Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego
Zrobiłam, w końcu je zrobiłam. Pierogi chodziły za mną już od dłuższego czasu, ale ciągle coś. Jeszcze jak zobaczyłam pierożki u Aniki i przeczytałam, że jest to ciasto z dodatkiem ziemniaków, tym bardziej zmobilizowało mnie to do pracy.
Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i będę je powtarzać.
Takich pierogów to ja jeszcze nie jadłam. I postawiłam na moje ulubione smaki czyli pierogi ruskie. Wyszły rewelacyjne, polecam wam ten rodzaj ciasta, pierożki wyszły bardzo delikatne w smaku i miękkie i bardzo fajnie się z nimi pracowało. Zdecydowanie bardzo nam smakowały i będę je powtarzać.
Zapraszam :-)
ciasto
- 500 g mączystych ziemniaków (np. bryza)
- 2-2,5 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
farsz
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 500 g twarogu półtłustego
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
- 4 cebule
- łyżka masła
- 3 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i ubić jeszcze gorące tłuczkiem, aby nie było grudek. Wystudzić. Dodać na początku 2 szklanki mąki i rozbełtane jajka, wyrobić ciasto i w razie potrzeby dodać jeszcze mąkę. Ciasto musi dać się ładnie wałkować. Ja dałam dwie szklanki mąki i potem przy rozwałkowywaniu ciasta podsypywałam go mąką. Dzielimy ciasto na części, każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
Farsz - ugotowane ziemniaki studzimy, dodajemy pokruszony w dłoniach twaróg, jogurt naturalny, podsmażoną na maśle cebulkę (ja pokroiłam ją w drobną kostkę), przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.
Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą około 10 minut. Wykładamy na talerze i podajemy z podsmażoną cebulką, możemy dodać kiełbasę lub boczek, albo podsmażyć pierogi na patelni.
Bardzo ciekawy przepis. Lubię, bardzo lubię pierogi ruskie. Takiej wersji nie znałam. Żeby zaspokoić swoją ciekawość, nie pozostaje mi nic innego jak zrobić te smaczne pierogi:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńWidziałam niedawno taki przepis i bardzo mnie zaciekawił, Twoje pierogi wyglądają tak apetycznie,że na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis na ciasto :) chętnie spróbuję takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto pierogowe bardzo ciekawy a na dodatek sprawdzony, bo pierogi wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńteż spróbujemy:)
Spróbujcie, naprawdę warto :-)
UsuńAż mi przyszła ochota na pierogi ruskie. :-)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie robiłam pierogów z takim farszem, wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu, spróbuj są pyszne :-)
UsuńJak u mamy! :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł z ciastem z ziemniaków, bardzo apetyczne pierogi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Dziękuje i również pozdrawiam :-)
Usuńciekawy przepis na ciasto, trzeba wypróbować;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz, całe zresztą wyglądają smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńjejku takie ciasta jeszcze nie widziałam, nie słyszałam, nie robiłam - brzmi cudownie:)
OdpowiedzUsuńKochana to do kuchni i to już :-)
UsuńTeż jeszcze takich pierogów nie jadłyśmy! Fajny pomysł z tym ciastem :)
OdpowiedzUsuńJadłam dzisiaj takie niedobre pierogi, że nawet Twoje cuda mnie nie zachwycają :(
OdpowiedzUsuńCiekawe, bo ja zawsze robię je z ciasta parzonego, a z ziemniaczanego knedle - super zamiana :)
OdpowiedzUsuńNo widzisz takie czary mary, ale jakie pyszne :-)
UsuńUwielbiam je!.
OdpowiedzUsuńA wiesz że nigdy nie jadłam z ciasta ziemniaczanego , muszę wypróbować :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJak żyję nie jadłam z ziemniaczanym farszem, ale kocham rzeczy własnie mączne i ziemniaczane to pewni byłabym zachwycona! :-)
OdpowiedzUsuńKochana to zapraszam do mnie na obiad :-) tylko ostrzegam one uzależniają :-)
UsuńUwielbiam ruskie, mogę wlecieć na małą porcyjkę do Ciebie?
OdpowiedzUsuńNo nie, ziemniaki z ziemniakami... Przepis porywam w ciemno!
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ruskie z innego ciasta? Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńMoje też ulubione takie naj :-)
UsuńPrzepis świetny. Ja również przepis zapisuję do zrobienia. Pierogi wyszły Ci bardzo apetyczne. Aż proszą się o zrobienie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo fajne pierożki, muszą smakować wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńOj Małgosiu są wspaniałe w smaku :-)
UsuńBardzo fajny pomysł na ciasto. Skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam pierogów... pycha:)
OdpowiedzUsuńściskam kochana
Świetny pomysł! Koniecznie muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńDzięki Oluś :-)
UsuńPrzyznam, że pierogi lepię przynajmniej raz w tygodniu...ale ciasto ziemniaczane to mega pomysł, koniecznie kiedyś wypróbuję!
OdpowiedzUsuńO rany, tu mnie masz. Ruskie zawsze będą moją słabością, Twoje wyglądają bosko! Wpadam na obiad!
OdpowiedzUsuńZapraszam kochana :-)
UsuńJa też jeszcze takich nie jadłam! Pomysł wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńz takiego ciasta pierogów jeszcze nie robiłam i nigdy nie jadłam,domyślam się,że smaczne :)
OdpowiedzUsuńCudowne te Twoje pierożki. Chyba i ja wypróbuje ten przepis:)
OdpowiedzUsuńAgnieszko koniecznie. Są rewelacujne :)
UsuńŚwietny przepis na ciasto ziemniaczane, wow :) Kocham pierogi...
OdpowiedzUsuńMocno ziemniaczane ale i bardzo dobre. Zjadłabym ze smakiem tym bardziej takie obsmażane.
OdpowiedzUsuńTak obsmażane są najlepsze :-)
Usuńciekawy sposób przygotowania ciasta na pierogi :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym ciastem!
OdpowiedzUsuńPierogi ruskie uwielbiam, ale na cieście ziemniaczanym jeszcze nie jadłem. Jutro zmobilizuje żonę,to może mi zrobi
OdpowiedzUsuńMaruda
Robię takie ciasto od zawsze-teściowa mnie nauczyła.A ciasto bez ziemniaków tzw.makaronowe jeszcze nigdy nie robiłam do pierogów.Uwielbiam z ziemniakami i zawsze mi się udaje.
OdpowiedzUsuńJa robię od niedawna. Ale teraz za każdym razem robię to ciasto bo jest najlepsze :-) dziękuje za odwiedzinki. I pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJa robię od niedawna. Ale teraz za każdym razem robię to ciasto bo jest najlepsze :-) dziękuje za odwiedzinki. I pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńTen przepis znam od dziecka i tylko z takiego ciasta lepiła pierogi moja babcia, mama, a teraz ja ....
OdpowiedzUsuń