Mus jabłkowo dyniowy
Dostałam kolejną skrzynkę jabłek antonówek. No to zakasałam rękawy i ruszyłam do produkcji nowych słoiczków. Z połowy zrobiłam mus z samych jabłek z cukrem i cynamonem a z reszty mus z jabłek i dyni.
Wyszedł wspaniały o pięknym kolorze. Będzie super pasował do placków i do naleśników.
Wyszedł wspaniały o pięknym kolorze. Będzie super pasował do placków i do naleśników.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 kg jabłek - u mnie antonówki
- 300-400 g cukru
- 500 g dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka i dynię. Zagotowujemy cały czas mieszając, aby nie przypalić. Dodajemy cukier i gotujemy, aż jabłka i dynia się rozpadną, na małym ogniu mieszając. Możemy pod koniec gotowania zmiksować mus blenderem. Jak już jabłka i dynia się rozpadną dodajemy cynamon, sok z cytryny, wrzucamy żurawinę i rodzynki oraz płatki migdałów (lekko je rozgniotłam rękami). Mieszamy i zagotowujemy mieszając, aby mus zrobił się bardzo gorący. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, kładziemy na chwilę do góry dnem.
pycha! a jak długo Marzenko wytrzymuje Ci taki mus bez wekowania?
OdpowiedzUsuńMadziu myślę, że spokojnie w lodówce wytrzyma dwa tygodnie :-)
UsuńJa zawsze zamykam w słoiczki :-)))
UsuńŚwietny dodatek do naleśników:)
OdpowiedzUsuńtaki mus musi świtnie smakować ze świeżym pieczywem :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować , Twój Marzenko wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTakiego musu jeszcze nie próbowałam. Dobrze mieć kilka słoiczków w zapasie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno super musi smakować :))
OdpowiedzUsuńMy takie musy możemy jeść codziennie :D Mamy podobnych słoiczków mnóstwo w domu :D
OdpowiedzUsuńOch,to pyszności:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, też u mnie gości na półkach w spiżarni. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko... :)
OdpowiedzUsuńOj takie musy to jak najbardziej uwielbiam! :-) Jabłko-dynia to połączenie idealne.
OdpowiedzUsuńDo naleśników super :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła :)
Mus uwielbiam i własnie będę robić;) super zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńPysznie będzie na zimę, jak znalazł
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak musi pysznie smakować :D
OdpowiedzUsuńFajny mus :) Na zimę w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPyszny musi być :) Mus to mus.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny do naleśników :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Koniecznie spróbuj jabłek karmelizowanych, przepyszność, już innych nie robię:)
OdpowiedzUsuńMmmm w sam raz na zimę :)
OdpowiedzUsuńMyślę, ze byłby idealny do naleśników, chałki czy rogali:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam gorąco:)
Wygląda cudownie, myślę, że byłby idealny do owsianki ;)
OdpowiedzUsuńSłoiczek takiego musu to skarb :) Pyszny pomysł, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńpycha! ja zawsze robię musy jabłkowe i gruszkowe,z dynią jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńbez przyMUSu wzięłabym słoiczek:)
OdpowiedzUsuńCo roku robię mus z dyni i jabłek :D Następnym razem skorzystam z twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńjabłko - dynia to super połączenie :)
OdpowiedzUsuń