Pierogi z ziemniakami i pieczarkami
U mnie dzisiaj pierogi. Bardzo lubię ziemniaki i pieczarki, więc postanowiłam stworzyć z nich pyszny farsz właśnie do pierogów. I powiem Wam, że wyszły rewelacyjne w smaku.
Pierogi podsmażyłam na patelni na rumiano, tak najbardziej lubią moje chłopaki. Przepis powstał już jakiś czas temu, zdjęcia również. Jakoś tak przeleżał zapomniany. No to dzisiaj go odkopuje i się z wami dzielę. Miłej niedzieli.
Pierogi podsmażyłam na patelni na rumiano, tak najbardziej lubią moje chłopaki. Przepis powstał już jakiś czas temu, zdjęcia również. Jakoś tak przeleżał zapomniany. No to dzisiaj go odkopuje i się z wami dzielę. Miłej niedzieli.
Zapraszam na pierożka :-)
Składniki:
na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szklanka gorącej wody
- sól
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron do gotowania
na farsz
- 750 g ziemniaków
- 500 g pieczarek - kilka zostawiamy do dekoracji
- 2 cebule - pokrojone w kostkę i zeszklone na patelni na maśle
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron
- olej z pestek winogron
Wykonanie:
Farsz - ziemniaki gotujemy i studzimy, ugniatamy tłuczkiem. Następnie podsmażamy na oleju pieczarki starte na tarce i posiekaną drobno cebulę, dodajemy do ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto - do miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajko, lekko mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy wodę i mieszamy dłonią. Ugniatamy ciasto na gładką i sprężystą masę, jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na trzy części i przykrywamy ścierką i odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło.
Na stolnicy podsypanje lekko mąką rozwałkowujemy każdą część na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i olej, pierogi wrzucamy do wrzatku i gotujemy około 10 minut, jak wypłyną na wierzch to jeszcze gotujemy 2 minuty, wyjmujemy na talerze. Podałam podsmażone na patelni z podsmażonymi kawałkami pieczarek i szczypiorkiem.
Czy może być coś lepszego niż pierogi? Nie. Z ziemniakami i pieczarkami jeszcze nie jadłam! :-) Pyszności.
OdpowiedzUsuńTy to zawsze mnie czymś zaskoczysz :)
OdpowiedzUsuńa u mnie też dziś pierogi chociaż tradycyjne, ruskie, kiedyś moja Natalia zrobiła pierogi z pieczarkami, trochę się krzywiłem ale wyszły zaskakująco dobre
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam;) bardzo lubię pierogi a z takim farszem jeszcze nie jadłam:))
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, ale jestem pewna, że smakowały cudownie ;) Ja też najbardziej lubię własnie takie podsmażone ;)
OdpowiedzUsuńPysznie to sobie wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńPodsmażone pierożki są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńTak są duzo lepsze
UsuńNie jadłam takich pierogów, ale podejrzewam że smakują wysmienicie! :-)
OdpowiedzUsuńZiemniaki i pieczarki to super połączenie, takie farsz musi być znakomity.
OdpowiedzUsuńPyszne podsmażone pierożki.
Pyszniutkie, takie podsmażone pierożki :-)
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis, nigdzie nie widziałam pierogów z pieczarkami i ziemniakami :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takim farszem do pierogów. Brzmi smacznie;)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Pierogi z ziemniakami jadłam wiele lat temu na wczasach na Słowacji. Tak mi smakowały, że codziennie w knajpach zamawiałam :) Przypomniałaś mi te wczasy. Muszę kiedyś zrobić pierogi z ziemniakami, bo one faktycznie są pyszne. Jednak Twoje pierogi wyglądają jeszcze apetyczniej od tych, które pamiętam z wczasów. Dziękuję za wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńRobiłam pierogi z suszonymi borowikami i ziemniakami, ale takich z pieczarkami nie robiłam i nie jadłam. Pewnie są delikatniejsze w smaku niż z borowikami. Koniecznie muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, ja też zdecydowanie wolę odsmażane pierogi.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNaszła mnie ochota na pierogi :)
OdpowiedzUsuńSą prześliczne!!! Oj zjadłabym pierożków... zjadłabym... :)
OdpowiedzUsuńMniammm takie chrupiące.
OdpowiedzUsuńbardzo fajne nadzienie :) ziemniaczane świetnie się komponuje z ciastem do pierogów :)
OdpowiedzUsuńCiekawe pierogi, nigdy nie jadłam z takim nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńO! Też lubię takie smaki. Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
P.s. Widzę zmiany w szacie graficznej na blogu. Ślicznie :)
OdpowiedzUsuńPierogów z takim farszem jeszcze nie jadłyśmy ale właśnie nam się one zamarzyły plus do tego parę sztuk słodkich z serem :D
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz. Brzmi smakowicie
OdpowiedzUsuńDlaczego mi to robisz o tej godzinie, nie zasnę. Ja chce cały talerz! :D
OdpowiedzUsuń