniadanko pieczywko z masełkiem polane pysznym miodkiem :) prawdziwy miodek nie tylko dodaje sił i jest odżywczy ale i zapobiega wielu schorzeniom przyśpiesza trawienie regeneruje wątrobę
OdpowiedzUsuńzapraszam po naturalne produkty pszczele
http://www.pasiekaambrozja.pl/nsklep/23-miod-spadziowy-900-ml.html