Pierogi z ziemniakami i pieczarkami



U mnie dzisiaj pierogi. Bardzo lubię ziemniaki i pieczarki, więc postanowiłam stworzyć z nich pyszny farsz właśnie do pierogów. I powiem Wam, że wyszły rewelacyjne w smaku.
Pierogi podsmażyłam na patelni na rumiano, tak najbardziej lubią moje chłopaki. Przepis powstał już jakiś czas temu, zdjęcia również. Jakoś tak przeleżał zapomniany. No to dzisiaj go odkopuje i się z wami dzielę. Miłej niedzieli.

Zapraszam na pierożka :-)


Składniki:

na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szklanka gorącej wody
- sól
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron do gotowania

na farsz
- 750 g ziemniaków
- 500 g pieczarek - kilka zostawiamy do dekoracji
- 2 cebule - pokrojone w kostkę i zeszklone na patelni na maśle
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron

Wykonanie:

Farsz - ziemniaki gotujemy i studzimy, ugniatamy tłuczkiem. Następnie podsmażamy na oleju pieczarki starte na tarce i posiekaną drobno cebulę, dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem. 
Ciasto - do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i mieszamy dłonią. Ugniatamy ciasto na gładką i sprężystą masę, jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło.
Na stolnicy podsypanje lekko mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy. 
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i olej, pierogi wrzucamy do wrzatku i gotujemy około 10 minut, jak wypłyną na wierzch to jeszcze gotujemy 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Podałam podsmażone na patelni z podsmażonymi kawałkami pieczarek i szczypiorkiem. 












Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Komentarze

  1. Czy może być coś lepszego niż pierogi? Nie. Z ziemniakami i pieczarkami jeszcze nie jadłam! :-) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to zawsze mnie czymś zaskoczysz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a u mnie też dziś pierogi chociaż tradycyjne, ruskie, kiedyś moja Natalia zrobiła pierogi z pieczarkami, trochę się krzywiłem ale wyszły zaskakująco dobre

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż zgłodniałam;) bardzo lubię pierogi a z takim farszem jeszcze nie jadłam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy takich nie jadłam, ale jestem pewna, że smakowały cudownie ;) Ja też najbardziej lubię własnie takie podsmażone ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podsmażone pierożki są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam takich pierogów, ale podejrzewam że smakują wysmienicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ziemniaki i pieczarki to super połączenie, takie farsz musi być znakomity.
    Pyszne podsmażone pierożki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutkie, takie podsmażone pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oryginalny przepis, nigdzie nie widziałam pierogów z pieczarkami i ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz spotykam się z takim farszem do pierogów. Brzmi smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny przepis. Pierogi z ziemniakami jadłam wiele lat temu na wczasach na Słowacji. Tak mi smakowały, że codziennie w knajpach zamawiałam :) Przypomniałaś mi te wczasy. Muszę kiedyś zrobić pierogi z ziemniakami, bo one faktycznie są pyszne. Jednak Twoje pierogi wyglądają jeszcze apetyczniej od tych, które pamiętam z wczasów. Dziękuję za wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam pierogi z suszonymi borowikami i ziemniakami, ale takich z pieczarkami nie robiłam i nie jadłam. Pewnie są delikatniejsze w smaku niż z borowikami. Koniecznie muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszniutkie, ja też zdecydowanie wolę odsmażane pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  15. Są prześliczne!!! Oj zjadłabym pierożków... zjadłabym... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajne nadzienie :) ziemniaczane świetnie się komponuje z ciastem do pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe pierogi, nigdy nie jadłam z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O! Też lubię takie smaki. Muszę wypróbować przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. P.s. Widzę zmiany w szacie graficznej na blogu. Ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłyśmy ale właśnie nam się one zamarzyły plus do tego parę sztuk słodkich z serem :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Dlaczego mi to robisz o tej godzinie, nie zasnę. Ja chce cały talerz! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.