Drożdżowe muffiny z jabłkami



Kolejne wspólne pieczenie z cyklu Wypiekanie na śniadanie. Tym razem pyszne, mocno cynamonowe zawijane muffinki z przepisu Bereniki. Na szczęście zdążyłam prawie w ostatniej chwili je zrobić, taki jakiś ten weekend bardzo pracowity. Muffinki upiekłam w dużej blaszce i powstały takie muffiny odrywane. Użyłam formy firmy Fissler od Rossi.pl - okrągłej o średnicy 26 cm. Świetnie się sprawdziła w pieczeniu muffinek. Polecam wam ten przepis, buły są naprawdę bardzo aromatyczne i pyszne. 


Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 żółtko
- 3,5 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g masła
- szczypta soli

nadzienie
- 2 jabłka
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
- 40 g masła
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny do skropienia jabłek (ja dałam sok z połowy cytryny)

- cukier trzcinowy do posypania
- pozostałe białko do posmarowania muffinek
- masło i mąka do wysmarowania formy

Wykonanie:

Do miseczki wkruszyć drożdże i zalać połową ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru trzcinowego. Wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać żółtko, resztę mleka, sól, cukier oraz rozczyn. Wyrobić ciasto i na koniec dodawać stopniowo rozpuszczone i przestudzone masło, dalej wyrabiać, aż składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne. Ja wyrobiłam w mikserze z hakiem. Odstawić przykryte ściereczką na godzinę, aż podwoi swoją objętość. 
Przygotować nadzienie - jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, skropić cytryną. Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek i posmarować masłem z cukrem i cynamonem, najlepiej pędzelkiem. Jabłka odcisnąć z soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć na placku. Zwinąć ciasto w roladę i podzielić na części - ja podzieliłam ciasto na 20 kawałków. Blaszkę posmarować masłem i obsypać mąką, ułożyć kawałki obok siebie, posmarować białkiem i posypać po wierzchu cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec 20-25 minut, aż się lekko zarumienią. Jeżeli będziecie przygotowywać muffinki w formie do muffinek to podzielcie ciasto na 10 części. Upieczone muffinki studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Ja swoje muffinki po prostu odrywałam i zjedliśmy je z kubkiem kawy, coś pysznego. 







Muffiny piekłam razem z:

- Izą
- Alą



Komentarze

  1. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają te twoje muffinki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne zawijaski :) Całość wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie jesienne te Twoje muffinki! Dziekuje za wspolne piecznie)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko super pomysł z ułożeniem tych bułeczek:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudowne i w fajnym, jesiennym klimacie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł z ta blaszką, pięknie dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale fajne zawijaski, takie typowo jesienne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie muffinki wyglądały fajnie, ale muszę przyznać że pomysł z odrywanymi bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muffinki wspaniałe, dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam
    Asa_6niebo

    OdpowiedzUsuń
  12. no masz, dopiero nad eklerkami sie śliniłam, a tu następne pyszności.
    Marzenko porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W tej formie też wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie śniadanie musiało być cudowne ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super sposób na muffiny. Ja zawsze piekę w papilotkach a tu taki fajny sposób. :) Wyglądają bajecznie. Nadzienie super. Uwielbiam muffiny z jabłkami i cynamonem. Te są super. I w dodatku z ciasta drożdżowego. Pyszna propozycja na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe :) Jak wszystko co upieczesz lub ugotujesz.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Super pomysł żeby upiec muffiny w jeden formie :) Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki za pyszny wspólny czas :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. Smaczny wkład do śniadaniówki by był :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuje za wspólne pieczenie :).

    OdpowiedzUsuń
  21. Moje smaki :) Jabłuszka, cynamon... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajna ta forma:) ... a muffinki cudowne:). Dziękuję za wspólne kulinarne spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.